ΕνημέρωσηΟικονομία

Από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη: Kίνδυνοι αναμετάδοσης της κρίσης στα εμπορικά ακίνητα – Ο ρόλος της Deutsche PBB και η «ανάμνηση» του 2008

«Φουντώνουν» οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της κρίσης στον χώρο των εμπορικών ακινήτων καθώς η τράπεζα η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής στη Γερμανία, Deutsche Pfandbriefbank ή ΡΒΒ, και βασικός «μοχλός» αναμετάδοσης της κρίσης από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, βρίσκεται αντιμέτωπη με την δυσπιστία των αγορών οι οποίες «ποντάρουν» εναντίον της, λίγες εβδομάδες πριν από την αποχώρησή του CEO, Andreas Arndt, από τη θέση του.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι επενδυτές ανησυχούν για τα δάνεια της εταιρείας σε εμπορικά ακίνητα στις ΗΠΑ από τότε που μείωσε τις προβλέψεις για τα κέρδη της τον Νοέμβριο.

Ένα hedge fund που μόλις πριν από ένα χρόνο επένδυε στη μετοχή της, τώρα ποντάρει εναντίον της.

Οι κινήσεις αυτές ακολουθούν την «κατρακύλα» στα ομόλογα και μετοχές της τράπεζας σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την αύξηση των αθετήσεων πληρωμών στην αμερικανική αγορά ακινήτων που έπληξαν δύο τράπεζες σε Νέα Υόρκη και το Τόκιο, πυροδοτώντας φόβους για έναν διεθνές ντόμινο με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Προσπαθώντας να καθησυχάσει τους επενδυτές, ο 65χρονος Arndt εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι η PBB θα συνεχίσει να καταγράφει κέρδη, παρά αυτό που η εταιρεία χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη κρίση ακινήτων μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση».

Η νευρικότητα της αγοράς έχει θέσει την PBB, η προκάτοχος της οποίας διασώθηκε κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση, στο επίκεντρο των ανησυχιών ότι τα προβλήματα στην αμερικανική αγορά ακινήτων εξαπλώνονται και στην Ευρώπη.

Η γερμανική τράπεζα με έδρα ένα προάστιο του Μονάχου έχει συγκεντρώσει έκθεση αξίας περίπου 5 δισ. δολαρίων σε δανειολήπτες ακινήτων στις ΗΠΑ από τότε που η γερμανική κυβέρνηση πούλησε μεγάλο μέρος της συμμετοχής της στην εταιρεία.

Η PBB δεν είναι η μόνη τράπεζα που δέχεται «χτυπήματα» από την αναταραχή στα ακίνητα. Τα ομόλογα της Aareal Bank και της LBBW, η οποία εξαγόρασε το 2022 μια τράπεζα με έδρα το Βερολίνο με μεγάλη έκθεση σε Γερμανούς developers ακινήτων, δέχθηκαν επίσης πλήγμα την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν προσεκτικά τα ανοίγματά τους στον πολύπαθο χώρο του real estate. Η ξαφνική και ραγδαία αντιστροφή από μια μακρά περίοδο χαμηλού κόστους δανεισμού σε μία φάση «ακριβού χρήματος» έχει θέσει τους κατασκευαστές υπό πίεση και έχει καταβυθίσει τις τιμές των ακινήτων σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της παγκόσμιας αναταραχής, τα εμπορικά ακίνητα στις ΗΠΑ στα οποία η PBB είναι σοβαρά εκτεθειμένη μέσα από εκτεταμένες δανειοδοτήσεις, τα πήγαν ιδιαίτερα άσχημα.

Περισσότερα από τα μισά δάνεια της τράπεζας από το κυρίαρχο τμήμα χρηματοδότησης ακινήτων της ήταν σε κτίρια γραφείων, από τον Ιούνιο του περασμένου έτους. Η έκθεση της μονάδας στις ΗΠΑ, ύψους 4,8 δισ. ευρώ υπερέβαινε κατά πολύ τα συνολικά ίδια κεφάλαια της τράπεζας, ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

Ο Arndt, ο οποίος εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο το 2014 και έγινε CEO δύο χρόνια αργότερα, κατέστησε την επέκταση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής του, ανοίγοντας γραφείο στη Νέα Υόρκη το 2018. Μέσα σε λίγα χρόνια, η έκθεση της εταιρείας σε εμπορικά ακίνητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε από μηδενική σε 15% του συνολικού όγκου χρηματοδότησης ακινήτων της.

