Κυπριακά Νέα

Χαιρετισμός Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Φίλιππου Χατζηζαχαρία σε συνάντηση εργασίας των Κέντρων Αριστείας «TeamingTogether»

Χαιρετισμός Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Φίλιππου Χατζηζαχαρία σε συνάντηση εργασίας των Κέντρων Αριστείας «TeamingTogether»

Έντιμε κ. Δήμαρχε Λάρνακας,

Έντιμε κ. Δήμαρχε Λευκωσίας,

Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλες και φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στη συνάντηση των επτά Κέντρων Αριστείας που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Το γεγονός ότι ως Κύπρος έχουμε κερδίσει μέσα από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα 7 από τα 38 Κέντρα Αριστείας αποτελεί από μόνο του τεράστιο επίτευγμα και όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένα, η στήριξη των Κέντρων Αριστείας αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες του Υφυπουργείου και της πολιτείας γενικότερα εκεί και όπου είναι δυνατό.

Στο πλαίσιο των στρατηγικών μας στόχων για επιστημονική αριστεία και ανάπτυξη των Ερευνητικών και Τεχνολογικών Υποδομών στη χώρα μας, το Υφυπουργείο στηρίζει έμπρακτα τη λειτουργία όλων των Κέντρων Αριστείας, όχι μόνο μέσω της κρατικής επένδυσης των 105 εκατομμυρίων Ευρώ, αλλά και μέσω άλλων δράσεων και πρωτοβουλιών που προωθούμε παράλληλα και για αυτό το λόγο γίνεται και σήμερα αυτή η συνάντησης μεταξύ μας.

Απτό παράδειγμα είναι η συνάντησης που κάναμε την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά, όπου παρουσιάσαμε τις δραστηριότητες των Κέντρων στη δημόσια υπηρεσία, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για περαιτέρω ανάπτυξη συνεργιών και συνεργασιών και ενθάρρυνσης της παροχής υπηρεσιών προς την Κυβέρνηση.

Επιπλέον, μέσω των χρηματοδοτικών και όχι μόνο εργαλείων του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, στηρίζουμε όλο το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, και φυσικά και τα Κέντρα Αριστείας, προωθώντας, μεταξύ άλλων, τη διασύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματική καινοτομία.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, αποτελεί στρατηγική επιδίωξη μας η αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας προς όφελος της πραγματικής οικονομίας, προς υλοποίηση του στόχου να καταστεί η Κύπρος κοινωνία της γνώσης, και να δημιουργήσουμε ψηλές θέσεις εργασίας. Πρέπει να τονίσω ότι τα Κέντρα Αριστείας έχουν κεντρικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.

Αγαπητοί μου επιστήμονες/ερευνητές, διαθέτετε υψηλού επιπέδου ικανότητες και εμπειρογνωμοσύνη την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε σε δύο βασικούς πυλώνες:

  1. Στη μεταφορά γνώσης, και
  2. Στην εμπορευματοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας.

Η λειτουργία του Γραφείου Μεταφοράς Γνώσης στο ΙδΕΚ – από τον Οκτώβριο του 2022 – είναι ακόμα μια απτή απόδειξη της σημασίας που δίνουμε στο θέμα της μεταφοράς γνώσης και της εμπορικής αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Οι υπηρεσίες που προσφέρει το Γραφείο, χωρίς καμία χρέωση, είναι εξαιρετικά σημαντικές και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την ευαισθητοποίηση μέχρι και την κατοχύρωση Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Σας καλούμε, λοιπόν, όπως αξιοποιήσετε στο έπακρο τις ευκαιρίες που προσφέρονται.

Δεν θα πω περισσότερα για αυτό το θέμα και προσβλέπω στην μεταξύ μας συζήτηση που θα ακολουθήσει για να συζητήσουμε διεξοδικά όλοι μαζί το θέμα της βιωσιμότητας των Κέντρων Αριστείας και είμαι σίγουρος ότι όλοι μαζί θα πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους που προανέφερα προηγουμένως.

Είμαστε σήμερα εδώ για να λειτουργήσουμε ως ομάδα για να επιτύχουμε πιο εύκολα και αποτελεσματικά τον μεγάλο στόχο της βιωσιμότητας των Κέντρων. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες και είμαι βέβαιος ότι ενώνοντας δυνάμεις μπορούμε να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις, προς όφελος όλων.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ το CMMI και το κ. Ζαχαρία Σιόκουρο, Διευθύνοντα Σύμβουλο, για τη διοργάνωση αυτής της συνάντησης και με τα 7 Κέντρα Αριστείας της Κύπρου, και να ευχαριστήσω επίσης τον Δήμο Λάρνακας και τον φίλο Δήμαρχο Αντρέα Βύρα για τη φιλοξενία.

Σας ευχαριστώ.

(ΜΧ)

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button