ΕνημέρωσηΠολιτική

Κρας τεστ για τον ΣΥΡΙΖΑ το Συνέδριο – Οι εύθραυστες ισορροπίες και οι φήμες για εκλογή νέας ΚΕ και ΠΓ

Ιδιαίτερα εύθραυστη είναι  η εκεχειρία που επιτεύχθηκε την Τρίτη (20.02.2024) το βράδυ στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας και η οποία είχε ως απώτερο στόχο την ομαλή πορεία προς το συνέδριο που ξεκινάει σήμερα και τελειώνει την Κυριακή.

Όλα δείχνουν ότι οι εκπλήξεις δεν θα λείψουν και από αυτή την διαδικασία, αφού χθες φήμες που κυκλοφόρησαν έλεγαν ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μάζευαν υπογραφές προκειμένου να καταθέσουν πρόταση στο συνέδριο για να εκλεγεί άμεσα νέα ΚΕ και Πολιτική Γραμματεία.

Η πρόταση που πρέπει να την υπογράφουν 500 σύνεδροι θα ζητά οι εκλογές για τα δύο αυτά όργανα να γίνουν υβριδικά (διαδικτυακά και δια ζώσης)  δύο εβδομάδες μετά το Συνέδριο, ταυτόχρονα με τις εκλογές για τα Συντονιστικά των Οργανώσεων και για τις Νομαρχιακές.

Όσοι κατέθεσαν αυτή την πρόταση υποστηρίζουν ότι από την στιγμή που ο  Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την ευθύνη της εκλογικής ήττας και παραιτήθηκε, το ίδιο θα έπρεπε να κάνουν και τα όργανα του κόμματος. Αλλαγές δεν έγιναν ούτε όταν άλλαξε το εκλογικό σώμα το οποίο ψήφισε τον Στέφανο Κασσελάκη.

Προσθέτουν δε, ότι μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας και της πλευράς Αχτσιόγλου, έμειναν κενές θέσεις και στην Κεντρική Επιτροπή και στην Πολιτική Γραμματεία, οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί ακόμα.

Η Κουμουνδούρου πάντως διαψεύδει ότι πίσω από αυτή την κίνηση βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθαρίζει ότι  οποιαδήποτε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση δεν είναι οργανωμένη από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη.

Όπως γίνεται κατανοητό μία τέτοια κίνηση θα πυροδοτήσει νέες εντάσεις μέσα στο συνέδριο αφού για την εκλογή νέας ΚΕ και ΠΓ πρέπει να ακολουθηθούν άλλες διαδικασίες.

Το πρώτο κρας τεστ του Συνέδριου

Προφανώς η κατάθεση μίας τέτοιας πρότασης θα αποτελέσει και το πρώτο κρας τεστ του συνεδρίου, για το ποιος ελέγχει το κορυφαίο όργανο του κόμματος, τουλάχιστον αυτή την στιγμή.

Να θυμίζουμε πάντως ότι μετά από δύο συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν να κάνουν βήματα πίσω προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση που υπήρχε και ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει ομαλά στο συνέδριο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε να υπαναχωρεί και να παίρνει πίσω την επιστολή που είχε στείλει την Δευτέρα το μεσημέρι στους συντρόφους του κατηγορώντας τους ότι δεν  ασχολούνται με τα σοβαρά θέματα της κοινωνίας, αλλά με εσωκομματικά ζητήματα, ενώ σε ότι αφορά το  ερωτηματολόγιο είπε ότι αυτό θα χρησίμευε σε άλλο χρόνο, όταν θα άνοιγε η συζήτηση για την καταστατική λειτουργία του κόμματος.

Καμιά λευκή επιταγή

Τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας από την πλευρά τους  ξεκαθάρισαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖ,  ότι δεν του δίνουν λευκή επιταγή μέχρι τις εθνικές εκλογές, ξεκαθαρίζοντας  παράλληλα ότι δεν τον αμφισβητούν. Έβγαλαν παράλληλα από το τραπέζι το ενδεχόμενο της σύγκλησης της ΚΕ και της Πολιτικής Γραμματείας.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η στάση του Διονύση Τεμπονέρα έχει φέρει νέες εντάσεις, καθώς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας αισθάνονται ενοχλημένα από την στάση που κρατάει ο γνωστός εργατολόγος.

 «Αδικεί τα 17 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, οι οποίοι κάναμε μια σκληρή, αλλά ουσιαστική συζήτηση με τον Στέφανο Κασσελάκη, το να θέλει να παρουσιαστεί ο Διονύσης Τεμπονέρας ως το μοναδικό πρόσωπο που αντιπαρατέθηκε με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Οι ίδιοι άνθρωποι ανέφεραν μάλιστα  ότι όταν ο Στέφανος Κασσελάκης μέσα στη συνεδρίαση αναρωτήθηκε  «γιατί με αμφισβητείτε;» ο Διονύσης Τεμπονέρας τον ρώτησε: «Ποιος Πρόεδρε σε αμφισβητεί;»

«Εσύ», του απάντησε ο Στέφανος Κασσελάκης με τον εργατολόγο να του απαντά: «Εγώ πρόεδρε; Όχι δεν σε αμφισβητώ».

Είναι  χαρακτηριστικό άλλωστε ότι  ο Στέφανος Κασσελάκης  στο τέλος  της συνεδρίασης είπε: «Εφόσον βεβαιώνετε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου αποσύρω την επιστολή , φραστικά για όλους εκτός από σένα».

To άρθρο Κρας τεστ για τον ΣΥΡΙΖΑ το Συνέδριο – Οι εύθραυστες ισορροπίες και οι φήμες για εκλογή νέας ΚΕ και ΠΓ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button