LifeStyle

Τι είναι το Πιέστανι και γιατί «έχω πάει»

Ο τουρίστας του newsit.gr επιστρέφει στη Μπρατισλάβα αλλά όχι για να μείνει. Αυτή τη φορά, ακολουθεί τα βήματα της Αυτοκράτειρας Σίσσυ έως το ειδυλλιακό Πιέστανι!

Τι είναι το Πιέστανι; Μια περιοχή έξω από τη Μπρατισλάβα. Κι έχει και ένα spa island (ναι, κι όμως), το οποίο αγαπούσε (και όχι άδικα) η αυτοκράτειρα Σίσσυ. Είναι η μεγαλύτερη λουτρόπολη της Σλοβακίας και τώρα που η Aegean έχει δυο απευθείας πτήσεις την εβδομάδα για Μπρατισλάβα, είναι κρίμα κι άδικο να μην το γνωρίσετε.

Το Πιέστανι είναι ο απόλυτος wellness προορισμός, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο ιαματικό λουτρό της Σλοβακίας! 45 λεπτά μακριά από τη Μπρατισλάβα, στην επαρχία Τρνάβα, το Πιέστανι και το σπα του αξίζουν το χρόνο σας!

Η πόλη έχει μακρά ιστορία στην παράδοση των ιαματικών λουτρών και είναι διεθνώς γνωστή από τον 19ο αιώνα.

Το Spa Island βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Βα και διαθέτει ιαματικά λουτρά, ξενοδοχεία spa και ευεξίας, καθώς και πάρκα.  

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μεγάλο συγκρότημα spa με δέκα διαφορετικές ιαματικές πηγές. Το νησί συνδέεται με το κέντρο της πόλης του Piestani με μια πεζογέφυρα. Κι εκεί, όταν πάτε και την περπατήσετε, θα συναντήσετε δυο αγάλματα. Αλλά θα μιλήσουμε μετά γι’ αυτά.

Μιλάμε για ένα «διαμάντι» στην καρδιά της Σλοβακίας. Η χώρα, άλλωστε, φημίζεται για τις ιαματικές πληγές και τα λουτρά της, μερικά εκ των οποίων είναι από τα πιο παλιά στην κεντρική Ευρώπη.

Το πιο φημισμένο απ’ όλα, όμως, είναι το Πιέστανι και η ιστορία του ξεκινά στον μακρινό 16ο αιώνα αφού έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό για τις ιαματικές πηγές του. To Piestani πήρε το όνομά του από τη λέξη piesok, που σημαίνει άμμος (σ.σ. από τις όχθες του ποταμού Βα).

Ο ποταμός διασχίζει το Πιέστανι και έτσι δημιουργείται το μικρό νησί, το λεγόμενο spa island, ένας επίγειος παράδεισος. Η πεζογέφυρα «φωνάζει» πως πρέπει να βγάλετε όσες περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε. Η ανεμπόδιστη θέα στο ποτάμι, το ειδυλλιακό τοπίο και φυσικά, τα αγάλματα.

Φωτογραφία ©Μαίρη Καλουτσάκη / newsit.gr
Φωτογραφία ©Μαίρη Καλουτσάκη / newsit.gr

Στην είσοδο της πεζογέφυρας προς το spa island θα συναντήσετε τον άνδρα που σπάει το μπαστούνι του γιατί η θεραπεία στα λουτρά, τον θεράπευσε και δεν το χρειάζεται άλλο.

Καθώς προχωράτε, υπάρχει κι άλλο ένα άγαλμα. Αυτό του Ľudovít Winter, που θα μπορούσε να θεωρηθεί ο άνθρωπος που ανα-γέννησε, το Πιέστανι. Χάρη στην επιχειρηματική του ιδέα, η μικρή λουτρόπολη απέκτησε το διάσημο spa και έγινε σημείο αναφοράς. Ο Winter (το μπρούτζινο άγαλμά του βασικά) είναι καθισμένο σε ένα παγκάκι και περιμένει τους τουρίστες να καθίσουν δίπλα για μια φωτογραφία…

Φωτογραφία ©Μαίρη Καλουτσάκη / newsit.gr

Αφού τελειώσει πεζογέφυρα και βρεθείτε στο νησί πρέπει να ξέρετε δυο πράγματα: δεν υπάρχουν αυτοκίνητα και εκεί θα βρείτε το επιβλητικό Piešťany Ensana Health Spa Hotels, ένα μεγάλο συγκρότημα με 10 διαφορετικές ιαματικές πηγές, ξενοδοχεία για όλα τα βαλάντια και πάρκα.

