ΕνημέρωσηΟικονομία

Οι ΗΠΑ ενέκριναν «επειγόντως» εξοπλισμό αεράμυνας ύψους 138 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την επείγουσα πώληση εξοπλισμού αεράμυνας ύψους 138 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να συνεχίσουν να στηρίζουν τη χώρα, ενώ ένα πολύ μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας παραμένει κολλημένο στο Κογκρέσο, αναφέρει το Bloomberg.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν διαπίστωσε ότι υπάρχει “επείγουσα ανάγκη που απαιτεί την άμεση πώληση” εξοπλισμού, υπηρεσιών και εκπαίδευσης για το πυραυλικό σύστημα Hawk Phase III από την RTX Corp, ανακοίνωσε το υπουργείο την Τρίτη. Μετά από μια αποτυχημένη επίθεση πέρυσι, ο στρατός της Ουκρανίας αγωνίζεται με συρρικνούμενα αποθέματα όπλων ενάντια στις αναζωογονημένες ρωσικές δυνάμεις που βοηθούνται από μια ανανεωμένη αμυντική βιομηχανική βάση, η οποία, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους, έχει ενισχυθεί από την Κίνα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχει απευθύνει έκκληση στις ΗΠΑ και σε άλλα δυτικά έθνη για αεράμυνα, καθώς οι πόλεις της χώρας του υφίστανται επανειλημμένες ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις, μεταξύ άλλων με ιρανικά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ζητήσει επανειλημμένα από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον να αφήσει τους νομοθέτες να ψηφίσουν ένα συνδυασμένο πακέτο χρηματοδότησης που θα έστελνε βοήθεια στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, αλλά ο Ρεπουμπλικανός από τη Λουιζιάνα, υπό την πίεση των σκληροπυρηνικών συντηρητικών, έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να το πράξει. Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν άλλους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων πωλήσεων, για να λάβουν τα όπλα που χρειάζονται επειγόντως η Ουκρανία.
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ότι η αμερικανική κυβέρνηση μετέφερε στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χιλιάδες κατασχεθέντα όπλα που το Ιράν σκόπευε να στείλει στους μαχητές Χούτι στην Υεμένη.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον βρισκόταν στην Ουάσινγκτον την Τρίτη και συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα για να τον πιέσει να πείσει τους Ρεπουμπλικάνους συμμάχους του στο Κογκρέσο να σταματήσουν να εμποδίζουν τα χρήματα για τη βοήθεια προς την Ουκρανία.
“Ξέρουμε τι χρειάζονται, ξέρουμε ότι χρειάζονται αεράμυνα”, δήλωσε ο Κάμερον σε ενημέρωση. “Δεν είναι δουλειά ξένων πολιτικών να λένε στους νομοθέτες μιας άλλης χώρας τι να κάνουν. Απλώς είμαι τόσο παθιασμένος με τη σημασία της υπεράσπισης της Ουκρανίας από αυτή την επίθεση”.

To άρθρο Οι ΗΠΑ ενέκριναν «επειγόντως» εξοπλισμό αεράμυνας ύψους 138 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button