ΕνημέρωσηΟικονομία

Ακυρώθηκε το MotoGP της Αργεντινής

Επιμέλεια: Δημήτρης Διατσίδης

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αγώνες του MotoGP είναι ένα γεγονός που μπορεί να φέρει πλούτο και να διαφημίσει με πάρα πολύ καλό τρόπο, τη χώρα και ειδικότερα την περιοχή και την πόλη στην οποία φιλοξενείται ο εκάστοτε Αγώνας. Αυτός είναι ο λόγος που πάρα πολλές χώρες και αντίστοιχα περιοχές και πόλεις προσπαθούν με όλες τους δυνάμεις να διεκδικήσουν το να μπουν στο ημερολόγιο του MotoGP.
Έχει υπολογιστεί σε αρκετές περιπτώσεις ότι ο τζίρος που γίνεται γύρω από έναν Αγώνα ξεπερνά τα 50 και αρκετές φορές τα 60 εκατομμύρια, γεγονός που σημαίνει ότι μόνο από τον ΦΠΑ το κράτος εισπράτει ποσά της τάξεως των 12 έως 15 εκατομμυρίων € και επιπλέον από το φόρο των κερδών των επιχειρήσεων που ενεργοποιούνται, ακόμη μερικά εκατομμύρια. Χώρια τα οφέλη από το γεγονός ότι θα υπάρχουν δουλειές για πολλούς κατοίκους της περιοχής και πέρα από το γεγονός ότι μια τέτοιου βεληνεκούς εκδήλωση προσφέρει μεγάλη προβολή στη χώρα.
Για το λόγο αυτό οι οργανωτές με τη βοήθεια του κάθε κράτους ξοδεύουν τα χρήματα που χρειάζονται για να πληρωθούν τα έξοδα της σωστής οργάνωσης, καθώς και το ποσό που αναλογεί στο δικαίωμα της οργάνωσης του Αγώνα, ενώ τα έσοδα έρχονται από τα εισιτήρια των θεατών και την σίτιση όλων αυτών που βρίσκονται στον Αγώνα, καθώς και στα αναμενόμενα έσοδα από τουρισμό που θα προκύψει από γειτονικές χώρες.
Στην περίπτωση όμως του Grand Prix της Αργεντινής που γίνεται σε μια περιοχή όπου ο αναμενόμενος τουρισμός είναι μόνο ο εσωτερικός, δηλαδή οι ίδιοι οι κάτοικοι της χώρας, καθώς η περιοχή είναι δύσκολα προσβάσιμη από το εξωτερικό στο σημείο που βρίσκεται η πίστα Termas de Rio Hondo, τότε η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι βασικό στοιχείο για την οικονομική επιτυχία ή αποτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Με δεδομένη την τωρινή κατάσταση της Αργεντινής και τη φτώχεια να είναι κυρίαρχο μέρος της ζωής των κατοίκων, οι οργανωτές του Αγώνα ειδοποίησαν τους ανθρώπους της Dorna που οργανώνει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ότι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις που υπάρχουν για να γίνει και φέτος ο Αγώνας πραγματικότητα.
Έτσι η FIM (Παγκόσμια Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας), η IRTA (Ένωση Αγωνιστικών Ομάδων) και η Dorna Sports επιβεβαιώνουν την ακύρωση του GP της Αργεντινής για το 2024, με σχετική ανακοίνωση:
“Η FIM, η IRTA και η Dorna Sports επιβεβαιώνουν την ακύρωση του GP της Αργεντινής λόγω των τρεχουσών συνθηκών στην Αργεντινή και οι Διοργανωτές έχουν κοινοποιήσει ότι επί του παρόντος δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν τις υπηρεσίες που απαιτούνται για τη διεξαγωγή του Grand Prix το 2024 σύμφωνα με τα πρότυπα του MotoGP™.
Αυτό το Grand Prix δεν θα αντικατασταθεί στο ημερολόγιο του 2024. Το MotoGP™ ελπίζει να επιστρέψει στον Aγώνα στο Termas de Rio Hondo το 2025”.
Εδώ να σημειώσουμε ότι αν η κατάσταση δεν αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο στην Αργεντινή – κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο – μάλλον και το 2025 δεν θα έχουμε εκεί τον Αγώνα. Επίσης παρά το ότι η νέα πίστα της Ουγγαρίας είναι αναπληρωματική για περιπτώσεις ακυρώσεως κάποιου Αγώνα, πρέπει η νέα πίστα να δοκιμαστεί πρώτα στις 25 Αυγούστου με τον Αγώνα του WorldSBK που θα γίνει εκεί και μετά να είναι διαθέσιμη για να αντικαταστήσει κάποια ακύρωση.
Έτσι λοιπόν προς το παρόν το ημερολόγιο του 2024 θα περιλάβει 21 Αγώνες, με κάποιες υποψίες να υπάρχουν και πάλι για το GP του Καζακστάν, που είναι προγραμματισμένο για τον Ιούνιο. Είδωμεν…

To νέο πρόγραμμα του 2024:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button