Ομορφιά

5 πράγματα που πρέπει να αποφύγετε να κάνετε για τα παιδιά σας

Σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά των παιδιών τους είναι οι ίδιοι οι γονείς και οι επιλογές που κάνουν σχετικά με την ανατροφή τους. Γι’ αυτό αν δε θέλετε να βλέπετε συγκεκριμένες αρνητικές συμπεριφορές στο μικρό σας, ας δούμε 5 πράγματα που πρέπει να αποφύγετε:

  • Μην του φτιάχνετε καθημερινά ιδιαίτερο φαγητό: Ακολουθήστε τον κανόνα «ένα φαγητό για όλη την οικογένεια» και θα δείτε πώς το παιδί σας θα μάθει να τρώει τα πάντα. Διαφορετικά γιατί να φάει μπάμιες, όταν ξέρει πώς η μαμά θα του φτιάξει μακαρόνια;
  • Μην αντικαθιστάτε αμέσως τα παιχνίδια που χαλάνε: Είναι άλλο πράγμα να αντικαταστήστε ένα παιχνίδι που έσπασε κατά λάθος και άλλο το παιδί να χαλάει, να σπάει και γενικά να καταστρέφει εσκεμμένα τα παιχνίδια του, γιατί γνωρίζει πώς την επόμενη μέρα θα του αγοράσετε καινούρια.
  • Μην υποκύπτετε στην γκρίνια του: Αν το παιδί μάθει ότι γκρινιάζοντας και κλαίγοντας, μπορεί να πετύχει το σκοπό του, τότε θα καταφεύγει σε αυτές τις τεχνικές πάντοτε. Αντίθετα πρέπει να μάθει να ζητά ευγενικά αυτό που θέλει, αλλά και να συμφιλιωθεί με το γεγονός ότι δεν μπορεί να έχει πάντα ό,τι θέλει, τη στιγμή που το θέλει.
  • Μη μαζεύετε τα παιχνίδια ή τα ρούχα του: Από μικρή ηλικία το παιδί πρέπει να μάθει να είναι το ίδιο υπεύθυνο για τα πράγματά του, συνεπώς οφείλει να τα μαζεύει και τα βάζει στη θέση τους. Επίσης, μην ψάχνετε εσείς να βρείτε καθετί που χάνει (και που συνήθωες είναι μπροστά στα μάτια του), αλλά πείτε του να ψάχνει μόνο του.
  • Μη δίνετε τις δικές του μάχες: Ως γονιός έχετε χρέος να στηρίζετε το παιδί σας και να βρίσκεστε δίπλα του. Όμως μη δίνετε εσείς όλες τις μάχες του αντί για αυτό (από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη), γιατί έτσι δεν πρόκειται ποτέ να πιστέψει στον εαυτό του, να πατήσει γερά στα πόδια του και να αυτονομηθεί.

Πηγή: mother.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button