ΕνημέρωσηΠολιτική

Δύο μελέτες συνδέουν μια βασική ορμόνη με τον καρκίνο του μαστού

Μια ορμόνη που ονομάζεται προλακτίνη, η οποία παίζει ζωτικό ρόλο στην παραγωγή γάλακτος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα μπορούσε επίσης να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τον καρκίνο του μαστού, έδειξαν δύο νέες μελέτες.

Τα ευρήματα είναι τα τελευταία σε μια μακρά σειρά έρευνας από ένα εργαστήριο με επικεφαλής τον καρκινοπαθολόγο Charles Clevenger από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια Commonwealth.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη από αυτές τις δύο μελέτες καταδεικνύει ότι η παρουσία ορισμένων υποδοχέων προλακτίνης μετατρέπει τα ανώμαλα κύτταρα του μαστού σε καρκινικά κύτταρα. Η δεύτερη περιγράφει πώς ο αποκλεισμός των οδών κυτταρικής σηματοδότησης που ενεργοποιούνται από την προλακτίνη μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα φάρμακο που δοκιμάζεται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές πρώιμου σταδίου για το πολλαπλό μυέλωμα και τον καρκίνο του πνεύμονα.

Όχι μόνο οι περισσότεροι μαστικοί ιστοί παράγουν τη δική τους προλακτίνη, αλλά και οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού. Πάνω από το 95% όλων των καρκίνων του μαστού εκφράζουν προλακτίνη και τον υποδοχέα της. Ωστόσο, ήταν ένας μακρύς και ανώμαλος δρόμος για την προλακτίνη, η οποία εκκρίνεται από την υπόφυση -μια δομή σε σχήμα φασολιού στη βάση του εγκεφάλου.

Ωστόσο, ο ρόλος της προλακτίνης και του υποδοχέα της στον καρκίνο του μαστού ήταν λιγότερο σαφής και παραβλέπεται για δεκαετίες, πιθανώς επειδή υπάρχουν μερικές διαφορετικές μορφές του υποδοχέα προλακτίνης, καθεμία με φαινομενικά μοναδικές λειτουργίες στην εγκυμοσύνη και τις ασθένειες που οι ερευνητές προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρώτες προσπάθειες κατανόησης του ρόλου της προλακτίνης στον καρκίνο του μαστού αναιρέθηκαν επίσης από μια σειρά κλινικών δοκιμών στη δεκαετία του 1980, οι οποίες απέτυχαν να δείξουν όφελος από φάρμακα που στοχεύουν την έκκριση προλακτίνης για άτομα με καρκίνο του μαστού. Μετά από αυτό, οι ερευνητές έτειναν να επικεντρωθούν στον ρόλο της ορμόνης στην τόνωση της ανάπτυξης του ιστού του μαστού και της παραγωγής γάλακτος.

«Η νέα έρευνα αμφισβητεί το δόγμα ότι η προλακτίνη λειτουργεί μόνο στην παραγωγή γάλακτος και υπογραμμίζει τη μοναδική ανακάλυψη ότι η ορμόνη μπορεί να συμβάλει στον καρκίνο του μαστού», είπε ο Clevenger για τις δύο νέες μελέτες. «Με την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο υποδοχέας προλακτίνης συσχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού, μπορούν να αναπτυχθούν νέοι θεραπευτικοί και προγνωστικοί παράγοντες για την αποτελεσματική θεραπεία της νόσου».

Αρχικά, η ερευνητική ομάδα εντόπισε μια τροποποιημένη έκδοση του υποδοχέα προλακτίνης (με το όνομα hPRLrl) και έδειξε ότι ήταν ικανός να μετατρέψει τα καλοήθη κύτταρα του μαστού χωρίς δυνατότητα εξάπλωσης σε καρκινικά -αλλά μόνο όταν συνεκφράζονται και αλληλεπιδρούν με άλλο είδος υποδοχέα προλακτίνης. Η αφαίρεση του υποδοχέα hPRLrl από κύτταρα καρκίνου του μαστού που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο μείωσε το δυναμικό κακοήθους των κυττάρων.

Στη συνέχεια, για να επικυρώσουν αυτά τα πειράματα που βασίζονται σε κύτταρα, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από το The Cancer Genome Atlas, μια παγκόσμια βάση δεδομένων με δείγματα όγκων και γονιδιωματικά προφίλ. Βρήκαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα του υποδοχέα hPRLrl στους ιστούς όγκου (σε σχέση με τον πλήρως σχηματισμένο αντίστοιχό του) συσχετίστηκαν με πιο επιθετικούς καρκίνους του μαστού, συγκεκριμένα με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, ο οποίος έχει λιγότερες θεραπευτικές επιλογές και συνήθως χειρότερα αποτελέσματα για όσους έχουν διαγνωσθεί.

Οι μελέτες δημοσιεύτηκαν στο npj Breast Cancer and Endocrinology.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button