ΕνημέρωσηΠολιτική

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Τα «αγκάθια» στη συνάντηση της Άγκυρας, η στρατηγική της Αθήνας και η ατζέντα

Με το θέμα της μετατροπής της Ιεράς Μονής της Χώρας σε τζαμί να αποτελεί ένα μεγάλο «αγκάθι» για τις σχέσεις των δύο χωρών, μεταβαίνει την ερχόμενη Δευτέρα 13 Μαΐου στην Άγκυρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόκειται για μία «εμπρηστική» κίνηση της Τουρκίας, στο παρά πέντε της συνάντησης των δύο ηγετών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για μία «αχρείαστη μετατροπή», να ανακοινώνει ότι θα θέσει το θέμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρώντας να τον μεταπείσει, και να απορρίπτει τις αιτιάσεις που ακούγονται από μερίδα της εγχώριας αντιπολίτευσης ότι η συνάντηση δεν θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί.

Κ. Μητσοτάκης: «Δεν πρέπει να αναβληθεί η επίσκεψη»

«Δεν πρέπει να αναβληθεί η επίσκεψη, γιατί είναι σημαντικό να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Και είναι πολύ καλύτερα να πάω ο ίδιος στον Πρόεδρο Ερντογάν να του εκφράσω την εντονότατη δυσαρέσκειά μου για την επιλογή αυτή της Τουρκικής Κυβέρνησης, από το να δημιουργήσουμε μία κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία θα ακυρώσει τα σημαντικά βήματα προόδου τα οποία έχουμε καταφέρει να πετύχουμε τον τελευταίο χρόνο», εξήγησε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο podcast «Πρώτη Λέξη» του Πρώτου Θέματος.

Τα «αγκάθια»

Εκτός από την μετατροπή της Ιεράς Μονής της Χώρας σε τζαμί, όπως αντίστοιχα είχε γίνει και με την Αγία Σοφιά, την επίσκεψη – αστραπή, διάρκειας μόλις λίγων ωρών, του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Τουρκία, «σκιάζουν» και άλλες προκλήσεις της Άγκυρας, όπως οι διαδοχικές, παράνομες navtex και η άσκηση «Θαλασσόλυκος», με αληθινά πυρά, που θα βρίσκεται σε εξέλιξη την ημέρα της συνάντησης, η αντίδραση στη χάραξη θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο, ακόμη και η πρόθεση να μπει στα σχολεία το μάθημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Χαμηλός ο πήχης των προσδοκιών…

Η Αθήνα προσέρχεται απόλυτα προετοιμασμένη για αυτό το τετ α τετ, και σε ετοιμότητα για οποιοδήποτε απρόοπτο… Οι τελευταίες προκλήσεις επιβεβαιώνουν ότι παρά τα βήματα προσέγγισης που έγιναν το τελευταίο διάστημα, το έδαφος είναι… δύσβατο.

Ο πήχης των προσδοκιών είναι χαμηλός, όμως η ελληνική διπλωματία «επενδύει» στην συνέχιση του διαλόγου με την Άγκυρα, εκτιμώντας ότι η προσπάθεια επαναπροσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σε αρκετά επίπεδα έχει δείξει ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα.

«Τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοιχτά»

«Προσεγγίζουμε πάντα τις συζητήσεις μας με την Τουρκία με την αυτοπεποίθηση και χωρίς αυταπάτες ότι οι τουρκικές θέσεις δεν θα αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Παρά ταύτα θεωρώ επιβεβλημένο και όταν διαφωνούμε οι διάδρομοι, τα κανάλια επικοινωνίας να είναι πάντα ανοιχτά και να μπορούμε να συνομιλούμε με ειλικρίνεια… Και όταν διαφωνούμε να διαφωνούμε χωρίς εντάσεις και χωρίς αυτό να προκαλεί πάντα κλιμακώσεις στο πεδίο, όπως δυστυχώς είχαμε δει τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δίνοντας το στίγμα της θεώρησης της Αθήνας.

Τα «μετρήσιμα αποτελέσματα» στην επαναπροσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας

Στα… «μετρήσιμα αποτελέσματα» της επαναπροσέγγισης των δύο χωρών, η Ελλάδα εντάσσει το γεγονός ότι: δεν έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου για παραπάνω από 12 μήνες, μειώθηκαν οι μεταναστευτικές ροές, ενώ ήδη καταγράφεται σημαντικός αριθμός αφίξεων Τούρκων πολιτών, χάρη στην συμφωνία για βίζα εξπρές 7 ημερών για 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο για τις τοπικές κοινωνίες.

Η ατζέντα

Η ατζέντα της συνάντησης προετοιμάστηκε διεξοδικά τους προηγούμενους πέντε μήνες από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.

Όπως συμφωνήθηκε, ψηλά στη ατζέντα θα είναι η πορεία της υλοποίησης των 15 και πλέον συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ΑΔΜΗΕ – TEIAS στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, το οποίο αφορά στη δημιουργία νέας διασυνδετικής γραμμής μεταξύ Νέας Σάντας και Μπαμπαέσκι με στόχο την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας και την αύξηση του όγκου αμφίδρομης ροής ενέργειας κατά 600 MW.

Παράλληλα, θα συζητηθούν και θα υπογραφούν και άλλες συμφωνίες, για τη συνδρομή στην πολιτική προστασία, αλλά και τη δημιουργία ενός ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού συμφώνου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν θα υπογραφεί κάποιο κείμενο, αντίστοιχο αυτού που υπεγράφη κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου και φυσικά δεν ανοίγει σε αυτό το timing, όπου… «οι συνθήκες δεν είναι ακόμη ώριμες» ο διάλογος για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, τις μόνες δύο διαφορές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, που αναγνωρίζει η χώρα μας.

To άρθρο Μητσοτάκης – Ερντογάν: Τα «αγκάθια» στη συνάντηση της Άγκυρας, η στρατηγική της Αθήνας και η ατζέντα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button