Στο Piešťany Ensana Health Spa Hotels μπορείτε να κάνετε το ωραιότερο δώρο στον εαυτό σας: τη χαλάρωση. Δεν είναι μόνο ότι όπου κι αν κοιτάξεις υπάρχει πράσινο. Δεν είναι η ηρεμία και η ησυχία. Είναι ότι μπορείτε να κάνετε λασπόλουτρα, να κολυμπήσετε στην εξωτερική θερμαινόμενη πισίνα ακόμη κι όταν έξω έχει 3 βαθμούς, να κάνετε υδρομασάζ, σάουνα.

Στο Piešťany Ensana Health Spa Hotels μπορείτε να βρείτε από ξενοδοχείο πέντε αστέρων έως ξενοδοχείο δυο αστέρων. Όπου κι αν κάνετε κράτηση για να μείνετε, οι θεραπείες είναι ίδιες.

Η λάσπη για να λασπόλουτρα συγκεντρώνεται από τον ποταμό και «γυρίζει» σε αυτόν! Πως; Όταν θα τελειώσετε το λασπόλουτρό σας, θα παραδώσετε το σεντόνι στο προσωπικό. Το σεντόνι θα πλυθεί σε ειδικά πλυντήρια και η λάσπη θα επιστρέψει στον ποταμό και ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα, σχεδόν ενός χρόνου, θα μαζευτεί ξανά για τα λασπόλουτρα!

Tip: Για κάθε λασποθεραπεία χρειάζονται 65 κιλά λάσπης!

Η αλυσίδα Ensana Health Spa Hotels διαθέτει έξι ξενοδοχεία στο Πιέστανι. Για όλα τα βαλάντια: από τα πιο προσιτά οικονομικά έως τα απόλυτα πολυτελή. Όλα δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να κακομάθει τον εαυτό του.

Φωτογραφία ©Μαίρη Καλουτσάκη / newsit.gr

Το πεντάστερο Thermia Palace χτίστηκε το 1912 και κάθε του γωνιά αποπνέει κάτι από την εποχή της αυτοκρατορίας της Αυστροουγγαρίας. Ένα παλάτι, με την επιβλητική μαρμάρινη σκάλα να οδηγεί στους διαδρόμους και τα δωμάτια. Νομίζεις ότι από κάπου θα… εμφανιστεί η αυτοκράτειρα Σίσσυ και οι κυρίες της αυλής. Αλλά όχι….

Το Thermia Palace χωρίζεται στο μοντέρνο μέρος και το πιο κλασσικό. Κάθε δωμάτιο είναι διαφορετικό, σαν να έχει δική του προσωπικότητα, με ευρύχωρα μπαλκόνια που προσφέρουν υπέροχη θέα.

Συνδέεται με έναν διάδρομο, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να βγείτε στο κρύο, με το Irma Health Spa, εκεί όπου μπορείτε να κάνετε 60 (!) διαφορετικές ιατρικές και θεραπευτικές θεραπείες.

Για να κάνετε κάποιες από τις θεραπείες υπάρχει ένα… τελετουργικό. Πριν το λασπόλουτρο, μπαίνετε στην εσωτερική πισίνα με το ζεστό νερό για να χαλαρώσετε για 10 λεπτά. Άνδρες και γυναίκες κάνουν θεραπεία με λάσπη σε διαφορετικούς χώρους.

Στη συνέχεια, οδηγείστε στην πισίνα με τη λάσπη, όπου καλύπτετε όλο σας το πρόσωπο και το σώμα. Και αφού τελειώσει ο χρόνος παραμονής εκεί και κάνετε ντους, το προσωπικό θα σας τυλίξει με σεντόνια και θα σας οδηγήσει σε ειδικά κρεβάτια για 10 – 15 λεπτά ώστε να απολαύσετε την απόλυτη ησυχία και ηρεμία.

