Διεθνή επικαιρότητα

Γαλλία: Απεργούν και οι εκπαιδευτικοί – «Προειδοποιούν» την κυβέρνηση για τις συνθήκες εργασίας τους

«Αγανακτισμένοι» οι Γάλλοι εκπαιδευτικοί κήρυξαν σήμερα Πέμπτη (1/2) απεργία και πρόκειται να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για «να προειδοποιήσουν» την κυβέρνηση σχετικά με τις συνθήκες εργασίας τους, τους μισθούς, αλλά και την κατάσταση του δημόσιου σχολείου.

«Ελπίζουμε ότι θα βγουν πολλοί εκπαιδευτικοί στους δρόμους, διότι έχουμε ανεχθεί αρκετά», εξήγησε ο Μπενζαμέν Μαρόλ καθηγητής Ιστορίας- Γεωγραφίας σε γυμνάσιο του Μοντρέιγ, στη Γαλλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κινητοποίηση θα είναι «μια προειδοποίηση για την κυβέρνηση», η οποία «κλείνει τα αυτιά της» στις προειδοποιήσεις «για την καθημερινότητα, τα προβλήματα στην εργασία καθώς και στην απουσία αναγνώρισης, κυρίως μισθολογικής» των εκπαιδευτικών, υπογράμμισε το κεντρικό συνδικάτο των εργαζομένων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το FSU-SNUipp.

Σύμφωνα με αυτό, «η κατάσταση επιδεινώθηκε με τον διορισμό μιας μερικούς απασχόλησης υπουργού».

Η έκκληση για απεργία είχε γίνει τον Δεκέμβριο, πριν τον διορισμό στο υπουργείο Παιδείας της Αμελί Ουντεά- Καστερά, η οποία διαδέχθηκε τον Γκαμπριέλ Ατάλ ο οποίος έγινε πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουντεά- Καστερά προήχθη πριν τρεις εβδομάδες σε υπερ-υπουργό, αναλαμβάνοντας τους τομείς της Παιδείας και της Νεότητας επιπλέον του υπουργείου Αθλητισμού και Ολυμπιακών Αγώνων του οποίου προΐστατο.

Στο πρόσωπό της έχει αποκρυσταλλωθεί η δυσαρέσκεια των εκπαιδευτικών μετά και τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις της για την εγγραφή των παιδιών της, σε ιδιωτικό σχολείο, όπου φοιτά η γαλλική ελίτ.

Στο Παρίσι, η διαδήλωση θα ξεκινήσει στις 14:00 έπειτα από έκκληση των βασικών συνδικάτων των εκπαιδευτικών.

Άλλες κινητοποιήσεις έχουν ανακοινωθεί σε διάφορες πόλεις, όπως η Μασσαλία, η Ρεν και η Νάντη.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button