Διεθνή επικαιρότητα

Προς αναβολή οι εκλογές στα κατεχόμενα της Ουκρανίας


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 4 Ιουλίου 2023, 09:50

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών στις περιοχές που κατέχει στην Ουκρανία, λόγω της τεταμένης κατάστασης ασφαλείας, αναφέρει το DPA τη Δευτέρα.

Οι τοπικές εκλογές αναμενόταν να διεξαχθούν στις 10 Σεπτεμβρίου -όπως και στη Ρωσία- αλλά σύμφωνα με την πρόεδρο της Εκλογικής Επιτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Έλα Παμφίλοβα, «απρόβλεπτες συνθήκες» θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αλλαγή σχεδίων.

Ο κίνδυνος για τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων που ζουν «σε ορισμένες περιοχές των νέων περιοχών της Ρωσίας» σημαίνει ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να αναβληθούν, είπε σε συνάντηση με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τη Δευτέρα, σύμφωνα με το ρωσικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων TASS. «Σίγουρα θα διατηρούμε το δικαίωμα να το κάνουμε αυτό εάν υπάρχουν σοβαροί λόγοι», πρόσθεσε η Παμφίλοβα, περιγράφοντας την κατάσταση στα κατεχόμενα ως «όχι απλή».

Περίπου 21,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούν να συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία το 2023, αλλά δεν θα είναι ακόμη διαθέσιμη για τους κατοίκους των «νέων περιοχών», επειδή τώρα «είναι δύσκολο από τεχνική άποψη», διευκρίνισε η Παμφίλοβα, που επικαλείται το TASS, στη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Μόσχα κήρυξε τις ουκρανικές περιοχές Ζαπορίζια και Χερσώνα στο νότο και Ντονέσκ και Λουγκάνσκ στα ανατολικά ως προσαρτημένα τμήματα της Ρωσίας το 2022, μετά από πλαστά δημοψηφίσματα που παραβίαζαν το διεθνές δίκαιο, σημειώνει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Στις αρχές Ιουνίου, η Ουκρανία ξεκίνησε μια αντεπίθεση για να προσπαθήσει να απελευθερώσει τα κατεχόμενα εδάφη.

Πηγή: ΕΡΤ


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 4 Ιουλίου 2023, 09:50

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button