Η κίνηση αποδείχθηκε άκαιρη, όταν η πανδημία τροφοδότησε την τάση για τηλεργασία και έθεσε ερωτήματα σχετικά με το αν τα γραφεία εξακολουθούν να χρειάζονται. Η τιμή της μετοχής της PBB έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ λίγο πριν η πανδημία αρχίσει να ταράζει τις αγορές πριν από τέσσερα χρόνια, για να πέσει περίπου 60% τις επόμενες εβδομάδες. Οι περσινές αυξήσεις των επιτοκίων επιδείνωσαν τα πράγματα.

Η επέκταση της PBB στην αγορά γραφείων των ΗΠΑ «ήρθε πολύ αργά», προειδοποίησε ο επενδυτής Petrus Advisers σε δημόσια επιστολή του προς τον πρόεδρο της PBB Louis Hagen τον Δεκέμβριο. Το αποτέλεσμα αυτής της ώθησης ήταν «καταστροφικό», καθώς οι πιστωτικές προβλέψεις εκτινάχθηκαν.

Ο Petrus ήταν επενδυτής στην PBB νωρίτερα πέρυσι, με μερίδιο περίπου 3%, αλλά έκτοτε άρχισε να ποντάρει εναντίον των μετοχών της.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, εκπρόσωπος της τράπεζας δήλωσε ότι η PBB επεκτάθηκε στις ΗΠΑ «στο πλαίσιο της στρατηγικής της για γεωγραφική διαφοροποίηση», προσθέτοντας ότι οι δραστηριότητές της περιορίζονται σε «μερικές πόλεις».

Τα προβλήματα της PBB δεν τελειώνουν με την έκθεσή της στις ΗΠΑ. Η εταιρεία χορήγησε επίσης δάνεια στην χρεοκοπημένη αυτοκρατορία ακινήτων και λιανικού εμπορίου Signa Holding, που κάποτε διοικούσε ο Αυστριακός μεγιστάνας Rene Benko. Τα αρχεία της Signa δείχνουν ότι η τράπεζα έχει δανείσει σε τουλάχιστον πέντε projects ακινήτων στη Γερμανία και την Αυστρία, ανέφερε το Bloomberg.

Άμεση σχέση της PBB με το 2008

Αλλά οι συνδέσεις της RBB με την χρηματοπιστωτική κρίση, δεν είναι μόνο έμμεση, με την παρούσα συγκυρία στην αγορά ακινήτων να θυμίζει έντονα 2008. Είναι και άμεση, καθώς η τράπεζα δημιουργήθηκε το 2009 από τα λειτουργικά μέρη που άφησε πίσω της η κατάρρευση της Hypo Real Estate, ενός ενυπόθηκου δανειστή που έγινε το μεγαλύτερο θύμα της Γερμανίας από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Το ταμείο διάσωσης τραπεζών της χώρας ανέλαβε τελικά την πλήρη κυριότητα το 2009.

Η κυβέρνηση πούλησε μεγάλο μέρος του μεριδίου της στην PBB μέσω δημόσιας εγγραφής στο χρηματιστήριο το 2015 και εκποίησε πλήρως τη συμμετοχή το 2021. Ως εισηγμένη εταιρεία, η τράπεζα αντιμετώπισε αυξημένο έλεγχο από τους επενδυτές όσον αφορά τους στόχους ανάπτυξης και κερδοφορίας του. Αλλά ο αυξανόμενος ανταγωνισμός και η μείωση των περιθωρίων στην εγχώρια αγορά, περιόρισαν τις προοπτικές της εταιρείας.

Ως απάντηση η PBB ανταποκρίθηκε με επέκταση στο εξωτερικό. Μια πρώτη προσπάθεια ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο οδηγήθηκε σε αβεβαιότητα όταν η χώρα ψήφισε υπέρ του Brexit 2016. Η επέκταση της PBB στις ΗΠΑ ξεκίνησε αμέσως μετά, βάζοντας σε περιπέτειες την τράπεζα στην παρούσα κρίση.

To άρθρο Από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη: Kίνδυνοι αναμετάδοσης της κρίσης στα εμπορικά ακίνητα – Ο ρόλος της Deutsche PBB και η «ανάμνηση» του 2008 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button