Διεθνή επικαιρότητα

«Λαϊκισμός αντί για αυτοκριτική»


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 29 Ιουλίου 2023, 10:50

Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα συνεχίζουν να απασχολούν τον γερμανικό Τύπο. «Λαϊκισμός αντί για αυτοκριτική» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας TAZ του Βερολίνου, το οποίο αναφέρεται στη διαχείριση των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

To Spiegel με αφορμή τις πυρκαγιές στην Ελλάδα επισημαίνει και το μερίδιο ευθύνης των εταιρειών χαμηλού κόστους στην κλιματική αλλαγή: «Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι δασικές πυρκαγιές στη Ρόδο προκλήθηκαν από ανθρώπους. Ο μαζικός τουρισμός είναι καθοριστικός παράγοντας. Όλο και περισσότερη γη χτίζεται, τα υπόγεια ύδατα σπαταλούνται, οι άνθρωποι περπατούν καπνίζοντας αμέριμνοι στην περιοχή. Τέτοιες τοπικές αμαρτίες απέναντι στο περιβάλλον συνδυάζονται με την κλιματική κρίση στη Μεσόγειο και σχηματίζουν μια δυσοίωνη συμμαχία. Τα δάση είναι ιδιαίτερα εύκολο να πιάσουν φωτιά όταν είναι ξερά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι πυρκαγιές ευνοούνται και από τις υψηλές θερμοκρασίες. Άρα τέτοιες πυρκαγιές προκαλούνται μόνο από την κλιματική κρίση; Όχι. Ευνοούνται από αυτήν; Πιθανότατα ναι.

Ευθύνονται οι τουρίστες που φτάνουν με αεροπλάνο και επομένως με κηροζίνη που καταστρέφει το κλίμα;… Όσο υπάρχουν τέτοιες πτήσεις χαμηλού κόστους και προσφορές της τελευταίας στιγμής σε ειδυλλιακά θέρετρα, ο κόσμος θα τις εκμεταλλεύεται. Συχνά δεν είναι οι «πλούσιοι» που κάνουν διακοπές στη Ρόδο. Οι προσφορές για επτά ημέρες στη Ρόδο all inclusive είναι πιο πιθανό να έχουν αγοραστεί από ανθρώπους με χαμηλότερο εισόδημα. Οι προειδοποιητικές εκκλήσεις προς ιδιώτες είναι άχρηστες όσο συνεχίζουν να υπάρχουν φθηνές πτήσεις».

Η έλλειψη αυτοκριτικής

«Λαϊκισμός αντί για αυτοκριτική» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της TAZ του Βερολίνου, το οποίο αναφέρεται στη διαχείριση των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Η εφημερίδα γράφει: «Οι Έλληνες προς το παρόν ψάχνουν να βρουν τα αίτια για το πώς τους βρήκε αυτή η συμφορά. Αντί να στρέψουν την προσοχή τους στην κλιματική κρίση ή στην σκανδαλωδώς κακή πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, οι τοπικοί άρχοντες  καταγγέλλουν τους εμπρηστές. Η εφημερίδα Εστία κάνει λόγο μάλιστα για «ύποπτο ασύμμετρο χτύπημα κατά του μαργαριταριού του τουρισμού μας», με το οποίο υπονοεί τη Ρόδο που φλέγεται.  Ο Μάκης Βορίδης, ένας ισχυρός υπουργός, επαυξάνει. Η μυστική υπηρεσία ερευνά «την εμπλοκή Τούρκων εμπρηστών στην πατρίδα μας», λέει ο Βορίδης. Αν οι φοβερές υποψίες των Ελλήνων βγουν αληθινές, αυτό θα εξέθετε τους Τούρκους ως ιδιαίτερα ύπουλους δράστες, διότι η Άγκυρα έχει στείλει πυροσβεστικές δυνάμεις στη φλεγόμενη Ελλάδα για να βοηθήσουν τους γείτονές της που έχουν απόλυτη ανάγκη…Ένα μάθημα ανείπωτου λαϊκισμού. Και επικίνδυνα εμπρηστικό».

Αναφορές στις εκρήξεις στη Μαγνησία

Τέλος πολλές ειδησεογραφικές αναφορές υπήρξαν στα γερμανικά ΜΜΕ σχετικά με τις φωτιές στην Ελλάδα, αλλά και για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σε αποθήκη πυρομαχικών στην Μαγνησία. Η Βαυαρική Ραδιοφωνία στην ιστοσελίδα της αναφέρει: «Μικρή ανακούφιση στην Ελλάδα. Οι πυρκαγιές είναι υπό έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος τους».

Η tagesschau.de αναφέρει: «Πολλές δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα είναι πλέον υπό έλεγχο, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός. Στη Μαγνησία σημειώθηκαν εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών, πολλές περιοχές εκκενώθηκαν».

Πηγή: Deutsche Welle

 


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 29 Ιουλίου 2023, 10:54

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button