ΕνημέρωσηΠολιτική

Περού: Η πρόεδρος Μπολουάρτε καταθέτει στις εισαγγελικές αρχές για το σκάνδαλο «Rolexgate»

Η πρόεδρος του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, άρχισε να καταθέτει σήμερα, Παρασκευή 5 Απριλίου, στη δικαιοσύνη, στο πλαίσιο της έρευνας σε βάρος της για «παράνομο πλουτισμό», μια υπόθεση που σχετίζεται με τα πολυτελή ρολόγια και κοσμήματα που βρέθηκαν στην κατοχή της.

Ο γενικός εισαγγελέας, Χουάν Κάρλος Βιγιένα, «άρχισε να συλλέγει τις δηλώσεις της προέδρου της Δημοκρατίας» ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μπολουάρτε έφτασε στην Κεντρική Εισαγγελία της Λίμας μαζί με τον δικηγόρο της, τον Ματέο Καστανιέντα, με επίσημο αυτοκίνητο που συνοδευόταν από πέντε περιπολικά. Οι εισαγγελικές αρχές της είχαν ζητήσει να έχει μαζί της τα αντικείμενα αξίας τα οποία δεν είχε συμπεριλάβει στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της, τον Δεκέμβριο του 2022.

Το σκάνδαλο, που ο τοπικός Τύπος αποκαλεί «Rolexgate», ξέσπασε στα μέσα Μαρτίου, όταν ένας ενημερωτικός ιστότοπος δημοσίευσε φωτογραφίες στις οποίες η Μπολουάρτε φορούσε διάφορα πολυτελή ρολόγια όταν ήταν στην κυβέρνηση, μεταξύ 2021-22. Το σπίτι της και το γραφείο της ερευνήθηκαν στις 30 Μαρτίου, αλλά δεν βρέθηκε κανένα ρολόι.

Η 61χρονη Μπολουάρτε διαβεβαιώνει ότι έχει «καθαρά χέρια» και ότι διαθέτει μόνο ένα ρολόι, ένα παλαιό μοντέλο το οποίο αγόρασε με τις οικονομίες της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τρίτη ο γενικός εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι η έρευνα επεκτείνεται για να συμπεριλάβει κοσμήματα, όπως ένα βραχιόλι αξίας 56.000 δολαρίων και τραπεζικούς λογαριασμούς συνολικού ύψους περίπου 270.000 δολαρίων.

Αμέσως μετά τις έρευνες των Αρχών στο σπίτι και το γραφείο της, οι έξι από τους 18 υπουργούς της κυβέρνησής της παραιτήθηκαν και αντικαταστάθηκαν. Την Τετάρτη η νέα κυβέρνηση, η τρίτη μέσα σε διάστημα 16 μηνών, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο.

Με βάση το Σύνταγμα, εάν της ασκηθεί δίωξη, η Μπολουάρτε δεν μπορεί να δικαστεί πριν από τον Ιούλιο του 2026, όταν θα λήξει η θητεία της.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button