ΕνημέρωσηΟικονομία

Ακρίβεια στα τρόφιμα: Έρχεται ελεγκτικό σαφάρι και βαριά πρόστιμα

Λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας στα τρόφιμα φιλοδοξεί να δώσει η κυβέρνηση και η νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς συνεχίζει να απασχολεί τα νοικοκυριά πυροδοτώντας κοινωνική δυσαρέσκεια.

Μαζί με την φορολογική πολιτική, η ακρίβεια στα τρόφιμα είναι ένας κεντρικός άξονας της κυβερνητικής στρατηγικής, ιδιαίτερα μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, και ως εκ τούτου οι μηχανισμοί ελέγχου της αγοράς, όχι μόνο δεν θα πάνε διακοπές φέτος, αλλά θα εντείνουν την δράση τους μέσα στο καλοκαίρι.

Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, ο Τάκης Θεοδωρικάκος διαμήνυσε πως θα ενταθούν οι έλεγχοι και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για να τιμωρηθούν οι παραβάτες που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα.

Ήδη, 100 νέοι ελεγκτές της ΔΙΜΕΑ εκπαιδεύονται και είναι έτοιμοι να βγουν στην αγορά, καθώς η υπηρεσία του υπουργείου αναμένεται να πραγματοποιήσει καλοκαιρινό σαφάρι επιβάλλοντας άκρως τσουχτερά πρόστιμα. 

Υπενθυμίζεται πως με νέα ρύθμιση το ύψος των ανώτατων προστίμων τριπλασιάζεται για όσες εταιρείες δεν σέβονται τα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, φτάνοντας ακόμα και τα 6 εκατ. ευρώ, ενώ ενεργοποιείται ακόμα και η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να ελεγχθούν οι πολυεθνικές και η τιμολόγηση των προϊόντων τους στην χώρα μας.

Στη συνάντηση με τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, εξάλλου, ο υπουργός Ανάπτυξης ήταν κάθετος πως δεν πρόκειται να αποσυρθούν τα μέτρα πλαφόν στα περιθώρια κέρδους.

Η εν λόγω διάταξη προβλέπει ότι έως το τέλος του έτους «απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, τη θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση σχολικών ειδών και γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021».

Δεν πρέπει να λησμονείται πως η πρόσφατη έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζα της Ελλάδας, αναδεικνύει τα κέρδη και όχι τους μισθούς ως την κύρια αιτία ανόδου των τιμών έως το 2023, δηλαδή για το διάστημα εκείνο όπου και οι τιμές εκτοξεύτηκαν σε δυσθεώρητα ύψη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Ανάπτυξης ανήγγειλε πως ξεκινούν στοχευμένοι έλεγχοι για 100 βασικά προϊόντα, που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ.

Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, η ηγεσία του υπουργείου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο που καλούνται να παίξουν και οι ίδιοι οι καταναλωτές στη μάχη της κυβέρνησης με την ακρίβεια, και προς αυτή τη κατεύθυνση θέλει να τους ενθαρρύνει. Άλλωστε, ήδη ο κ. Θεοδωρικάκος έχει προβεί σε συναντήσεις με καταναλωτικές οργανώσεις και στοχεύει στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

To άρθρο Ακρίβεια στα τρόφιμα: Έρχεται ελεγκτικό σαφάρι και βαριά πρόστιμα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button