Διεθνή επικαιρότητα

Σερβία: Ένα μήνα διορία να παραδώσουν τα παράνομα όπλα έχουν οι πολίτες

Διορία ενός μήνα από σήμερα μέχρι 8 Ιουνίου έχουν οι πολίτες της Σερβίας για να παραδώσουν στην αστυνομία τον οπλισμό που κατέχουν παράνομα χωρίς να υποστούν ποινικές συνέπειες.  

Πρόκειται για εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης που λήφθηκε μετά τις δύο μαζικές δολοφονίες που συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα που συγκλόνισαν τη χώρα και τον κόσμο.

«Αφορά όλα τα είδη των πυροβόλων όπλων, αλλά και το πολεμικό υλικό, όπως χειροβομβίδες, νάρκες, φορητούς εκτοξευτές πυραύλων», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

«Καλώ τους πολίτες που κατέχουν παράνομο οπλισμό να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να τον παραδώσουν, διότι μόλις παρέλθει η διορία που δόθηκε, οι ποινές που θα επιβάλλονται στους παραβάτες θα είναι πολύ αυστηρές», δήλωσε σε συνέντευξη στην σερβική δημόσια τηλεόραση ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα ληφθούν μέτρα και για τον έλεγχο των κατόχων αδειών οπλοκατοχής, όπως η διενέργεια, αιφνιδίως και σε τακτά χρονικά διαστήματα, ψυχολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων.

Στην Σερβία των 6,8 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκονται σε ισχύ 765.000 άδειες οπλοκατοχής. Υπολογίζεται ωστόσο ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν στην κατοχή τους τουλάχιστον ένα πυροβόλο όπλο.

Στο μεταξύ στον απόηχο των δύο τραγωδιών από σήμερα σε όλα τα σχολεία της Σερβίας έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας, με την παρουσία δύο αστυνομικών με πλήρη οπλισμό στην είσοδο ενώ γίνονται και περιπολίες πέριξ των σχολικών κτηρίων.

Το δημοτικό σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ»,όπου την περασμένη Τετάρτη ένας δεκατετράχρονος μαθητής σκότωσε οχτώ συμμαθητές του και τον σχολικό φύλακα, θα αρχίσει να λειτουργεί σε δύο ημέρες.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button