ΕνημέρωσηΟικονομία

Η Toyota ξεκινά την κατασκευή ολοκαίνουργιων κινητήρων εσωτερικής καύσης

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η Toyota ανέκαθεν χάραζε τον δικό της δρόμο και δεν ακολουθούσε τάσεις. Κάτι που μέχρι τώρα την έχει φέρει στην κορυφή του κόσμου με μεγαλύτερη απόδειξη τις πωλήσεις της σε παγκόσμιο επίπεδο το 2023, καθώς πούλησε 11.233.039 οχήματα, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη εταιρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα, η Toyota δηλώνει με κάθε ευκαιρία πως η ηλεκτροκίνηση οφείλει να είναι μία ακόμα επιλογή και όχι μονόδρομος. Υποστηρίζει πως η ηλεκτροκίνηση, δεν πρόκειται να ξεπεράσει ποτέ το 30% των συνολικών πωλήσεων για αυτό και η ίδια θα συνεχίζει να επενδύει σε όλων των ειδών κινητήρες.

Νέα επένδυση σε θερμικά μοτέρ

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που πραγματοποιήθηκε ενώπιον 200 διευθυντών και στελεχών της εταιρείας, ο πρόεδρος Akio Toyoda επιβεβαίωσε τα σχέδια για ένα “σημαντικό έργο ανάπτυξης κινητήρων”. Η δήλωσή του είναι σύμφωνη με μια ανακοίνωση που έκανε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο 2024, όπου χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να πει σε όλους ότι θα συνεχίσει να κατασκευάζει κινητήρες εσωτερικής καύσης”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Toyoda δεν επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην απεξάρτηση από τον άνθρακα. Αναφέρθηκε και στο ευαίσθητο θέμα των θέσεων εργασίας: “Αν ξαφνικά στραφούμε στα BEV, είμαι σίγουρος ότι τα 5,5 εκατομμύρια άτομα στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία που έχουν περάσει τη ζωή τους δουλεύοντας πάνω σε κινητήρες θα αρχίσουν να αναρωτιούνται: “Για ποιο λόγο έγιναν όλα αυτά;”. Ορισμένοι από τους προμηθευτές μας που σχετίζονται με τους κινητήρες δεν μπορούν καν να βρουν τράπεζες να τους δανείσουν χρήματα”.

Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου η ανακοίνωση ενός νέου κινητήρα εσωτερικής καύσης αποτελεί έκπληξη.

Πλέον, οι αυτοκινητοβιομηχανίες επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στην αποκάλυψη σχεδίων για νέα EV. Ορισμένοι μάλιστα φτάνουν στο σημείο να δηλώνουν ότι θα σταματήσουν την παραγωγή αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης τα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα, μάρκες όπως η Jaguar, η Chrysler, η Lotus, η Aston Martin, η Bentley, η Buick, η Cadillac, η Rolls-Royce, η Genesis, η Maserati, η Mini, η Opel/Vauxhall και η Volvo έχουν δεσμευτεί να γίνουν αμιγώς ηλεκτρικές μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ακόμη και η μάρκα Lexus της Toyota έχει δεσμευτεί να σταματήσει τις πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης μέχρι το 2035.

Στην Ευρώπη, η Stellantis υπόσχεται να πουλά μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η Mercedes σκοπεύει επίσης να γίνει πλήρως ηλεκτρική στη Γηραιά Ήπειρο μέχρι το 2030, αλλά μόνο “όπου οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέπουν”. Η αντίπαλος Audi θα σταματήσει να κατασκευάζει αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης το 2032. Η BMW δεν έχει ορίσει ακόμη ημερομηνία ενώ η Volkswagen στοχεύει να κατασκευάζει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη από το 2033.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button