Ομορφιά

Γιατί ξύνεται η γάτα σας;

Αν η γάτα σας ξύνεται συνέχεια και δαγκώνει ή γλείφει το τρίχωμά της, υπάρχει περίπτωση να υποφέρει από κάποιο δερματικό πρόβλημα.

Επικοινωνήστε αμέσως με τον/την κτηνίατρό σας αν η γάτα σας αντιμετωπίζει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:

● Έντονο ξύσιμο
● Απώλεια τριχώματος
● Ερυθρότητα
● Ξηροδερμία
● Άτονο τρίχωμα
● Ακμή
● Δυσάρεστη μυρωδιά
● Κρούστες
● Υπερβολικός καθαρισμός με τη γλώσσα

Ποια είναι όμως τα πιο συνηθισμένα δερματικά προβλήματα που μπορεί να εμφανίσει μια γάτα:

Ψώρα

Η ψώρα είναι μια φλεγμονώδης δερματική νόσος που προκαλείται από διάφορα είδη ακάρεων, πολλά εκ των οποίων είναι ορατά μόνο με μικροσκόπιο. Τα ακάρεα ζουν και φωλιάζουν μέσα στο δέρμα και στο τρίχωμα της γάτας, προκαλώντας κνησμό, πρήξιμο, και απώλεια τριχώματος γύρω από το πρόσωπο, τα βλέφαρα, τον λαιμό και την πλάτη.

Ωτικά ακάρεα

Τα ωτικά ακάρεα είναι συχνά στις γάτες, ειδικά στα μικρά γατάκια που μπορεί να τα έχουν κολλήσει από τη μαμά τους. Μπορούν, όμως, να εντοπιστούν σε γάτες όλων των ηλικιών. Οι γάτες ξύνουν τα αυτιά τους και κουνάνε το κεφάλι τους για να ανακουφιστούν.

Ψύλλοι και τσιμπούρια

Αν δείτε έναν ή δύο ψύλλους, είναι πιθανό πως στο περιβάλλον της γάτας σας υπάρχουν εκατοντάδες, επομένως πρέπει άμεσα να καθαρίσετε τον χώρο με την ηλεκτρική σκούπα και να πλύνετε το κρεβάτι της και τα σκεπάσματα που χρησιμοποιεί για να ξεφορτωθείτε τα παράσιτα.

Τροφικές αλλεργίες

Ο κνησμός στην πλάτη, στο κεφάλι, και στον λαιμό, μπορεί να υποδεικνύουν κάποια τροφική αλλεργία. Ο/η κτηνίατρός σας θα οδηγηθεί στη διάγνωση της τροφικής αλλεργίας αποκλείοντας συγκεκριμένα συστατικά από τη διατροφή της και προτείνοντάς σας κάποια ειδική κλινική δίαιτα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button