Ομορφιά

Η σηµασία που έχει για τις σχέσεις µας να ξέρουμε να ακούμε

Η ακοή και η πραγματική ακρόαση των όσων λέγονται είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα και μπορούν να επηρεάσουν τις σχέσεις μας.

Συχνά, συνηθίζουμε να λέμε ότι απλά χρειαζόμαστε κάποιον να μας ακούσει.

Μερικές φορές μάλιστα δεν συνειδητοποιούμε πόσο σημαντικό είναι το να έχουμε πράγματι κάποιον να μας ακούει, αλλά και από την άλλη πλευρά πόσο μεγάλη βοήθεια και συμπαράσταση προσφέρουμε κι εμείς με την σειρά μας απλά και μόνο με το να ακούμε τους αγαπημένους μας, τους φίλους μας, ακόμα και αγνώστους.

Το να έχουμε κάποιον να μας ακούει μας δίνει έναν ασφαλή χώρο για να εκφραστούμε, με σκοπό να καταφέρουμε να κατανοήσουμε καλύτερα την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και πιθανώς να βρούμε έναν τρόπο να ξεπεράσουμε το πρόβλημά μας.

Μερικές φορές, ακόμα κι αν έχουμε όλη την καλή πρόθεση να ακούσουμε και να επικοινωνήσουμε, δεν καταφέρνουμε να αφουγκραστούμε τα όσα λέει ο συνομιλητής μας γιατί είμαστε απασχολημένοι με το να προετοιμάζουμε την απάντηση ή τις συμβουλές που θα δώσουμε.

Ένας καλός ακροατής δίνει χρόνο, περιμένει να ολοκληρώσει αυτός που έχει απέναντί του, αξιοποιώντας τα όσα λέγονται, κάνει διερευνητικές ερωτήσεις και προσπαθεί να κατανοήσει τόσο τα λεγόμενα όσο και τον συνομιλητή του, τις σκέψεις του, τις ανησυχίες του, τα συναισθήματά του.

Ακόμη, ένας καλός ακροατής αποφεύγει να δίνει συμβουλές. Κατανοεί ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έχει άλλου είδους ανησυχίες και ανάγκες. Αντί για τις συμβουλές, ο άνθρωπος που μιλά χρειάζεται ενθάρρυνση και υποστήριξη για να ανοίξει την καρδιά του. Όσο νιώθει ασφαλής, εκφράζεται και τελικά έτσι είναι πιθανό να καταφέρει να βρει ο ίδιος τη λύση για το πρόβλημά του.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button