Το απόλυτο wellness μπορεί να συνεχιστεί στην εξωτερική πισίνα ή στις εσωτερικές με τις αναπαυτικές ξαπλώστρες γύρω – γύρω, στη σάουνα, το μασάζ ή το γυμναστήριο.

Από τον Μπετόβεν, στη Σίσσυ

Από… καταβολής κόσμου, ιαματικά λουτρά ήταν πάντα σημείο αναφοράς. Και το spa island του Πιέστανι έχει «γνωρίσει» πάρα πολλούς αριστοκράτες της εποχής της Αυστροουγγαρίας αλλά και μεγάλες προσωπικότητες της εποχής.

Έχει πάει ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, καλλιτέχνες από την Τσεχία, τη Ρωσία και την Ουγγαρία, γαλαζοαίματοι, μαχαραγιάδες. Το 1917, ο Γουλιέλμος Β΄ της Γερμανίας, ο Κάρολος Α’ της Αυστροουγγαρίας και ο Φερδινάνδος Α’ της Βουλγαρίας συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο Thermia Palace και συναποφάσισαν τη στρατηγική τους.

Από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που πέρασαν (και αγάπησαν όσο λίγοι) το Πιέστανι ήταν και η Αυτοκράτειρα Σίσσυ της Αυστροουγγαρίας. Απόλαυσε πολλές φορές το ιαματικό γεωθερμικό νερό και τα λασπόλουτρα με τις θεραπευτικές ιδιότητες και τις αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Η Σίσσυ έπασχε από φυματίωση και το ζεστό νερό των ιαματικών λουτρών την ανακούφιζε.

Σε ένα από τα πάρκα του νησιού, υπάρχει και η προτομή της.

Φωτογραφία ©Μαίρη Καλουτσάκη / newsit.gr

Κοντά εκεί υπάρχει και η ιστορική πέτρινη βρύση, από την οποία αναβλύζει ζεστό ιαματικό νερό, η θερμοκρασία του οποίου φτάνει τους 60 βαθμούς.

Μετά το Πιέστανι

Κι αν δεν ακολουθήσατε τις προηγούμενες συμβουλές του τουρίστα του newsit.gr για να δείτε τη Μπρατισλάβα, η επιστροφή από το Πιέστανι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσετε την πρωτεύουσα της Σλοβακίας.

Η Σλοβακία φημίζεται για την ιδιαίτερη κουζίνα της, βασικά συστατικά της οποίας είναι γάλα, οι πατάτες και το λάχανο. Η Μπρατισλάβα είναι γνωστή για τη παραδοσιακή κουζίνα της “Presporok”, ένας συνδυασμός από Σλοβακικά, Αυστριακά και Ουγγρικά πιάτα.

Στη Μπρατισλάβα μπορείτε να απολαύσετε παραδοσιακά σλοβακικά πιάτα, όπως bryndzové halušky και ψητή χήνα, τοπική μπύρα σε εστιατόρια ζυθοποιίας, το πιο διάσημο τοπικό επιδόρπιο, τα ρολά Μπρατισλάβα από ζύμη βουτύρου με γέμιση ξηρών καρπών ή παπαρούνας.

Επιπλέον, μπορείτε να επισκεφθείτε μοντέρνα εστιατόρια με διεθνή κουζίνα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, καθώς και εστιατόρια με παραδοσιακές κουζίνες, όπως τα Zylinder, Bratislavská restauracija, Hradná hviezda, Modrá hviezda, Savoy και άλλα.

Όσοι δε, επιθυμούν να συνδυάσουν το νόστιμο φαγητό με την πανοραμική θέα της πόλης, δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να επισκεφθούν εστιατόρια, όπως το UFO.watch.taste groove, το Altitude Restaurant ή το Sky bar.

Επίσης, η Μπρατισλάβα έχει σπουδαία μουσική κληρονομιά και φημίζεται για τους καλλιτέχνες που έζησαν και εμπνεύστηκαν εκεί, όπως ο Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, Anton Grigorievič Rubinstein και ο Franz Liszt.

