Ομορφιά

Πώς να βοηθήσετε τον σκύλο να χάσει βάρος

Η ξαφνική αύξηση του σωματικού βάρους στα σκυλιά μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει καθώς ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του βάρους.

Για να βοηθήσουμε τα σκυλάκια μας να χάσουν βάρος θα πρέπει να καίνε περισσότερες θερμίδες από ό, τι καταναλώνουν.

Εφόσον επισκεφτούμε τον κτηνίατρο μας και είμαστε σίγουροι ότι αυτά τα παραπανήσια κιλά που έχει, οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στη λαιμαργία του και όχι σε κάτι παθολογικό, μπορούμε να ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές για να τον βοηθήσουμε να χάσει  βάρος και να το κρατήσει μακροπρόθεσμα.

Ζυγίζουμε το φαγητό

Χρησιμοποιούμε ένα κύπελλο μέτρησης και μειώνουμε κατά 5%  κάθε ένα από τα γεύματα του σκύλου μας για 3-4 εβδομάδες. Έπειτα, παρακολουθούμε το βάρος του σε εβδομαδιαία βάση. Αν συνεχίσει να αυξάνεται, μειώνουμε άλλο ένα 5% της ημερήσιας δόσης ενώ αν χάνει με υγιείς – φυσιολογικούς ρυθμούς διατηρούμε αυτή τη ποσότητα.

Όταν πρόκειται για το μέγεθος τις μερίδας, είναι εύκολο να υπερεκτιμάμε πόσο χρειάζεται να τρώει ακριβώς και δυστυχώς, οι ετικέτες των σκυλοτροφών δεν είναι ακριβείς. Βασίζονται στο μέγεθος και την ηλικία του σκύλου, αλλά δεν λαμβάνουν υπόψη το επίπεδο δραστηριότητας του.

Εάν δεν νιώθουμε άνετα με την αλλαγή της διατροφής του σκύλου μας, ή δεν είμαστε σίγουροι πόσο να μειώσουμε τα γεύματά του, συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρό μας.

Του παρέχουμε περισσότερη άσκηση

Υπάρχουν πολλοί απλοί τρόποι για να εξασφαλίσουμε περισσότερη άσκηση. Δύο συνεδρίες  των 5 λεπτών παιχνιδιού με το μπαλάκι, το frisbie ή διελκυστίνδα κάθε μέρα μπορούν να τον βοηθήσουν να κάψει πολλές θερμίδες.

Εάν το σκυλί μας δεν είναι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση ξεκινάμε αργά. Κάνουμε ασκήσεις  χαμηλής έντασης, όπως κολύμβηση και περπάτημα, μέχρι να αυξήσει ξανά την αντοχή του. Αντί να πάρουμε τον σκύλο μας για μια βόλτα 8 χλμ το Σαββατοκύριακο, επεκτείνουμε  τις καθημερινές βόλτες με μερικά επιπλέον λεπτά κάθε μέρα. Και αντί να αλλάξουμε  τη χαλαρή βόλτα με τρέξιμο απλά ανεβάζουμε το ρυθμό. Μια γρήγορη βόλτα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάψουμε και οι δυο θερμίδες.

Παραλείπουμε τις λιχουδιές

Εάν χρησιμοποιούμε λιχουδιές  για εκπαίδευση ή εάν θέλουμε να δώσουμε στο σκυλί μας μερικά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, ξεκινάμε να τα μετράτε. Χρησιμοποιούμε λιγότερες λιχουδιές,  τις σπάμε σε μικρότερα κομμάτια και τις μέρες που του δίνουμε λιχουδιές μπορούμε να μειώσουμε λίγο το κανονικό φαγητό του.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button