ΕνημέρωσηΟικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς η εκπρόθεσμη υποβολή τους επηρεάζει τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών

Με την 26η Ιουλίου 2024 να πλησιάζει, όταν δηλαδή είναι και η καταληκτική ημερομηνία των τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων, οι οφειλέτες ληξιπρόθεσμων οφειλών που είναι ενταγμένες σε ρύθμιση πρέπει να σπεύσουν για την εμπρόθεσμη υποβολή τους, καθώς και για εμπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ, όπου αυτές απαιτούνται.

Και αυτό για να μην μπει σε «μπλεξίματα» σε σχέση με τις ίδιες τις ρυθμίσεις των οφειλών του. Ωστόσο, η αλλαγή που εφαρμόζεται μετά τις τελευταίες νομοθετικές αλλαγές, είναι πως ακόμα και σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της φορολογικής δήλωσης, δεν χάνει αυτόματα την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, όπως ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς, παρά μόνο μετά από μία περίοδο τριών μηνών από την αρχική προθεσμία.

Αν ο φορολογούμενος δεν φροντίσει να υποβάλλει μέσα σε αυτό το τρίμηνο την φορολογική του δήλωση, τότε, σύμφωνα με τον νόμο, χάνει την ρύθμιση με αποτέλεσμα να πρέπει να καταβάλει άμεσα το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής.

Με το νέο καθεστώς του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και οι ισχύουσες ρυθμίσεις δεν χάνονται αυτόματα, αλλά και όσες νέες οφειλές προκύπτουν έχουν και αυτές χρονικό περιθώριο τριών μηνών για την εξόφληση τους ή για την ρύθμισή τους σε δόσεις.

Στην περίπτωση που δεν τακτοποιηθούν οι νέες οφειλές εντός των τριών μηνών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πληρωμή τους, τότε θα χάνει τη ρύθμιση ή τις ρυθμίσεις παλαιότερων οφειλών, στις οποίες έχει ενταχθεί.

To άρθρο Φορολογικές δηλώσεις: Πώς η εκπρόθεσμη υποβολή τους επηρεάζει τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button