ΕνημέρωσηΟικονομία

Eurobank: Ενδεχόμενο share buyback το 2025 και το 2026 – Κοντά στην απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο

Τις εγκρίσεις από τις εποπτικές κυπριακές αρχές για την απόκτηση του 55,3% της Ελληνικής Τράπεζας αναμένει μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Eurobank, προκειμένου να προχωρήσει στην δημόσια πρόταση προς τους άλλους μετόχους και στη συγχώνευση της Ελληνικής με τη Eurobank Κύπρου.

Το παραπάνω είπε στους αναλυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2024. Όπως σημείωσε, η Ελληνική Τράπεζα (το 29% που ελέγχει επί του παρόντος η Eurobank) συνέβαλε με καθαρά προσαρμοσμένα κέρδη 92 εκατ. ευρώ στα κέρδη του Ομίλου το α΄ τρίμηνο 2024, ενώ 48 εκατ. ευρώ ήταν η συμβολή της θυγατρικής στη Βουλγαρία.

Η ενσωμάτωση των κερδών της Ελληνικής στα αποτελέσματα του Ομίλου θα γίνει, ανάλογα με το ποσοστό, από το β΄ τρίμηνο. Ο κ. Καραβίας είπε ότι η Ελληνική Τράπεζα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επέκταση των εργασιών στην ευρύτερη περιοχή, με έμφαση στις εργασίες wealth management και bancassurance.

H Εurobank θα προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων της στα τέλη Ιουλίου τη διανομή μερίσματος άνω των 9 σεντς ανά μετοχή, έχοντας λάβει τον Ιούνιο τη σχετική έγκριση από τον SSM.

Το ποσοστό διανομής κερδών ως μέρισμα, από 30% για το 2024, θα αυξηθεί στο 40% το 2025 και 50% το 2026. Τις δύο αυτές χρονιές θα εξεταστεί και η επιλογή της επαναγοράς μετοχών για την ανταμοιβή των μετόχων.  

Ο κ. Καραβίας επεσήμανε την αύξηση των ενήμερων δανείων της Eurobank κατά 400 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο, θέτοντας ως στόχο καθαρή πιστωτική επέκταση φέτος 1,3 δις. ευρώ στην Ελλάδα και 1 δισ. ευρώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο κ. Καραβίας εκτίμησε ότι η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της Eurobank θα ξεπεράσει το 15%. Ανέφερε επίσης ότι η Τράπεζα προετοιμάζει νέα συνθετική τιτλοποίηση (ενήμερων δανείων), ενώ αναλόγως των συνθηκών στις αγορές, θα προβεί και σε νέα ομολογιακή έκδοση για την κάλυψη των υποχρεώσεων MREL, αν και έχει ήδη υπερβεί τον στόχο που είχε τεθεί για τον Ιανουάριο του 2025.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) της Eurobank μειώθηκε σε 3% από 5,1% το α΄ τρίμηνο 2023, ενώ υπήρξαν εισροές νέων NPEs 59 εκατ. ευρώ, που δεν αλλάζουν την πρόβλεψη για ήπια αύξηση των NPEs.

To άρθρο Eurobank: Ενδεχόμενο share buyback το 2025 και το 2026 – Κοντά στην απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button