ΕνημέρωσηΟικονομία

H γιαγιά Ζωή έχει ανάγκη τη βοήθειά μας – Έχασε τα πάντα στις πυρκαγιές στον Έβρο

Αποστολή: Χρήστος Μαζάνης
Κάμερα: Νίκος Χριστοφάκης, Γιώργος Δαγαλάκης
Παραγωγή: Ζougla.gr WebTV 2023

Η φωτιά που ξέσπασε στα τέλη του Αυγούστου στον Έβρο προκάλεσε αμέτρητες υλικές ζημιές, αλλά και ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον. Πολλά σπίτια και βιομηχανίες τυλίχθηκαν στις φλόγες, αφήνοντας κατοίκους χωρίς στέγη, οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς, ζώα έχασαν τη ζωή τους και  εκτάσεις  δάσους κάηκαν. Ο απολογισμός  είναι ειλικρινά τραγικός. Σήμερα, οι κάτοικοι προσπαθούν ακόμη να ξεπεράσουν τα προβλήματα, τις δυσκολίες, αλλά και τις προκλήσεις που άφησε στο πέρας της η καταστροφή αυτή. (Δείτε εδώ το οδοιπορικό της «Ζούγκλας»: Έτσι κάηκε ο Έβρος)

Η Ζωή Καραβασίλη, 79 ετών, συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκείνους που είδαν τον Αύγουστο από τη μία στιγμή στην άλλη το σπίτι τους να τυλίγεται στις φλόγες. Όλα της τα χρόνια τα έχει περάσει στο χωριό Κίρκη του Έβρου. Μερικά χιλιόμετρα έξω από την Αλεξανδρούπολη λοιπόν είχε χτίσει το βιός της. Από μικρή, όπως περιγράφει στην τηλεόραση της «Ζούγκλας» δούλευε σκληρά προκειμένου να εξασφαλίζει τα προς το ζην.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλο που δεν κατάφερε να χτίσει το δικό της σπίτι, ήταν τόσο καλή και συμπαθητική στην τοπική κοινωνία που την βοήθησαν και της έφτιαξαν οι κάτοικοι και η εκκλησία έναν χώρο να μείνει. Η γιαγιά Ζωή όμως συντήρησε το οίκημα με τα λίγα χρήματα που έβγαζε και κατάφερε μετά από πολλά χρόνια με τις μικρές οικονομίες της να το επεκτείνει, να φτιάξει ένα μπάνιο της προκοπής, να βάλει αλουμινένια παράθυρα, να βάλει κεραμίδια και να αγοράσει ότι χρειάζεται προκειμένου να ζει αξιοπρεπώς.  Κι έτσι μόνη της, αφού ο σύζυγος της έχει πεθάνει και δεν έχει κάνει παιδιά, απολάμβανε το σπίτι στο χωριό, τη φύση και τον καθαρό αέρα. Εκεί στον τόπο που αγαπούσε. Όλα όμως έγιναν στάχτη μέσα σε λίγες ώρες. Η φωτιά έκαψε ολοκληρωτικά το σπίτι που ζούσε  αλλά και όλα της τα πράγματα. Η ηλικιωμένη γυναίκα περιγράφει στην κάμερα το τι βίωσε με τα λόγια της να μην μπορούν να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.

Παράλληλα αναφέρεται  στις δραματικές στιγμές από την εκκένωση του οικισμού όπου μένει, αλλά και το τι αντίκρισε όταν επέστρεψε. Η γιαγιά Ζωή κάνει έκκληση μέσω της «Ζούγκλας» σε όποιον μπορεί να βοηθήσει έτσι ώστε να χτιστεί εκ νέου το σπίτι όπου ζούσε. Στην κάμερα μίλησαν και κάτοικοι της περιοχής. Όλοι τους έχουν να πουν τα καλύτερα για την ηλικιωμένη γυναίκα ενώ δηλώνουν πρόθυμοι να την υποστηρίξουν όσο μπορούν.

Για όσους θέλουν να βοηθήσουν τη γιαγιά Ζωή και τους πυρόπληκτους στο χωριό Κίρκη του Έβρου μπορούν να επικοινωνούν στα παρακάτω τηλέφωνα μελών του πολιτιστικού συλλόγου:  κ. Θεοδώρα Φούτσα: 6948211878/ κ. Βάσω Παπαβασιλείου: 6989237624/ κ. Μαρία Νικολαΐδου : 6956005212

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button