Διεθνή επικαιρότητα

Ανοιχτά σύνορα και προστασία των προσφύγων ζητά η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Περισσότερη προστασία των προσφύγων και ανοικτά σύνορα ζήτησε, με ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο, η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Κέιτ Μπλάνσετ, που υπογράμμισε ότι υπάρχουν 114 εκατομμύρια βίαια εκτοπισμένοι στον κόσμο σήμερα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εισαγωγική της ομιλία, η Πρόεδρος Μετσόλα υπενθύμισε την ισχυρή δέσμευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο άσυλο και τη μετανάστευση, λέγοντας ότι ελπίζει ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ θα συμφωνηθεί πριν από το τέλος της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου.

Η Κέιτ Μπλάνσετ τόνισε ότι, είναι σημαντικό η ΕΕ και τα κράτη μέλη της να συνεχίσουν να υποστηρίζουν οικονομικά το ανθρωπιστικό έργο, συμπεριλαμβανομένου του έργου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, προκειμένου να βοηθήσουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο σε πολλές συνεχιζόμενες συγκρούσεις.

Ζήτησε να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες, ιδίως η Σύμβαση της Γενεύης του 1951, καθώς αυτό «όχι μόνο εξακολουθεί να είναι σχετικό, αλλά θεμελιώδες για την κοινή μας ανθρωπότητα». Οι παγκόσμιες αρχές που κατοχυρώνονται στη σύμβαση και εφαρμόζονται στην πράξη έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές, είπε. Καθώς σχεδόν το 90% των εκτοπισμένων φιλοξενούνται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, προέτρεψε την ΕΕ να επικεντρώσει την πολιτική της στην προστασία των προσφύγων και όχι στην οχύρωση των συνόρων. Υπενθύμισε επίσης το απαράδεκτο ανθρώπινο κόστος της επιβλαβούς πρακτικής της εξωτερίκευσης της επεξεργασίας ασύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button