Διεθνή επικαιρότητα

Το Κίεβο αποπέμπει τον Γεωργιανό πρεσβευτή Μιχαήλ Σαακασβίλι – «Εξύβριση» καταγγέλλει η Τιφλίδα

Η Γεωργία χαρακτήρισε «υβριστική» την απόφαση της Ουκρανίας να τον αποπέμψει.

Κατά την διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας χθες, Δευτέρα 3/7 σε δικαστήριο της Τιφλίδας, ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, πρόεδρος της Γεωργίας από το 2004 μέχρι το 2013, ο οποίος έχει και την ουκρανική υπηκοότητα, εμφανίστηκε αδυνατισμένος, με ισχνό πρόσωπο και σκελετωμένο σώμα.

Σήμερα, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Γεωργία για «βασανισμό» του Σαακασβίλι, 55 ετών, ο οποίος βρίσκεται στην φυλακή για «κατάχρηση εξουσίας», κατηγορία που απορρίπτει.

Σε απάντηση της απόφασης του Κιέβου να αποπέμψει το Γεωργιανό πρεσβευτή, ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος στην Γεωργία, του κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο», κατήγγειλε «εξύβριση».

«Θέλουμε να παραμείνουμε φίλοι, αλλά κατά μονομερή τρόπο, με την Ουκρανία, διότι είναι μία εμπόλεμη χώρα», δήλωσε ο Ιρακλί Κομπαχίτζε.

Οι ουκρανικές Αρχές έχουν επανειλημμένως ζητήσει από την Γεωργία να επιτρέψει την μεταφορά του Σαακασβίλι στην Ουκρανία ή σε δυτική χώρα για να λάβει ιατρική φροντίδα, χωρίς ανταπόκριση.

Οι γιατροί θεωρούν ότι ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, βασική προσωπικότητα της αντιπολίτευσης στην Γεωργία, κινδυνεύει να πεθάνει από προβλήματα υγείας που εμφανίστηκαν κατά την φυλάκισή του.

Η Τιφλίδα ισχυρίζεται ότι λαμβάνει την δέουσα φροντίδα.

Το μεγαλύτερο κόμμα της γεωργιανής αντιπολίτευσης, το Εθνικό Ενωτικό Κίνημα, έχει οργανώσει απόψε διαδήλωση για να απαιτήσει την απελευθέρωση του ιδρυτή του.

Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την Τιφλίδα να σεβαστεί τα δικαιώματα του πρώην προέδρου και να του προσφέρει την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης θεωρεί τον Μιχαήλ Σαακασβίλι «πολιτικό κρατούμενο» και η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει την μεταχείρισή του «πολιτική εκδίκηση».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button