Διεθνή επικαιρότητα

Γείτονες του δράστη της επίθεσης Φίτσο: «Καλός γείτονας και φίλος και όχι ριζοσπαστικοποιημένος»

Καλό γείτονα και φίλο που δεν είχε δώσει κανένα σημάδι ότι σχεδίασε επίθεση κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούν φίλοι και γείτονες του δράστη Γιουράι Τσιντούλα στην πόλη Λέβιτσε.  

Ανάμεσά τους, όπως αναφέρει ο Guardian και ο Μίλε Λουντοβίτ. Έχοντας ζήσει πλάι-πλάι για περισσότερα από 40 χρόνια, δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι ο 71χρονος πρώην φρουρός ασφαλείας και ερασιτέχνης ποιητής θα ήταν ύποπτος για τη διάπραξη της χειρότερης πολιτικής επίθεσης στη σύγχρονη ιστορία της Σλοβακίας πυροβολώντας τον πρωθυπουργό πολλές φορές εξ επαφής.

«Τον γνωρίζω εδώ και δεκαετίες. Αν σχεδίαζε κάτι, δεν υπήρχαν σημάδια. Αλλά δεν μπορώ να είμαι μέσα στο κεφάλι του», δήλωσε ο 68χρονος Λουντοβίτ την Πέμπτη (16/5), μία ημέρα μετά την απόπειρα δολοφονίας του Φίτσο που άφησε τον πολιτικό σε κρίσιμη κατάσταση.

«Όλο το κτίριό μας προσπαθεί να καταλάβει γιατί το έκανε αυτό», πρόσθεσε.

Όλο το Λέβιτσε, όπως και μεγάλο μέρος της Σλοβακίας, πασχίζει να κατανοήσει την επίθεση. Πυροβολισμοί αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων είναι σχεδόν ανήκουστοι στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία, και η απόπειρα κατά της ζωής του Φίτσο προκάλεσε βαθύ σοκ στο εσωτερικό της Σλοβακίας και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η επίθεση ήρθε σε μια στιγμή κλιμακούμενης πόλωσης στη σλοβακική κοινωνία.

«Δεν είχε ισχυρές πολιτικές απόψεις»

Ο Λουντοβίτ δήλωσε ότι συζητούσε περιστασιακά για πολιτική με τον Τσιντούλα και ότι ο γείτονάς του δεν φαίνεται να έχει «ισχυρές πολιτικές απόψεις». Παραδέχεται ότι είχε εκφράσει την οργή του για τις αυξανόμενες επιθέσεις στην ελευθερία του λόγου υπό την ηγεσία του Φίτσο.

«Αλλά δεν θα πίστευα ποτέ ότι θα ήταν ικανός για τέτοιες απαίσιες πράξεις. Ποτέ δεν μίλησε για χρήση βίας. Δεν ήταν ριζοσπάστης», δήλωσε ο γείτονας.

Η σλοβακική αστυνομία δεν έχει ακόμη κατονομάσει επίσημα τον Τσιντούλα ως δράστη, αλλά δήλωσε ότι οι πυροβολισμοί φαίνεται να έχουν «σαφή πολιτικά κίνητρα».

Βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο λίγες ώρες μετά τους πυροβολισμούς φαίνεται να δείχνει τον Τσιντούλα υπό κράτηση να λέει ότι δεν συμφωνεί με τις πολιτικές της κυβέρνησης, ιδίως με αυτό που περιέγραψε ως «εκκαθάριση» των μέσων ενημέρωσης. Δεν ήταν σαφές ποιος είχε τραβήξει το βίντεο και εμφανίστηκε στο διαδίκτυο.

Ο Λουντοβίτ δήλωσε ότι είχε δει για τελευταία φορά τον Τσιντούλα τη Δευτέρα (13/5), όταν φαινόταν να είναι ο «συνηθισμένος του εαυτός». «Δεν έχω εξήγηση για το γιατί έκανε αυτό που έκανε», είπε κουνώντας το κεφάλι του.

Οι αρχικές πληροφορίες παρουσιάζουν τον Τσιντούλα ως μια αντιφατική φιγούρα, έναν επικριτή του Φίτσο που συσπειρωνόταν κατά της βίας, ενώ κατά καιρούς ευθυγραμμιζόταν με υπερεθνικιστικές αφηγήσεις.

Οι αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με τα κίνητρα του Τσιντούλα, οι οποίες άρχισαν σιγά-σιγά να εμφανίζονται την Πέμπτη, φαίνεται ότι προκάλεσαν περαιτέρω διχασμό και σύγχυση στο Levice.

«Φυσικά, όλοι μιλούν γι’ αυτό αυτή τη στιγμή. Τίποτα τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ εδώ», δήλωσε ο Μάρτιν, ο οποίος ζούσε κοντά και περιστασιακά τον έβλεπε να περπατάει, αλλά δεν τον γνώριζε προσωπικά.

«Κάποιοι λένε ότι ήταν κάποιος φιλορώσος ακτιβιστής, άλλοι τον αποκαλούν αριστερό τρομοκράτη και κατηγορούν την αντιπολίτευση ότι υποκίνησε την επίθεση. Εξαρτάται από το ποιον ρωτάς και ποιον ψήφισε», δήλωσε ο Μάρτιν, προσθέτοντας ότι το Λέβιτσε, όπως και μεγάλο μέρος της Σλοβακίας, ήταν διχασμένο κατά μήκος πολιτικών γραμμών.

«Ο πυροβολισμός είναι, φυσικά, τραγικός και κάθε Σλοβάκος πρέπει να τον καταδικάσει», συνέχισε ο Μάρτιν. «Αλλά την ίδια στιγμή, ο Φίτσο και το κόμμα του ήταν αυτοί που συνέβαλαν σε αυτό το κλίμα μίσους στην κοινωνία», υπογράμμισε.

Αυτός είναι και ο φόβος ότι η επίθεση θα συμβάλει περαιτέρω στη διχαστική ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στη Σλοβακία. «Ελπίζω να κάνω λάθος, αλλά πιστεύω ότι αυτός δεν θα είναι ο τελευταίος πυροβολισμός», δήλωσε η Γιάνα Μπατσίκ, μια 22χρονη φοιτήτρια.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button