ΕνημέρωσηΟικονομία

Μπάουμαν – Fed: Ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα

«Ανεβασμένο» πληθωρισμό για «κάποιο χρονικό διάστημα» προβλέπει η αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Μισέλ Μπόουμαν, αλλά πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι η άνοδος των τιμών θα αποκλιμακωθούν τελικά με τα επιτόκια να διατηρούνται στα τρέχοντα επίπεδα.

Η Μπόουμαν, η πρώτη αξιωματούχος της Fed που μίλησε μετά τις παρατηρήσεις του προέδρου Τζερόμ Πάουελ την Τετάρτη (1.5.2024), δήλωσε ότι τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό υποδηλώνουν ότι οι χαμηλές ενδείξεις που παρατηρήθηκαν στο τέλος του 2023 φαίνεται να ήταν προσωρινές.

«Αναμένω ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα», δήλωσε η Μπάουμαν την Παρασκευή σε προσχέδιο ομιλίας της για το ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Τραπεζών της Μασαχουσέτης στο Key Biscayne της Φλόριντα, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η βασική μου προοπτική εξακολουθεί να είναι ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί περαιτέρω με το επιτόκιο πολιτικής σταθερό, αλλά εξακολουθώ να βλέπω έναν αριθμό ανοδικών κινδύνων για τον πληθωρισμό που επηρεάζουν τις προοπτικές μου», πρόσθεσε. Η Μπάουμαν πρόσθεσε ότι η νομισματική πολιτική φαίνεται να είναι περιοριστική, αν και τα εισερχόμενα στοιχεία θα καθορίσουν κατά πόσον είναι επαρκώς περιοριστική ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο της Fed για 2%.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ άφησαν αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς τους αυτή την εβδομάδα σε υψηλό άνω των δύο δεκαετιών, ενώ επιβράδυναν την εκκαθάριση του ισολογισμού τους. Μετά την απόφαση, ο Πάουελ δήλωσε ότι τα στοιχεία μέχρι στιγμής φέτος δεν έχουν προκαλέσει στην επιτροπή «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» ότι ο πληθωρισμός κατευθύνεται προς το 2% σε βιώσιμη βάση.

Ενώ ο Πάουελ δήλωσε ότι μια αύξηση των επιτοκίων είναι «απίθανη», η Μπάουμαν επανέλαβε ότι θα ήταν πρόθυμη να αυξήσει τα επιτόκια αν η πρόοδος του πληθωρισμού σταματήσει ή αντιστραφεί. Η διοικήτρια της Fed αναφέρθηκε σε μια σειρά από ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό, όπως η έλλειψη κατοικιών εν μέσω ενός αυξανόμενου εργατικού δυναμικού και η ακόμη ισχυρή αύξηση των μισθών.

Ο Μπάουμαν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα ήταν σκόπιμο να μειωθεί σταδιακά το επιτόκιο αναφοράς, εάν τα στοιχεία συνεχίσουν να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί. Στις δηλώσεις της σήμερα (3.5.2024) απέφυγε να αναφερθεί σε μειώσεις επιτοκίων, λέγοντας: «Θα παραμείνω προσεκτική στην προσέγγισή μου για την εξέταση μελλοντικών αλλαγών στη στάση της πολιτικής».

Ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed αυξήθηκε κατά 2,7% τον Μάρτιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σημειώνοντας άνοδο από το 2,5% του Φεβρουαρίου.

To άρθρο Μπάουμαν – Fed: Ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button