Διεθνή επικαιρότητα

Φεγγάρι του Ελαφιού: Εντυπωσιακές εικόνες από την υπερπανσέληνο του Ιουλίου

Η πρώτη από τις τέσσερις υπερσελήνες που θα ανατείλουν το 2023, η σεληνιακή εμφάνιση του Ιουλίου θα φανεί πιο φωτεινή στον νυχτερινό ουρανό από οποιαδήποτε άλλη πανσέληνο που έχει συμβεί φέτος.

Αν και δεν είναι ορατή η διαφορά στο γυμνό μάτι, σύμφωνα με το The Old Farmer’s Almanac που δίνει τα ονόματα στα φεγγάρια θα είναι πιο φωτεινό και θα βρίσκεται σε απόσταση 361.934 χιλιομέτρων από τη Γη, δηλαδή πιο κοντά από ό,τι συνήθως. Πρακτικά η σελήνη θα είναι 22.500 χλμ πιο κοντά.

Η Πανσέληνος Ιουλίου 2023 ονομάζεται «Φεγγάρι του Ελαφιού», καθώς σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα κέρατα των αρσενικών ελαφιών βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους ανάπτυξης. Τα ελάφια ρίχνουν και αναγεννούν τα κέρατά τους κάθε χρόνο, δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό σύνολο όσο περνούν τα χρόνια.

Δείτε εντυπωσιακές εικόνες

«Μια υπερπανσέληνος σημαίνει ότι το φεγγάρι είναι λίγο πιο μεγάλο στον ουρανό μας», λέει η δρα Σάνον Σμολ διευθύντρια του Πλανηταρίου Άμπραμς στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στο CNNi. «Όσο το φεγγάρι κινείται γύρω από τη Γη δεν είναι ολοστρόγγυλο. Έτσι ανάλογα με την τροχιά είναι πιο κοντά ή πιο μακριά από τη Γη».

Φεγγάρια και υπερπανσέληνοι

Ενώ οι περισσότερες χρονιές έχουν 12 φεγγάρια αλλά φέτος θα είναι 13.

Ο Αύγουστος θα έχει δύο σούπερ σελήνες, συμπεριλαμβανομένου του μπλε φεγγαριού που θα είναι το πιο κοντινό στη Γη.

Οι πανσέληνοι του 2023:

  • 1 Αυγούστου: Το φεγγάρι του Οξύρρυγχου
  • 30 Αυγούστου: Μπλε φεγγάρι
  • 29 Σεπτέμβρη: Το φεγγάρι της σοδειάς
  • 28 Οκτωβρίου: Το φεγγάρι του κυνηγού
  • 27 Νοεμβρίου: Το φεγγάρι του κάστορα
  • 26 Δεκεμβρίου: Το κρύο φεγγάρι

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button