Διεθνή επικαιρότητα

ΕΝΦΙΑ: Χάνουν τη μείωση του 10% χιλιάδες ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών

Εκτός της έκπτωσης έως 10% στον ΕΝΦΙΑ μένουν φέτος χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ασφαλίσει τα διαμερίσματά τους για φυσικές καταστροφές.

Οι φορολογούμενοι που έσπευσαν στην πλατφόρμα διαπίστωσαν πως δεν δικαιούνται την έκπτωση καθώς τα ακίνητά τους είναι ασφαλισμένα για σεισμό και πυρκαγιά αλλά όχι και για πλημμύρα, όπως ορίζει η σχετική διάταξη νόμου και τώρα -αν δεν άμεσα σχετική παρέμβαση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών- θα χάσουν την έκπτωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι κατά την διαδικασία υποβολής της σχετικής αίτησης από τους φορολογούμενους τα στοιχεία για την κάλυψη της ασφάλισης στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είναι προσυμπληρωμένα με βάση αυτά που έχουν σταλεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες και δεν επιδέχονται καμία αλλαγής.

Οι προϋποθέσεις χορήγησης μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι οι εξής:

α) Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη σε ασφαλιστική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

β) Η ασφάλιση της κατοικίας να καλύπτει σωρευτικά τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών εντός του ίδιου έτους,

γ) Η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία. Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε εννιακόσια (900) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Υπενθυμίζεται ότι για να χορηγηθεί η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει οι κατοικίες κατά το προηγούμενο έτος να έχουν ασφαλιστεί σωρευτικά και για τους τρεις κινδύνους (δηλαδή για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα) και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, οι ασφαλισμένες κατοικίες είναι 983.361. Από αυτές, οι 508.908 είναι ασφαλισμένες για καιρικά φαινόμενα και σεισμό, οι 285.815 είναι ασφαλισμένες για σεισμό, οι 142.910 είναι ασφαλισμένες για καιρικά φαινόμενα, οι 45.728 είναι ασφαλισμένες για πυρκαγιά χωρίς καιρικά φαινόμενα/ σεισμό.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button