Διεθνή επικαιρότητα

Το Κογκρέσο του Περού απέρριψε δύο προτάσεις αποπομπής της προέδρου Μπολουάρτε

Το περουβιανό κοινοβούλιο, όπως αναμενόταν, απέρριψε χθες Πέμπτη δύο προτάσεις που κατέθεσε κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς για να κινηθεί διαδικασία προκειμένου να αποπεμφθεί από το αξίωμά της η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε, εν μέσω σκανδάλου λόγω αδήλωτων ακριβών ρολογιών και κοσμημάτων της αρχηγού του κράτους.

Οι δύο προτάσεις «δεν έγιναν δεκτές» και δεν θα τεθούν σε διάλογο, ανακοίνωσε ο Αλεχάντρο Σότο, ο πρόεδρος του Κογκρέσου, στο οποίο πλειοψηφία έχουν κόμματα της δεξιάς και της άκρας δεξιάς που γενικά υποστηρίζουν την πρόεδρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οποιαδήποτε τέτοια πρόταση πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 48 ψήφους (επί συνόλου 130) για να τεθεί σε συζήτηση στην ολομέλεια.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία, τον Δεκέμβριο του 2022, η κυρία Μπολουάρτε έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τέσσερις προτάσεις αποπομπής της. Πάντως καμιά δεν τέθηκε σε συζήτηση στην περουβιανή εθνική αντιπροσωπεία.

Η πρόεδρος, 61 ετών, βρίσκεται στο στόχαστρο έρευνας για παράνομο πλουτισμό, καθώς υπάρχουν τεκμήρια πως έχει στην κατοχή της ρολόγια Rolex και κοσμήματα που φέρεται να μη συμπεριέλαβε στις δηλώσεις περιουσίας της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σπίτι της σε προάστιο της πρωτεύουσας και το προεδρικό γραφείο ερευνήθηκαν το Σάββατο από αστυνομικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο που ο τύπος βάφτισε «Rolex-gate». Τα Ρόλεξ δεν βρέθηκαν και η εισαγγελία αξίωσε η αρχηγός του κράτους να τα παρουσιάσει όταν προσέλθει να καταθέσει αργότερα σήμερα.

Προχθές Τετάρτη η νέα κυβέρνησή της, η τρίτη σε δεκαέξι μήνες, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το Κογκρέσο, μετά την παραίτηση στις αρχές Μαρτίου του πρωθυπουργού Αλβέρτο Οτάρολα, που αντιμετωπίζει έρευνα για αθέμιτη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλάγματος.

Η κυρία Μπολουάρτε, η δημοτικότητα της οποίας δεν ξεπερνά το 10% κατά δημοσκοπήσεις, αντιμετωπίζει εξάλλου χωριστή έρευνα, με πολύ πιο βαρύ κατηγορητήριο, για «γενοκτονία», «ανθρωποκτονίες κατά συρροή με επιβαρυντικές περιστάσεις» και «πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών», εξαιτίας των θανάτων 50 και πλέον ανθρώπων στις πολύμηνες ταραχές που ακολούθησαν την ανάδειξή της στην εξουσία.

Η Ντίνα Μπολουάρτε ορκίστηκε υπηρεσιακή πρόεδρος του Περού αμέσως μετά την παύση από το Κογκρέσο και τη σύλληψη από την αστυνομία τον Δεκέμβριο του 2022 του προκατόχου της Πέδρο Καστίγιο, εκλεγμένου με κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, του οποίου ήταν η αντιπρόεδρος.

Το Περού έχει γνωρίσει έξι προέδρους από το 2016.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button