ΕνημέρωσηΠολιτική

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Μια πρωτοποριακή φωνή για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Συνέντευξη : Juli Ndriko

Στην καρδιά της πολιτικής συζήτησης της Ευρώπης, μια γυναίκα ξεχωρίζει για τις απόψεις της, τη δράση της και τον διάλογο που αναπτύσσει με τους συναδέλφους της. Η κα. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, βουλευτής του Ευρωκοινοβουλίου από την Ελλάδα, είναι μια παραγωγική και επηρεαστική προσωπικότητα που έχει επιδείξει θαρραλέα ηγετική ικανότητα και αποφασιστικότητα στην επίτευξη των στόχων της.

Στην πρόσφατη συνέντευξη της στις Βρυξέλλες, μίλησε για την ρόλο της Ευρώπης και την συνεργασία των κρατών μελών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής μας. Με μια ελκυστική οπτική για το μέλλον μας, η κ. Asimakopolou προτείνει μια ευρωπαϊκή προσέγγιση που συνδυάζει την αλληλεγγύη, την καινοτομία και την αειφορία για την ευημερία όλων των πολιτών μας.

Στην συνέχεια, παρουσιάζουμε μια επιλογή από τα επίκαιρα και σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με την κ. Anna Michell Asimakopolou. Ακολουθώντας την αφόρητη ανυπομονησία μας, ας αναλύσουμε τις θέσεις και τις απόψεις αυτής της έμπειρης πολιτικού, που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην ευρωπαϊκή προοπτική και το κοινό μας μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθεί η συνέντευξη :

  1. Ποια ζητήματα και ποιες προκλήσεις έχετε επισημάνει όσον αφορά τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου; 

Η μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι η «χαλαρή ψήφος», αφού σε ολόκληρη την Ευρώπη παρατηρείται μειωμένη συμμετοχή σε σχέση με τις εθνικές εκλογές. Απέναντι στο ζήτημα αυτό, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απαντά με αποφασιστικότητα και θεσπίζει την επιστολική ψήφο για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που επιθυμούν να ψηφίσουν εξ’ αποστάσεως.   

Επιπλέον, μέσω της ιστορικής αυτής μεταρρύθμισης της Νέας Δημοκρατίας, διευκολύνεται η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος για τους πολίτες των οποίων η φυσική παρουσία στα εκλογικά κέντρα δεν είναι εύκολη και φυσικά για την ομογένεια, προσφέροντας τη δυνατότητα πιο άμεσης επαφής με τα κοινά της πατρίδας. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η συμμετοχή, μειώνεται το δημοκρατικό έλλειμα και δίνεται μια πιο ισχυρή λαϊκή εντολή στους εκλεγμένους εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο. Σε μια περίοδο κατά την οποία ακροδεξιά μορφώματα φαίνεται να  παρουσιάζουν άνοδο, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει στη Γερμανία, η συμμετοχή στις Ευρωεκλογές είναι ζήτημα δημοκρατίας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  1. Πως προτίθεστε να αντιμετωπίσετε την πρόκληση της μετανάστευσης και της προσφυγικής κρίσης; 

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, εγκρίθηκε από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) η αύξηση του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού, κατά 2 δισ. ευρώ, για τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων. Πρόκειται για έναν αγώνα τον οποίο δώσαμε και στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, όταν υπερψηφίσαμε την πρόταση για αύξηση των κονδυλίων για τη μετανάστευση, στηρίζοντας τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Συμβούλιο.  

 

Περισσότερα κονδύλια σημαίνει και αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, καλύτερη προστασία των εξωτερικών μας συνόρων, ιδιαίτερα απέναντι σε χώρες που εργαλειοποιούν τις ροές για την ικανοποίηση της αναθεωρητικής τους πολιτικής, και μεγαλύτερη στήριξη των κρατών-μελών πρώτης γραμμής, όπως η χώρα μας. Η Ελλάδα σήμερα εφαρμόζει μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, στοχεύει στην καταπολέμηση των διακινητών και μεριμνά για την προστασία των συνόρων της, τα οποία αναγνωρίζονται πλέον ως εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.  

  1. Για ποιον λόγο θεωρείτε ότι η υπόθεση Μπελέρη στην Αλβανία είναι τόσο σημαντική ώστε να πρέπει να επισημάνετε την υπόθεση και να ασκήσετε πίεση στο Ευρωκοινοβούλιο; Υπάρχουν πιθανές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, δημοκρατικά ελλείμματα ή ανησυχητικές εξελίξεις που απαιτούν δράση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης;  

Η απόρριψη, πριν λίγες ημέρες και μάλιστα σε δεύτερο βαθμό, του αιτήματος του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, να λάβει προσωρινή άδεια, προκειμένου να ορκιστεί Δήμαρχος, αντίκειται στο τεκμήριο της αθωότητας, ενώ το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη, όπως προτάσσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, απειλείται, καθώς υπάρχουν υποψίες σχετικά με τον πλημμελή τρόπο συλλογής του ανακριτικού υλικού από τις Αρχές της Αλβανίας.  

Η υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, που κρατείται προφυλακισμένος εδώ και 8 ολόκληρους μήνες, δεν είναι μια διμερής υπόθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αλβανία, αλλά μια ευρωπαϊκή υπόθεση σεβασμού του κράτους δικαίου σε μια υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα. Για την υπόθεση αυτή γίνεται λόγος τόσο στο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 12ης Ιουλίου 2023 όσο και στις συστάσεις της πρόσφατης 17ης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Αλβανίας, αποδεικνύοντας την ευρωπαϊκή της διάσταση.   

Επίσης, στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2023 για την Αλβανία, η Κομισιόν καταγράφει την υπόθεση Μπελέρη, επισημαίνοντας την ανάγκη περεταίρω προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη χώρα. Είναι προφανές, επομένως, ότι ως ευρωπαϊκή υπόθεση έχει επιπτώσεις και στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια και σαφώς χρήζει ευρωπαϊκής απάντησης. 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button