Ομορφιά

Η Kim Kardashian μας δείχνει στο Instagram τα σημάδια στο σώμα της από την ψωρίαση

H Kim Kardashian, η οποία πάσχει από ψωρίαση εδώ και περίπου μια δεκαετία και μάλιστα έχει μιλήσει πολλές φορές ανοιχτά, για το πώς επηρεάζει την καθημερινότητά της, έκανε αναρτήσεις στο Instagram, θέλοντας να δείξει στους ακόλουθούς της πώς μοιάζει η πάθησήτης.

Μάλιστα όπως όλα δείχνουν η πάθηση της Kim Kardashian βρίσκεται σε έξαρση, με αποτέλεσμα να έχει εξαπλωθεί στο πόδι της.

«Δεν θα πω ψέματα, αυτό είναι πολύ επώδυνο. Δεν είμαι σίγουρη τι ακριβώς συμβαίνει και επιδεινώθηκε. Δεν άλλαξα τη διατροφή μου. Έχω δοκιμάσει τα πάντα, αλλά η ψωρίαση είναι χάλια», έγραψε πάνω σε μια φωτογραφία που ανάρτησε σε story και στη συνέχεια εξήγησε πως «ήθελε απλά να μοιραστεί την εμπειρία της με το κοινό της».

Σε άλλη ανάρτηση, η Kim Kardashian εξηγεί ότι η ψωρίασή της εμφανίζεται συνήθως στο ίδιο σημείο στο πόδι της, αλλά αυτή τη φορά φαίνεται πως εξαπλώθηκε και πλησιάζει προς το γόνατό της.

Πρόσφατα, η Kim Kardashian βρέθηκε στο στόχαστρο αφού αποκάλυψε πως για τη ψωρίαση, τη βοηθάει το σολάριουμ.

«Έχω ψωρίαση κι αυτό πραγματικά με βοηθάει, όταν είναι έντονη. Δεν το χρησιμοποιώ βέβαια πολύ συχνά», δήλωσε στην Page Six.

Ήταν ωστόσο, πολλές οι αντιδράσεις μετά την αποκάλυψή της, αναφέροντας πως οι «συμβουλές υγείας που δίνει» μπορεί να βλάψουν κάποιον ακόμα περισσότερο.

Τι είναι όμως η ψωρίαση από την οποία πάσχει η τηλεπερσόνα;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης μη-μεταδιδόμενη δερματοπάθεια.

Η φλεγμονή εκδηλώνεται κυρίως στο δέρμα και σε κάποιες περιπτώσεις επηρεάζει και τις αρθρώσεις (ψωριασική αρθρίτιδα).

Στο δέρμα εμφανίζεται με φαγούρα, ερυθρότητα και ξηρές φολίδες (λέπια). Τα πιο συχνά σημεία εκδήλωσης είναι οι αγκώνες, το τριχωτό της κεφαλής και η περιοχή της μέσης.

Σε ένα μικρότερο ποσοστό (1 στους 4) η ψωρίαση εκδηλώνεται ήπια και δεν επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα τους.

Στην πλειοψηφία ωστόσο των περιπτώσεων, πρόκειται για μια νόσο που έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα και στην ποιότητα ζωής των ασθενών που την έχουν. Τρία στα τέσσερα άτομα που έχουν διαγνωστεί με ψωρίαση, αναφέρουν ότι έχει σημαντική αρνητική επίδραση στην καθημερινότητα τους, στην αποδοτικότητα στην εργασία τους και στις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις.

Τα άτομα με ψωρίαση συχνά ανησυχούν για την εικόνα του σώματος τους, μπορεί να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και να νιώθουν άβολα σχετικά με την εμφάνιση τους.

Η ψωρίαση στις παλάμες και στα πέλματα έχει μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών, σε σχέση με πιο εκτεταμένες μορφές, γιατί επηρεάζει άμεσα τις καθημερινές δραστηριότητες.

Ένας από τους κύριους παράγοντες που επιβαρύνουν την ψυχολογία και τη διάθεση των ασθενών με ψωρίαση είναι το γεγονός ότι, οι εξάρσεις και οι υφέσεις είναι συνήθως απρόβλεπτες και μπορούν να διαταράξουν ανά πάσα στιγμή τη ζωή του ασθενούς και την αλληλεπίδραση του με τους άλλους.

Η ενημέρωση των ασθενών σχετικά τη νόσο, τις εξάρσεις και τους παράγοντες που τις προκαλούν, τη φύση της και την πορεία της, βοηθάει σημαντικά και μειώνει το στρες των υποτροπών.

Η ψωρίαση οφείλεται συνδυαστικά σε γενετικούς και μη-γενετικούς παράγοντες, που οδηγούν τελικά σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και χρόνια φλεγμονή.

Η φλεγμονή εκδηλώνεται κυρίως στο δέρμα και σε κάποιες περιπτώσεις επηρεάζει και τις αρθρώσεις (ψωριασική αρθρίτιδα). Στο δέρμα εμφανίζεται με φαγούρα, ερυθρότητα και ξηρές φολίδες (λέπια). Τα πιο συχνά σημεία εντόπισης είναι οι αγκώνες, το τριχωτό της κεφαλής και η περιοχή της μέσης.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button