Διεθνή επικαιρότητα

Ο Μακρόν δηλώνει έτοιμος να υποστηρίξει κυρώσεις εναντίον του Νίγηρα


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2023, 15:48

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα πως είναι έτοιμος να υποστηρίξει κυρώσεις σε βάρος εκείνων που διενήργησαν το “επικίνδυνο” πραξικόπημα στον Νίγηρα, αφού η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η κατάληψη της εξουσίας φαίνεται πως δεν είναι οριστική.

Η Γαλλία, πρώην αποικιακή δύναμη, έχει καταστήσει τον Νίγηρα ακρογωνιαίο λίθο των επιχειρήσεων της κατά των ισλαμιστών στην περιοχή του Σαχέλ τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια.

Έχει περίπου 1.500 στρατιώτες στη χώρα που υποστηρίζουν τον τοπικό στρατό, έχοντας επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική της αφότου χιλιάδες στρατιώτες αποσύρθηκαν από το γειτονικό Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο έπειτα από πραξικοπήματα που έγιναν εκεί.

Αν το πραξικόπημα της Τετάρτης στη Νιαμέι επιτύχει, τα γαλλικά στρατεύματα μπορεί να αναγκαστούν να αποσυρθούν και από εκεί, σύμφωνα με διπλωμάτες και αναλυτές.

“Αυτό το πραξικόπημα είναι απολύτως παράνομο, εξαιρετικά επικίνδυνο για τον λαό του Νίγηρα και για όλη την περιοχή”, δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Το πραξικόπημα καταδικάστηκε ευρέως χθες Πέμπτη, και ο Μακρόν είπε πως θα υποστηρίξει την περιφερειακή οργάνωση των κρατών της Δυτικής Αφρικής ECOWAS αν αποφασίσει να επιβάλει κυρώσεις σε όσους βρίσκονται πίσω από αυτό.

Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν πει στο Reuters πως δεν είναι σαφές ακόμη ποιος ελέγχει τα πράγματα στον Νίγηρα, παρότι ο επικεφαλής του στρατού εμφανίστηκε την Πέμπτη να δηλώνει την υποστήριξή του στους πραξικοπηματίες.

“Αν με ακούτε να λέω ‘απόπειρα πραξικοπήματος’, είναι γιατί δεν θεωρούμε ότι τα πράγματα είναι οριστικά”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Παπούα Νέα Γουινέα η υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά.

Ο Μακρόν είπε πως μίλησε με τον πρόεδρο του Νίγηρα Μοαμέντ Μπαζούμ, ο οποίος κρατείται στο προεδρικό μέγαρο και έκανε έκκληση για την αποκατάστασή του.

Η Γαλλία έχει άλλους 1.000 στρατιώτες στο Τσαντ, όπου είναι λιγότερο επικριτική για μια καθυστερημένη μετάβαση στην πολιτική διακυβέρνηση μετά το πραξικόπημα του 2021.

Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενο κύμα δυσαρέσκειας απέναντι στην επιρροή της στο Σαχέλ, το οποίο ορισμένα αντιδυτικά στοιχεία επιδίωξαν να τροφοδοτήσουν.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, το αφεντικό του ρωσικού μισθοφορικού στρατού Βάγκνερ, χαιρέτισε σήμερα το πραξικόπημα χαρακτηρίζοντάς το απελευθέρωση από τους δυτικούς αποικιοκράτες του Νίγηρα, αν και ο υπουργός Εξωτερικών στη Μόσχα, ο Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε την Πέμπτη πως η συνταγματική τάξη πρέπει να αποκατασταθεί.

Από την Τετάρτη, ένας καταιγισμός αντιγαλλικής ρητορικής και παραπληροφόρησης στην ευρύτερη περιοχή και ο οποίος συνδέεται με τη Ρωσία επιδίωξε να τροφοδοτήσει την οργή κατά του Παρισιού για τις δραστηριότητές του στον Νίγηρα, κατηγορώντας το μεταξύ άλλων για λεηλασία πόρων για χρήση από τους πυρηνικούς του αντιδραστήρες.

Η γαλλική πυρηνική εταιρία Orano διαχειρίζεται ορυχεία ουρανίου στον βόρειο Νίγηρα, μια περιοχή που είναι επιρρεπής σε απειλές ασφαλείας.

Η εταιρία ανέφερε σήμερα ότι οι επιχειρήσεις της συνεχίζονται κανονικά και πως τα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια προμηθεύονται λιγότερο από το 10% του ουρανίου τους από τον Νίγηρα. Αμφισβητεί το αν η εξόρυξή τους εκεί εξακολουθεί να είναι εμπορικά βιώσιμη.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button