Διεθνή επικαιρότητα

Η «διπλωματία του ουρακοτάγκου» στην Μαλαισία και γιατί κρίνεται προβληματική

Αλλά η ιδέα έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από οικολόγους, οι οποίοι σημειώνουν ότι το φοινικέλαιο ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες πίσω από τη μείωση του αριθμού των μεγάλων πιθήκων.

Το φοινικέλαιο, το φυτικό λάδι με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο, χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε, από σαμπουάν και σαπούνια μέχρι παγωτό. Η αποψίλωση των δασών για φυτείες φοινικέλαιου ήταν η μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωση των ουρακοτάγκων που απειλούνται με εξαφάνιση.

Η Μαλαισία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας φοινικέλαιου στον κόσμο μετά την Ινδονησία.

Η παραγωγή είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για να υπερασπιστούν και να επαναπροσδιορίσουν τη μάρκα της βιομηχανίας εισάγοντας πρωτοβουλίες για τη στήριξη της βιωσιμότητας – όπως η βελτίωση των γεωργικών πρακτικών και η έκδοση πράσινων πιστοποιητικών που έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση σε εταιρείες που πληρούν τα πρότυπα βιωσιμότητας.

Σε μια σύνοδο κορυφής για τη βιοποικιλότητα έξω από την πρωτεύουσα Κουάλα Λουμπούρ την Τετάρτη, ο υπουργός φυτειών και εμπορευμάτων της Μαλαισίας ανακοίνωσε σχέδια για «διπλωματία ουρακοτάγκων». Ελπίζοντας να μιμηθεί την κινεζική «διπλωματία των πάντα» – κατά την οποία το Πεκίνο ασκεί ήπια επιρροή δανείζοντας το αγαπημένο του εθνικό ζώο σε ζωολογικούς κήπους του εξωτερικού – η κυβέρνηση της Μαλαισίας ελπίζει να δίνει δώρο ουρακοτάγκους σε μερικούς από τους μεγαλύτερους εμπορικούς της εταίρους, είπε.

Αυτοί οι εταίροι «ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον αντίκτυπο των γεωργικών προϊόντων στο κλίμα», δήλωσε ο υπουργός Γιοχάρι Αμπντούλ Γκάνι. «Είναι μια διπλωματική στρατηγική όπου θα ήταν επωφελής για τους εμπορικούς εταίρους και τις εξωτερικές σχέσεις, ειδικά σε μεγάλες χώρες εισαγωγής όπως η ΕΕ, η Ινδία και η Κίνα».

Ο Γκάνι δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, όπως χρονοδιάγραμμα ή πώς θα αποκτηθούν τα ζώα – αλλά παρότρυνε τους γίγαντες του φοινικέλαιου να «συνεργαστούν» με τοπικές περιβαλλοντικές ομάδες για τη φροντίδα των απειλούμενων πιθήκων.

«Αυτό θα είναι μια εκδήλωση του τρόπου με τον οποίο η Μαλαισία προστατεύει τα είδη άγριας ζωής και διατηρεί τη βιωσιμότητα των δασών μας, ειδικά στη βιομηχανία φυτειών φοινικέλαιου», είπε.

Η ανακοίνωση προκάλεσε αμέσως αντίδραση από οικολόγους και περιβαλλοντικές ομάδες.

«Είναι άσεμνο, αποκρουστικό και εξαιρετικά υποκριτικό να καταστρέφεις τροπικά δάση όπου ζουν ουρακοτάγκοι, να τα παίρνουμε και να τα δίνουμε ως δώρα για να κερδίσουν την εύνοια άλλων εθνών», είπε στο CNNi ο Στιούαρτ Πιμ, πρόεδρος οικολογίας διατήρησης στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ. «Αντίκειται εντελώς στο πώς θα έπρεπε να προστατεύουμε αυτούς και τον πλανήτη μας».

«Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ αυτού που προτείνει η Μαλαισία και αυτού που έχει κάνει η Κίνα για τα γιγάντια πάντα», είπε. «Η Κίνα διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις για τα πάντα και το πιο σημαντικό, έχει δημιουργήσει προστατευμένες περιοχές που προστατεύουν τους πληθυσμούς άγριων πάντα. Αυτό που προτείνει η κυβέρνηση της Μαλαισίας σχεδόν δεν συγκρίνεται».

Το CNNi επικοινώνησε με τον Γκάνι και το υπουργείο Φυτειών και Εμπορευμάτων της Μαλαισίας για περαιτέρω σχόλια σχετικά με το προτεινόμενο πρόγραμμα ουρακοτάγκων και πώς σχεδιάζει να διασφαλίσει ότι θα υποστηρίξει τη διατήρηση και τη βιωσιμότητα.

