Διεθνή επικαιρότητα

Ουκρανία: Παράταση του στρατιωτικού νόμου – Αναβάλλονται οι βουλευτικές εκλογές

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα, Πέμπτη 27/07 την παράταση ισχύος του στρατιωτικού νόμου κατά 90 ημέρες, έως τις 15 Νοεμβρίου, αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο να διεξαχθούν κοινοβουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Η Ουκρανία κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις 24 Φεβρουαρίου 2022, την ημέρα έναρξης της ρωσικής εισβολής. Έκτοτε ο νόμος, που απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα σε άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών, έχει παραταθεί πολλές φορές.

Ο βουλευτής Γιάροσλαβ Ζελέζνιακ δήλωσε μέσω Telegram ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών ψήφισε υπέρ της παράτασης ισχύος στρατιωτικού νόμου σε συνεδρίαση της ουκρανικής Βουλής.

Εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν εν μέσω στρατιωτικού νόμου. Θα είναι η πρώτη φορά που μια μεγάλη εθνική ψηφοφορία αναβάλλεται λόγω πολέμου, αν και η αναβολή ήταν αναμενόμενη.

Τον Μάρτιο του 2024 έχουν προγραμματιστεί προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία.

Απομακρύνεται ο υπουργός Πολιτισμού

Παράλληλα, το ουκρανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία την απομάκρυνση του υπουργού Πολιτισμού Ολεξάντρ Τκατσένκο, λίγες ημέρες αφότου ο ίδιος έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του προέδρου Ζελένσκι.

«Η παραίτησή μου έγινε δεκτή», είπε ο Τκατσένκο μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη βουλή.

Ο Ολεξάντρ Τκατσένκο είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις για αλόγιστες σπατάλες του υπουργείου Πολιτισμού εν μέσω του πολέμου και ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να εξετάσει το ενδεχόμενο αντικατάστασής του.

Ενδεικτικά, ο Τκατσένκο είχε εγκρίνει κονδύλι 800.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση της παραγωγής μιας κωμικής τηλεοπτικής σειράς σχετικά με δύο νέους που πασχίζουν να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Ο ίδιος είχε υπεραμυνθεί των επιλογών του, υπογραμμίζοντας πως ο πολιτισμός δεν πρέπει να παραμελείται ακόμη και σε περίοδο πολέμου.

Ο Ολεξάντρ Τκατσένκο, δημοσιογράφος και τηλεοπτικός παραγωγός, ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας τον Ιούνιο του 2020.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button