ΕνημέρωσηΟικονομία

Eκλογές στη Γαλλία: Άνοδο σημείωσε το ευρώ μαζί με τα ευρωπαϊκά futures

Το ευρώ σημείωσε άνοδο μαζί με τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικών χρηματιστηριακών δεικτών, λόγω της εικασίας ότι το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν θα δυσκολευτεί να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, μειώνοντας την ανησυχία για περαιτέρω πιέσεις στα δημόσια οικονομικά της χώρας, σημειώνει το Bloomberg.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) επί των γαλλικών κρατικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά, ενώ εκείνα επί των γερμανικών bunds υποχώρησαν μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών στη Γαλλία που έδειξε ότι ο Εθνικός Συναγερμός της Λε Πεν προηγείται της κεντρώας συμμαχίας του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αν και λιγότερο άνετα από ό,τι προέβλεπαν ορισμένες δημοσκοπήσεις.

Μια πολύ ισχυρή εμφάνιση του κόμματός της θα αύξανε τις πιθανότητες για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική στη Γαλλία, το έλλειμμα της οποίας ήδη υπερβαίνει το επιτρεπόμενο από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι περισσότερες ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο, με τους ιαπωνικούς και νοτιοκορεατικούς δείκτες αναφοράς να κερδίζουν.

Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν μετά από έκθεση που έδειξε ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα συρρικνώθηκε για δεύτερο μήνα τον Ιούνιο. Ενώ τα στοιχεία έδειξαν ότι ο δείκτης μεταποίησης της Caixin ανέβηκε τον περασμένο μήνα, το Bloomberg Economics δήλωσε ότι η οριακή βελτίωση δεν κατάφερε να αντισταθμίσει το ανησυχητικό μήνυμα των επίσημων ερευνών.

“Ξεκινάμε στην Ασία με την αίσθηση ανακούφισης ότι τα ακροδεξιά κόμματα δεν πήραν την πλειοψηφία που φοβόμασταν”, δήλωσε ο Charu Chanana, στρατηγικός αναλυτής της Saxo Capital Markets στη Σιγκαπούρη, στους David Ingles και Stephen Engle του Bloomberg Television.

Εκτός από τα πολιτικά παζάρια στη Γαλλία, οι επενδυτές θα κοιτάξουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ενδείξεις, είπε, προσθέτοντας ότι “υπάρχει κάποια αίσθηση σταθερότητας για την οικονομία της ευρωζώνης μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων, αλλά σίγουρα δεν φαίνεται ότι έχουμε ξεφύγει ακόμη από το δάσος”.

Η εμπιστοσύνη μεταξύ των μεγάλων κατασκευαστών της Ιαπωνίας αυξήθηκε, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Δευτέρας, αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή για την κεντρική τράπεζα να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων αργότερα αυτόν τον μήνα. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας αυξήθηκε κατά 2,5 μονάδες βάσης.

Ένας στους τρεις οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπει αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση. Το γεν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1986 την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που ώθησε ορισμένους αναλυτές να επισημάνουν αυξημένο κίνδυνο για μια κίνηση επιτοκίου, καθώς ο διοικητής της τράπεζας Kazuo Ueda έχει δεσμευτεί να παρακολουθεί στενά την επίδραση του γεν στον πληθωρισμό.

Καθώς το τρίμηνο ολοκληρώθηκε στις ΗΠΑ την Παρασκευή (28.06.24), μια σειρά από στοιχεία έδειξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ψύχεται χωρίς μόνιμη ζημιά για τους καταναλωτές. Το καταναλωτικό αίσθημα στις ΗΠΑ μειώθηκε λιγότερο από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, λόγω των προσδοκιών ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα μετριαστούν και ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed σημείωσε τη μικρότερη πρόοδο των τελευταίων έξι μηνών. Τα κρατικά ομόλογα υποχώρησαν τη Δευτέρα.

“Πηγαίνοντας στο δεύτερο εξάμηνο, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τις εκλογές και πιστεύουμε ότι το δολάριο θα είναι η καλύτερη αντιστάθμιση κινδύνου”, δήλωσε ο Alex Loo, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος και μακροοικονομικών συναλλαγών στην TD Securities, στους Annabelle Droulers και Shery Ahn στην τηλεόραση του Bloomberg. “Μας αρέσει η ελκυστικότητά του ως νόμισμα ασφαλούς καταφυγίου”.

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο παρουσίασε μικρή μεταβολή, καθώς οι έμποροι στάθμισαν τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας και τους γεωπολιτικούς κινδύνους στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

To άρθρο Eκλογές στη Γαλλία: Άνοδο σημείωσε το ευρώ μαζί με τα ευρωπαϊκά futures δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button