«Σημαντικός παράγοντας αποψίλωσης των δασών»

Οι περιβαλλοντικές και οι οργανώσεις διατήρησης αντιτάχθηκαν σθεναρά στην ιδέα, καλώντας τους αξιωματούχους της Μαλαισίας να εργαστούν για την αντιστροφή των ποσοστών αποψίλωσης των δασών, για την οποία κατηγορούν σε μεγάλο βαθμό το φοινικέλαιο.

Μεταξύ 2001 και 2019, η χώρα έχασε περισσότερα από 19 εκατομμύρια στρέμματα δενδροκάλυψης, σύμφωνα με μια έκθεση του 2022 από το Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Ζωής (WWF), μια περιοχή σχεδόν τόσο μεγάλη όσο η Νότια Καρολίνα.

«Η επιφάνεια της Μαλαισίας κάποτε ήταν σχεδόν καλυμμένη με δάση», ανέφερε η WWF στη δασική έκθεσή της, η οποία ανέφερε διαρκείς απειλές όπως η καλλιέργεια φοινικέλαιου και η μη βιώσιμη υλοτομία.

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2023 από τον παρατηρητή του κλίματος Ρίμπα Γουότς, 5 εκατομμύρια στρέμματα δασών στη Μαλαισία απειλούνται με αποψίλωση. «Η αποψίλωση των δασών για το φοινικέλαιο στη Μαλαισία ήταν γενικά σε πτωτική τάση, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη της αποψίλωσης των δασών», δήλωσε στο CNNi ο Άνταμ Φαρχάν, διευθυντής του ομίλου. «Πιστεύουμε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να μηδενιστούν τα ποσοστά αποψίλωσης των δασών στη Μαλαισία αντί να επιλεγεί ένα είδος υπό εξαφάνιση ως εμπόρευμα για τη διπλωματία», πρόσθεσε.

Ο Χενγκ Κιά Τσουν, υπεύθυνος στρατηγικής για την περιφερειακή εκστρατεία της Greenpeace Νοτιοανατολικής Ασίας, είπε ότι η διπλωματία των ουρακοτάγκων «δεν θα λύσει την κρίση αποψίλωσης των δασών στη Μαλαισία». «Εάν η κυβέρνηση της Μαλαισίας είναι πραγματικά αφοσιωμένη στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, θα πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές κατά της αποψίλωσης των δασών», είπε ο Χενγκ στο CNNi.

«Κρίσιμη» η διατήρηση

Οι ουρακοτάγκοι είναι τα μεγαλύτερα ζώα που ζουν σε δέντρα, που είναι γνωστό ότι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους αιωρούμενοι μέσα από θόλους τροπικών τροπικών δασών.

Οι ερευνητές παρατήρησαν την απίστευτη ευφυΐα και την ικανότητά τους να επιδεικνύουν δεξιότητες όπως το ένστικτό τους να θεραπεύουν πληγές με φαρμακευτικά βότανα ή να χρησιμοποιούν κλαδιά δέντρων και πέτρες ως εργαλεία για να ανοίξουν σκληρά αντικείμενα όπως ξηροί καρποί.

Οι ευγενικοί πίθηκοι, που κάποτε βρίσκονταν σε μεγαλύτερους αριθμούς σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία, γνώρισαν απότομη μείωση του πληθυσμού, σύμφωνα με έκθεση της WWF Μαλαισίας – ιδιαίτερα στο Βόρνεο, το μεγάλο νησί που μοιράζεται η Μαλαισία, η Ινδονησία και το μικροσκοπικό σουλτανάτο του Μπρουνέι.

«Το 1973, στο Βόρνεο ζούσαν περίπου 288.500 ουρακοτάγκοι. Μέχρι το 2012, ο αριθμός τους είχε μειωθεί σχεδόν κατά τα δύο τρίτα, σε 104.700 και η πτώση συνεχίστηκε», αναφέρει η έκθεση της WWF.

Πιστεύεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 100.000 ουρακοτάγκοι στο Βόρνεο και 14.000 στο νησί Σουμάτρα της Ινδονησίας, πρόσθεσε. «Οι ουρακοτάγκοι βρίσκονται σε κρίσιμο κίνδυνο», δήλωσε στο CNNi το WWF Μαλαισίας. «Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να διατηρηθούν όλοι οι εναπομείναντες βιότοποι ουρακοτάγκων».

Η δέσμευση για τη βελτίωση της διαχείρισης των δασών και της βιώσιμης παραγωγής φοινικέλαιου θα ήταν «ο καλύτερος τρόπος για να επιδειχθεί η δέσμευση της Μαλαισίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας», δήλωσε το WWF Μαλαισία.

«Η διατήρηση των ουρακοτάγκων επιτυγχάνεται καλύτερα με τη διασφάλιση της προστασίας και της διατήρησης των φυσικών ενδιαιτημάτων τους – και με το να μην επιτρέπεται περαιτέρω μετατροπή των δασών σε φυτείες φοινικέλαιου».

An ape for palm oil? Why critics say Malaysia’s ‘orangutan diplomacy’ plan is problematic By Heather Chen, CNN

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button