Αξίζει να τα δεις

Η Μπρατισλάβα, μια πόλη που μπορείς να τη γυρίσεις με τα πόδια (σ.σ. δεν έχει μετρό, δεν το χρειάζεται άλλωστε). Αλλά ακόμη κι αν βαριέστε, υπάρχουν τα μικρά κόκκινα λεωφορεία που σας πάνε όπου πρέπει να βρεθείτε!  

Slavín: Το μεγαλύτερο πολεμικό μνημείο στην Κεντρική Ευρώπη αποτελεί, χάρη στο ύψος των 52 μέτρων, ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του ορίζοντα της πόλης. Πρόκειται για τον τάφο 6845 στρατιωτών του σοβιετικού στρατού που έχασαν τη ζωή τους κατά την απελευθέρωση της Μπρατισλάβα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την πλατεία κοσμεί το μνημείο με το γλυπτό της νίκης, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν αγάλματα και φωτογραφίες της εποχής.

Φωτογραφία ©Μαίρη Καλουτσάκη / newsit.gr

Bratislava Castle: Το κάστρο που είναι χτισμένο πάνω από την παλιά πόλη, στην κορυφή του λόφου των Μικρών Καρπάθιων, κατέχει στρατηγική θέση και έχει θέα όλο τον Δούναβη. Ο λόφος του κάστρου κατοικήθηκε ήδη από τα τέλη της Λίθινης Εποχής – οι πρώτοι γνωστοί κάτοικοί του ήταν οι Κέλτες, οι οποίοι ίδρυσαν εκεί έναν οχυρωμένο οικισμό με την ονομασία “Oppidum”. Το αρχιτεκτονικό του στυλ, οι επιβλητικοί πύργοι και οι αναγεννησιακές αίθουσες του κάστρου ήταν τα στοιχεία που το έκαναν την αγαπημένη κατοικία της Μαρίας Θηρεσίας.

Πλατείες Hlavne & Hviezdoslav’s: Περιτριγυρισμένη από πολύχρωμα κτίρια, πρεσβείες (ανάμεσά τους η ελληνική) και το παλιό δημαρχείο, η πλατεία Hlavné námestie αποτελεί την καρδιά της Μπρατισλάβα, αλλά και το σημείο όπου ξεκινούν και καταλήγουν οι σημαντικότεροι δρόμοι. Είναι από τις μικρότερες κεντρικές πλατείες πρωτεύουσας στην Ευρώπη. Το βράδυ ντυμένη με το μυστηριώδες κίτρινο φως σας προσκαλεί να την εξερευνήσετε. Η Hviezdoslav’s námestie βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κάτω από την κεντρική πλατεία και είναι κατάλληλη για περπάτημα και χαλάρωση.  

Primate’s Palace: Είναι ένα από τα πιο όμορφα κλασικιστικά κτίρια της Σλοβακίας που χτίστηκε τον 18ο αιώνα. Τις αίθουσες κοσμούν τεράστιοι πολυέλαιοι, πορτρέτα Ούγγρων κυβερνητών και πίνακες της δυναστείας των Αψβούργων. Αυτά όμως που κλέβουν την παράσταση είναι η ιστορικής σημασίας Αίθουσα των Καθρεπτών και οι Αγγλικές ταπετσαρίες του 17ου αιώνα. Στην εσωτερική αυλή θα βρείτε το γνωστό σιντριβάνι με το πέτρινο άγαλμα του Αγ. Γεωργίου που σκοτώνει τον δράκο.  

Κάστρο Devín: Το δυτικό τμήμα της Μπρατισλάβα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς. Μόλις 10 χλμ. δυτικά του κέντρου της πόλης, το κάστρο Devín βρίσκεται μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο. Το Κάστρο Ντέβιν ανατινάχτηκε το 1809 από τον Ναπολέοντα και αποτελεί σήμερα εθνικό πολιτιστικό μνημείο της Σλοβακίας. Βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Μοράβα και Δούναβη, σκαρφαλωμένο σε έναν λόφο ύψους 212μ. και προσφέρει εξαιρετική πανοραμική θέα. Οι επισκέπτες, εκτός από το κάστρο, έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν στο μικρό δάσος, να κατεβούν μέχρι τις όχθες του ποταμού, αλλά και να δουν απέναντι την Αυστρία.  

