Διεθνή επικαιρότητα

ΝΑΤΟ: Παρατείνεται για έναν χρόνο η θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε σήμερα να παρατείνει τη θητεία του γενικού γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ κατά ένα έτος, προτιμώντας να διατηρήσει έναν πεπειραμένο ηγέτη καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, αντί να προσπαθήσει να συμφωνήσει σε κάποιον διάδοχο.

Ο Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ το 2014 και η θητεία του έχει ήδη παραταθεί τρεις φορές.

«Με τιμά η απόφαση των συμμάχων του ΝΑΤΟ να παραταθεί η θητεία μου ως γενικός γραμματέας ως τον Οκτώβριο του 2024», έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Η Συμμαχία έψαχνε για μήνες το διάδοχό του. Τα βασικά ονόματα που είχαν ακουστεί ήταν η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen και ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας, προτού επιλέξουν να παραμείνουν με τον σημερινό γενικό γραμματέα.

Η απόφαση για παραμονή του Στόλτενμπεργκ αναμενόταν ενόψει της μεγάλης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον επόμενο μήνα, που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πιο σημαντικές συγκεντρώσεις συμμαχίας εδώ και χρόνια, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι Σύμμαχοι ήθελαν να πάρουν μια απόφαση για το αν θα διατηρήσουν τον γενικό γραμματέα στη θέση του ή θα καταφέρουν να βρουν νέα ηγεσία πριν τη σύνοδο της 11ης – 12ης Ιουλίου. Μία σύνοδο που, έρχεται στον απόηχο του τερματισμού της αντεπίθεσης της Ουκρανίας και της ανταρσίας της Wagner, με ορισμένα κράτη – μέλη να προτιμούν τον έμπειρο πολιτικό σε μια κρίσιμη περίοδο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button