ΕνημέρωσηΟικονομία

Η Γάζα στο έλεος της τρίτης φάσης του πολέμου

Για την επόμενη φάση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας προετοιμάζεται το Ισραήλ, με τους άμαχους Παλαιστίνιους να βρίσκονται στο έλεος των στρατιωτικών δυνάμεων, οι οποίες σήμερα, Δευτέρα 6 Μαΐου, κάλεσαν χιλιάδες πολίτες να μετακινηθούν προς την Αλ Μουγουάσι και τη Χαν Γιουνίς, καθώς το Τελ Αβίβ σκοπεύει να πραγματοποιήσει επιχείρηση στη Ράφα.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης που κυβερνά τη Γάζα, είπε στο Reuters ότι η διαταγή για εκκένωση της Ράφα συνιστά μια «επικίνδυνη κλιμάκωση που θα έχει συνέπειες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αμερικανική διοίκηση, στο πλευρό των δυνάμεων κατοχής, φέρουν την ευθύνη για αυτήν την τρομοκρατία», δήλωσε ο αξιωματούχος Σάμι Αμπού Ζούχρι, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αναφερόμενος στη συμμαχία του Ισραήλ με την Ουάσιγκτον.

Νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα 6 Μαΐου, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν συνοικίες στο ανατολικό τμήμα της Ράφα, προειδοποιώντας πως οι ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται για τη διεξαγωγή μιας στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο και ένας άλλος αξιωματούχος της Χαμάς ανέφερε πως η οργάνωση προτίθεται να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, παρόλο που την ίδια στιγμή το Ισραήλ ζήτησε από τους κατοίκους να εκκενώσουν ορισμένες συνοικίες της πόλης στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, πριν από μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μετά τον τελευταίο κύκλο διαπραγματεύσεων στο Κάιρο, η διοίκηση της οργάνωσης διεξάγει εσωτερικές διαβουλεύσεις μαζί με άλλες (παλαιστινιακές) οργανώσεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, ο Αμπντέλ Λατίφ αλ-Κανού. «Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με θετικό και ανοιχτό τρόπο προκειμένου να επιτύχουμε μία συμφωνία (…), η οποία θα προβλέπει μια απεριόριστη κατάπαυση του πυρός».

Με διακεκομμένες γραμμές απεικονίζεται η ανθρωπιστική ζώνη στην Αλ Μουγουάσι. Η περιοχή με σκούρο καφέ χρώμα είναι το σημείο που εκκενώνεται στη Ράφα. Με πράσινο απεικονίζεται ο «διευρυμένος» τομέας υποδοχής εκτοπισμένων, όπως τον περιγράφει το Ισραήλ. (Χάρτης: Le Monde)

 

Κυβερνήσεις και ανθρωπιστικές οργανώσεις καταδικάζουν μια χερσαία επίθεση στη Ράφα

Πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, αλλά και ανθρωπιστικές οργανώσεις, φοβούνται βαριές απώλειες στις τάξεις των αμάχων σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων σ’ αυτή.

Η Ράφα είναι η βασική πύλη εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει από χερσαίες οδούς, μέσω Αιγύπτου, αφού υποβληθεί σε πολύ αυστηρούς ελέγχους από τις Αρχές του Ισραήλ, που διατηρούν τον παλαιστινιακό θύλακα υπό πολιορκία, και αν εξαπολυθεί εκεί χερσαία επίθεση, θα καταφέρει «σκληρό πλήγμα στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στο σύνολο της Λωρίδας της Γάζας», έχει προειδοποιήσει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.

Η διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ), η Σίντι Μακέιν, τόνισε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο NBC και μεταδόθηκε χθες πως η Λωρίδα της Γάζας πλήττεται από «πραγματικό λιμό», που εξαπλώνεται στον νότο.

Μεσούσης της ανθρωπιστικής κρίσης, οι σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ισραήλ και την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες βρίσκονται στο ναδίρ, αφού η ισραηλινή πλευρά υποστήριξε πως κάπου 12 υπάλληλοί της στη Λωρίδα της Γάζας συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και την ταύτισε με τη Χαμάς.

Ο γενικός επίτροπος του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρινί, κατήγγειλε την Κυριακή πως οι Αρχές του Ισραήλ τού απαγόρευσαν, για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ActionAid θεωρεί πως μια χερσαία επίθεση στη Ράφα θα ήταν «παράνομη» και θα είχε «καταστροφικές συνέπειες».

Η εντολή εκκένωσης από τις IDF

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, η ραδιοφωνία του ισραηλινού στρατού μετέδωσε πως «άρχισε» επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από τη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας. Ο στρατός ανέφερε λίγη ώρα αργότερα πως «ενθαρρύνει» κατοίκους στην ανατολική Ράφα να κινηθούν προς «διευρυμένο» τομέα υποδοχής εκτοπισμένων.