UFO observation deck: Εμβληματικό κτίριο, σύμβολο της Μπρατισλάβα. Στο ύψος των 95 μέτρων (σχεδόν 104 μέτρα), με οπτική επαφή σε απόσταση 100 χιλιομέτρων (62 μίλια) με μαγευτική θέα της πόλης. Το πρωτότυπο αυτό κτίριο δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να θαυμάσουν από ψηλά μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, όπως το Κάστρο, τον Δούναβη, το μνημείο Σλάβιν, το Κοινοβούλιο, τον καθεδρικό του Αγ. Μαρτίνου, τη νέα και την παλιά πόλη.  

Φωτογραφία ©Μαίρη Καλουτσάκη / newsit.gr

Michael’s Tower: Λόγω της ψηλής του στέγης σε σχήμα κρεμμυδιού, ο πύργος της πύλης είναι ένα από τα ορόσημα της Παλιάς Πόλης. Το μπαλκόνι προσφέρει πανοραμική θέα του λόφου του κάστρου, των στεγών και των πύργων της πόλης, καθώς και της συνοικίας των επαύλεων στους λόφους. Πρόκειται για ένα μικρό μουσείο, το οποίο φιλοξενεί πανοπλίες, σπαθιά, όπλα, ασπίδες και στολές. Στο στενό μπαλκόνι του τελευταίου ορόφου, σε ύψος 51 μέτρων, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τον κόσμο που περνάει από την οδό Michalska, να ρεμβάσουν τις ατέλειωτες κόκκινες σκεπές και να θαυμάσουν σημαντικά αξιοθέατα όπως το κάστρο, το UFO και τον καθεδρικό του Αγ. Μαρτίνου.

Bratislava Statues: Η Μπρατισλάβα είναι γεμάτη με ενδιαφέροντα αγάλματα, που αντανακλούν το σλοβακικό χιούμορ και προσφέρουν ευκαιρίες για φωτογράφιση. Βρίσκονται διάσπαρτα στο ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης. Ο πρωταγωνιστής της Μπρατισλάβα είναι ο παρατηρητής Čumil. Εξερευνώντας περισσότερο, θα βρείτε τον στρατιώτη του Ναπολέοντα, Hubert, τον Schone Naci, τον Αλχημιστή κ.α.  

Φωτογραφία ©Μαίρη Καλουτσάκη / newsit.gr
Φωτογραφία ©Μαίρη Καλουτσάκη / newsit.gr

St. Martin‘s Cathedral: Μια τρίκλιτη γοτθική εκκλησία του 15ου αιώνα και η πρώην εκκλησία της στέψης. Ένα επίχρυσο αντίγραφο του στέμματος της στέψης που είναι στερεωμένο στην κορυφή του πύργου του καθεδρικού ναού ύψους 85 μέτρων και βάρους 150 κιλών θυμίζει αυτή την ένδοξη εποχή.

Blue Church: Η εκκλησία της Αγίας Ελισάβετ, που χτίστηκε σε στυλ Art Nouveau στις αρχές του 20ου αιώνα, είναι αξιοσημείωτη για το μπλε χρώμα της πρόσοψής της, η οποία είναι κατασκευασμένη με προσοχή στη λεπτομέρεια και με συχνή χρήση ψηφιδωτού. Είναι δημοφιλής ναός για γάμους και βαπτίσεις.

Φωτογραφία ©Μαίρη Καλουτσάκη / newsit.gr

Για να γνωρίσετε το Πιέστανι και την wellness εμπειρία που προσφέρει αλλά και να περπατήσετε τη Μπρατισλάβα, μια από τις ιστορικές πρωτεύουσες της κεντρικής Ευρώπης, έχει φροντίσει η Aegean με τις απευθείας πτήσεις της από και προς την πρωτεύουσα της Σλοβακίας.
Οι πτήσεις γίνονται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από και προς το αεροδρόμιο «M. R. Štefánik» (αναχώρηση από Αθήνα 16:30, αναχώρηση από Μπρατισλάβα 18:25), ενώ η πτήση διαρκεί περίπου 2 ώρες.

Τώρα, δεν υπάρχει… δικαιολογία να μην προστεθεί η Μπατισλάβα στη λίστα «έχω πάει»!

To άρθρο Τι είναι το Πιέστανι και γιατί «έχω πάει» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button