ΕνημέρωσηΟικονομία

ΕΥΔΑΠ: Τι ετοιμάζει για τους μετόχους της – Σενάρια για επιστροφή κεφαλαίου, ποιοι ελέγχουν την εισηγμένη

Την πιθανότητα για παροχή πρόσθετης παροχής μετοχικού μπόνους, μέσω μοντέλου επιστροφής κεφαλαίου, φαίνεται να εξετάζει η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρεία ΕΥΔΑΠ, έχοντας συνάψει μάλιστα και σχετική σύμβαση με χρηματοοικονομικό σύμβουλο.

Υπενθυμίζεται πως το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2023 στην προσεχή γενική συνέλευση των μετόχων της, δηλαδή συνολικό μικρό ποσό 10,65 εκατ. ευρώ, ωστόσο το ενδεχόμενο επιστροφής κεφαλαίου υπήρχε ως σενάριο και παλιότερα.

Βάσει της οικονομικής έκθεσης για τη χρήση του 2023, τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρίας ύδρευσης έχουν διαμορφωθεί σε 325,8 εκατ. ευρώ, ενώ έχει μηδενικές δανειακές υποχρεώσεις. Κατά συνέπεια, η ΕΥΔΑΠ έχει την χρηματοοικονομική εικόνα για να υποστηρίξει μια τέτοια νέα κίνηση.  

Προκειμένου να ληφθεί η σχετική απόφαση περί επιστροφής κεφαλαίου η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ χρειάζεται να συνυπολογίσει μεταξύ άλλων την πορεία εκτέλεσης του επενδυτικού της προγράμματος ύψους 2,1 δισ. ευρώ στη δεκαετία, το μοντέλο επέκτασης – ανάπτυξης, όπως βέβαια και το θέμα συγκράτησης του κόστους, που συνδέεται και με το θέμα των τιμολογίων στους λογαριασμούς.

Όλα αυτά, θα μπούνε στο τραπέζι με τη νέα Ρυθμιστική Αρχή, καθώς, από τη μία πλευρά η ΕΥΔΑΠ ενδέχεται να δώσει πρόσθετα κεφάλαια σε μετόχους, από την άλλη, όμως, καλείται να διατηρήσει φτηνά τα τιμολόγια, όπως η ίδια έχει δεσμευθεί.

Πάντως, μεγαλομέτοχος της ΕΥΔΑΠ επί της ουσίας είναι το Ελληνικό Δημόσιο, που θα λάβει και τη μερίδα του λέοντος από τυχόν απόφαση για επιστροφή κεφαλαίου. Υπενθυμίζεται ότι στην ΕΥΔΑΠ το δημόσιο ελέγχει απευθείας το 50% συν μία μετοχή του μετοχικού κεφαλαίου και μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 11,33%, δηλαδή συνολικά το 61,33%. Ποσοστό 30,26% ελέγχουν νομικά πρόσωπα και το 8,4% φυσικά πρόσωπα. Βασικός μέτοχος με ποσοστό πέριξ του 10% είναι και ο Αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον.

Η εισηγμένη έφυγε από την «ομπρέλα» του Υπερταμείου με το υπουργείο Οικονομικών να αποτελεί πλέον τον βασικό μέτοχο για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου. Η εποπτεία της ΕΥΔΑΠ μεταφέρθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (από το υπ. Υποδομών και μεταφορών), ενώ η εποπτεία επί της παροχής των υπηρεσιών ύδατος και διαχείρισης αστικών αποβλήτων ανατέθηκε στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Το επενδυτικό πρόγραμμα 2,1 δις της περιόδου έως το 2033 αφορά σε μεγάλα έργα στην Ανατολική Αττική (958,7 εκατ. ευρώ), έργα του δικτύου ύδρευσης (681,6 εκατ. ευρώ), έργα αποχέτευσης (364,5 εκατ. ευρώ), έργα κτιριακά, ψηφιακής διακυβέρνησης και μετασχηματισμού (103,8 εκατ. ευρώ). Το 50% του προϋπολογισμού των έργων χρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Επίσης, με τις νέες ρυθμίσεις η ΕΥΔΑΠ αποκτά δυνατότητα άσκησης εκτός Αττικής δραστηριοτήτων λειτουργίας και συντήρησης δικτύων και εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, απόκτησης ελέγχου επιχειρήσεων σε συναφείς κλάδους, ευελιξίες για ανάπτυξη σε ΑΠΕ και επαναχρησιμοποίηση ανακυκλωμένου νερού, απλοποίηση διαδικασιών ανάθεσης της συντήρησης, λειτουργίας και αναβάθμισης του ΕΥΣ (εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα) καθώς και την συντήρηση φρεατίων και δια συνδετηρίων αγωγών ομβρίων. Τα παραπάνω σε βάθος χρόνου θα αυξήσουν τα έσοδα της επιχείρησης.

 Το 2023 ο κύκλος εργασιών της ΕΥΔΑΠ διαμορφώθηκε στα 351,6 εκατ. εκατ. από 343,5 εκατ. το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,4%. Τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά 56% ή  21,8 εκατ. και διαμορφώθηκαν στα 60,8 εκατ. από 39 εκατ. το 2022.

Τα κέρδη προ φόρων της ΕΥΔΑΠ διαμορφώθηκαν στα 28 εκατ. από 10,6 εκατ.  το 2022 σημειώνοντας αύξηση 163%. Υπενθυμίζεται επίσης πως ο ρυθμός προώθησης των επενδύσεων οδήγησε σε απορρόφηση σχεδόν 44 εκατ. ευρώ το 2023. Η διοίκηση της εισηγμένης προχωρά σε επενδύσεις 81,6 εκατ. το 2024, που θα εκτοξευθούν στα 204,5 εκατ. ευρώ το 2025.

To άρθρο ΕΥΔΑΠ: Τι ετοιμάζει για τους μετόχους της – Σενάρια για επιστροφή κεφαλαίου, ποιοι ελέγχουν την εισηγμένη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button