ΕνημέρωσηΠολιτική

Ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ισότιμων κανόνων στο εμπόριο ενώπιον του Σι Τζινπίνγκ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε σήμερα ενώπιον του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ, κατά την έναρξη της επίσημης επίσκεψής του στη Γαλλία, υπέρ της εφαρμογής «ισότιμων κανόνων για όλους» στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Ευρώπης και της Κίνας.

«Το μέλλον της ηπείρου μας θα εξαρτηθεί ξεκάθαρα επίσης από την ικανότητά μας να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε με ισορροπημένο τρόπο τις σχέσεις με την Κίνα», δήλωσε από το Ελιζέ, κατά την έναρξη μιας τριμερούς συνάντησης παρουσία της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μακρόν πρόσθεσε πως ο «συντονισμός» με το Πεκίνο μπροστά στις «μεγάλες κρίσεις» στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή είναι «απολύτως αποφασιστικής σημασίας».

«Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ένα κοινό συμφέρον για την ειρήνη και την ασφάλεια» υπογράμμισε η Φον ντερ Λάιεν, επιβεβαιώνοντας την «αποφασιστικότητά της να τερματιστεί ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και να εγκαθιδρυθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη».

«Έχουμε συμφέρον να δείξουμε ότι η συνεργασία μας παράγει αποτελέσματα», υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν, επισημαίνοντας την «πρόκληση» της «ουσιαστικής οικονομικής σχέσης» μεταξύ των Βρυξελλών και του Πεκίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος ζήτησε σήμερα από το Παρίσι η χώρα του και η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσουν τον «στρατηγικό συντονισμό» τους και να παραμείνουν «εταίροι», με φόντο τις πολυάριθμες διαφορές, σε τομείς που εκτείνονται από το εμπόριο έως τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Με την ιδιότητα δύο σημαντικών παγκοσμίων δυνάμεων, η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παραμείνουν εταίροι, να συνεχίσουν τον διάλογο και τη συνεργασία, να εμβαθύνουν τη στρατηγική επικοινωνία, να ενισχύσουν την αμοιβαία στρατηγική εμπιστοσύνη, να εδραιώσουν τη στρατηγική συναίνεσή τους και να προχωρήσουν σε έναν στρατηγικό συντονισμό», δήλωσε ο Σι, στην αρχή της τριμερούς συνάντησης.

Αφιχθείς χθες στη Γαλλία για μια διήμερη επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίγκ θα γιορτάσει τα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Κίνας.

Ο Κινέζος πρόεδρος επισκέπτεται την Ευρώπη για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια, μεσούσης μιας συγκυρίας αυξανόμενων εντάσεων στο εμπόριο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ερευνά κινεζικές βιομηχανίες μεταξύ άλλων τις εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων, την ώρα που το Πεκίνο έχει θέσει στο μικροσκόπιό της κυρίως τις εισαγωγές γαλλικού κονιάκ.

Λίγα λεπτά πριν από τις δηλώσεις τους, ο Μακρόν και ο Σι αντήλλαξαν χειραψία στον προαύλιο χώρο του Ελιζέ, την ώρα που η Μπάντα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς υποδεχόταν μουσικά τον επίσημο προσκεκλημένο.

Έπειτα από μια τελετή αργότερα σήμερα στο Μέγαρο των Απομάχων, ο Κινέζος πρόεδρος αναμένεται να επιστρέψει στο Ελιζέ για μια νέα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μακρόν, κατόπιν για ένα επίσημο δείπνο. Οι δύο πρόεδροι θα μεταβούν αύριο στα Πυρηναία για μια πιο προσωπική απόδραση, με τη συνοδεία των συζύγων τους.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button