Οι IDF διευκρίνισαν ότι ζήτησαν από τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της Ράφα να μετακινηθούν σε κοντινή «ανθρωπιστική περιοχή», κάτι που μοιάζει να σηματοδοτεί την έναρξη της απομάκρυνσης των αμάχων ενόψει μιας χερσαίας επιχείρησης εναντίον της πόλης.

Στην ανακοίνωσή του, ο στρατός αναφέρει ότι αφίσες, μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα, τηλεφωνικές κλήσεις και ανακοινώσεις μέσω του Τύπου θα χρησιμοποιηθούν ώστε «να ενθαρρυνθούν οι κάτοικοι της ανατολικής Ράφα να μετακινηθούν προς τις διευρυμένες ανθρωπιστικές περιοχές».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Army Radio, προς το παρόν οι απομακρύνσεις αμάχων επικεντρώνονται σε περιφερειακές συνοικίες της Ράφα, από τις οποίες οι Παλαιστίνιοι θα μεταφερθούν σε σκηνές στη Χαν Γιούνις και την Αλ Μουγουάσι.

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης Παλαιστινίων από το ανατολικό τμήμα της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, είναι προσωρινή και «περιορισμένης κλίμακας».

«Ξεκινήσαμε επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας για την προσωρινή απομάκρυνση των ανθρώπων που διαμένουν στο ανατολικό τμήμα της Ράφα», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Πρόκειται για μια επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας», επανέλαβε ο ίδιος.

Όπως εξήγησε ο ισραηλινός στρατός, η απομάκρυνση από το ανατολικό τμήμα της Ράφα αφορά «περίπου 100.000 ανθρώπους», ενώ τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι μετακινούνται σε ανθρωπιστικές περιοχές που είναι «πιο ασφαλείς», αν και πρόσθεσε ότι είναι γνωστό ότι η Χαμάς εκτοξεύει πυρά από εκεί.

Στο «κενό» οι προσπάθειες για εκεχειρία

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επιμένει πως η κυβέρνησή του δεν μπορεί να «δεχτεί» τους όρους που θέτει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα. Η Χαμάς ζητεί οριστική κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλο τον θύλακα προτού κλειστεί συμφωνία.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έπαψε ποτέ να διατρανώνει την αποφασιστικότητά του να διατάξει επίθεση στη Ράφα, «με ή χωρίς» συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Λέω στους ηγέτες όλου του κόσμου πως καμιά πίεση, καμιά απόφαση διεθνούς θεσμού δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να αμυνθεί», δήλωσε κατά τη διάρκεια τελετής μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ. «Αν το Ισραήλ πρέπει να μείνει μόνο του, θα μείνει μόνο του», επέμεινε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα το «φοβερό ηφαίστειο του αντισημιτισμού» σε όλο τον κόσμο.

«Επείγουσα» συνάντηση

Ο επικεφαλής της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, εγκατεστημένος στο Κατάρ, είχε ήδη κατηγορήσει τον Νετανιάχου πως «σαμποτάρει τις προσπάθειες των μεσολαβητών» εξαιτίας «προσωπικών υπολογισμών» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Κάιρο, απόντος του Ισραήλ.

Η υπό διαπραγμάτευση πρόταση των μεσολαβητών (Αίγυπτος, Κατάρ και ΗΠΑ), που υποβλήθηκε στη Χαμάς στα τέλη Απριλίου, προβλέπει κατάπαυση του πυρός 40 ημερών, απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων στη Γάζα και σε αντάλλαγμα παλαιστίνιων φυλακισμένων στο Ισραήλ.

Αξιωματούχος της Χαμάς επανέλαβε χθες πως το κίνημα δεν θα αποδεχθεί «σε καμιά περίπτωση συμφωνία που δεν θα προβλέπει ρητώς τον τερματισμό του πολέμου».

Η αντιπροσωπεία της, που αναχώρησε για τη Ντόχα το βράδυ της Κυριακής για διαβουλεύσεις, στη θεωρία επρόκειτο να επιστρέψει στην Αίγυπτο αύριο, Τρίτη.

Ο διευθυντής της CIA, ο οποίος βρισκόταν στο Κάιρο, αναχώρησε επίσης για το Κατάρ, δήλωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου ενημερωμένη σχετικά.

«Ελλείψει προόδου» στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας, Γουίλιαμ Μπερνς, αναμενόταν να έχει «επείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό» του εμιράτου, τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι, για να συζητηθούν τρόποι «να ξαναμπούν στις ράγες» οι συνομιλίες, πρόσθεσε η πηγή.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button