ΕνημέρωσηΠολιτική

CNBC: Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που υιοθετεί την 6ήμερη εργασία

Σε μια προσπάθεια να τονώσει την παραγωγικότητα και την απασχόληση στην Ελλάδα, η χώρα της Νότιας Ευρώπης έχει θεσπίσει αμφιλεγόμενα εξαήμερη εργάσιμη εβδομάδα για ορισμένες επιχειρήσεις, αναφέρει το αμερικανικο δίκτυο CNBC.

Ο κανονισμός, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου, ανατρέπει την παγκόσμια τάση των εταιρειών να διερευνούν μια μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, η οποία ψηφίστηκε ως μέρος ενός ευρύτερου συνόλου εργατικών νόμων πέρυσι, οι εργαζόμενοι ιδιωτικών επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες όλο το εικοσιτετράωρο φέρεται να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται επιπλέον δύο ώρες την ημέρα ή μια επιπλέον βάρδια οκτώ ωρων .

Η αλλαγή σημαίνει ότι μια παραδοσιακή εβδομάδα εργασίας 40 ωρών θα μπορούσε να επεκταθεί σε 48 ώρες την εβδομάδα για ορισμένες επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες εστίασης και στον τουρισμό δεν περιλαμβάνονται στην πρωτοβουλία της εξαήμερης εργάσιμης εβδομάδας.

Η υπέρ των επιχειρήσεων κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είπε ότι το μέτρο είναι και «φιλικό προς τους εργαζόμενους» και «βαθιά προσανατολισμένο στην ανάπτυξη». Έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει τους εργαζόμενους που δεν αποζημιώνονται επαρκώς για την υπερωριακή εργασία και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της αδήλωτης εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εργατικά συνδικάτα και πολιτικοί παρατηρητές επέκριναν δριμύτατα την κίνηση.

Ένας εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος να σχολιάσει όταν επικοινώνησε το CNBC.

Για «Βήμα πίσω» κάνει λόγο το αμερικανικό δίκτυο

Ο Γιώργος Κατσαμπέκης, λέκτορας ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Loughborough του Ηνωμένου Βασιλείου, περιέγραψε την εισαγωγή του εργατικού νόμου από την ελληνική κυβέρνηση ως «ένα σημαντικό βήμα πίσω» για ένα εργατικό δυναμικό που εργάζεται ήδη τις περισσότερες ώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα εργάζονται περισσότερο από εκείνους στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και άλλους στην 27-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Οι Έλληνες εργαζόμενοι βρέθηκε ότι εργάστηκαν κατά μέσο όρο 1.886 ώρες το 2022, περισσότερες από τον μέσο όρο των ΗΠΑ 1.811 και τον μέσο όρο της ΕΕ 1.571.

«Οι Έλληνες εργάζονται ήδη τις περισσότερες ώρες την εβδομάδα στην Ευρώπη. Τώρα μπορεί να αναγκαστούν να εργαστούν για έκτη μέρα, μετά από αυτήν την ελληνική [κυβερνητική] απόφαση», δήλωσε ο John O’Brennan, καθηγητής του δικαίου της ΕΕ από το Πανεπιστήμιο Maynooth της Ιρλανδίας, μέσω της πλατφόρμας κοινωνικών μέσων X τη Δευτέρα.

«Είναι γελοίο, αντιτίθεται στη μετάβαση σε τέσσερις ημέρες εβδομάδες στις περισσότερες πολιτισμένες χώρες», πρόσθεσε.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το think tank Autonomy νωρίτερα αυτό το έτος διαπίστωσε ότι οι περισσότερες εταιρείες που συμμετείχαν στη μεγαλύτερη δοκιμή τετραήμερης εργάσιμης εβδομάδας στον κόσμο προχώρεησαν στην υιοθέτηση της.

Όλοι οι διευθυντές έργων και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών που συμμετείχαν στη δοκιμή είπαν ότι μια τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα είχε θετικό αντίκτυπο στον οργανισμό τους, με περισσότερους από τους μισούς να περιγράφουν τον αντίκτυπο ως «πολύ θετικό».

Η έκθεση διαπίστωσε, ωστόσο, ότι το προσωπικό —σε επιχειρήσεις όπου η πρόσθετη ημέρα άδειας ήταν ελάχιστα εγγυημένη ή παρέχεται υπό την προϋπόθεση επίτευξης ορισμένων στόχων— είχε κάποιες ανησυχίες.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button