ΕνημέρωσηΟικονομία

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες σε πανελλαδική σύσκεψή τους στη Λάρισα, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους. Γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από 55 μπλόκα και 70 συνεταιρισμούς συμφώνησαν σε αποκλεισμούς εθνικών οδών και κάθοδο με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα.

Στις 17:00 στη Θεσσαλία κλείνουν τα μπλόκα σε Πλατύκαμπο (ΠΑΘΕ), Καρδίτσα (Ε 65) και Στεφανοβίκειο (παλαιά εθνική οδό Λάρισας- Βόλου) καθώς επίσης και στα τελωνεία για τα μεγάλα οχήματα που κάνουν εισαγωγές τροφίμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Κεντρική Μακεδονία, στις 13:00, για 30 λεπτά, οι αγρότες κλείνουν τα μπλόκα σε Μάλγαρα, Δερβένι, Στρυμωνικό, Χαλκηδώνα, Κουλούρα.

Στις 15:00 οι αγρότες του Αλμυρού θα κλείσουν την εθνική Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Σε νέο συμβολικό αποκλεισμό θα προχωρήσουν και σήμερα οι αγρότες στα Νέα Μουδανιά 6 με 8 το βράδυ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αγρότες, ζητούν άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Τα αιτήματα των αγροτών

Στην πανελλαδική σύσκεψη, οι αγρότες των μπλόκων σταχυολόγησαν τα έξι κοινά αιτήματά τους:
-Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
-Επτά λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα.
-Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές.
-Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να τεθεί υπό διαπραγμάτευση ξανά.
-Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα.
-Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Μαρινάκης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του Πρωθυπουργού με τους αγρότες

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, από την πλευρά του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ERTnews, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία των αγροτών.

Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός στο διάλογο με τους αγρότες και ερωτηθείς για το τι στόχο έχει ο εν λόγω διάλογος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση περιμένει να υποβληθεί προφανώς ένα συγκεκριμένο αίτημα για θεσμική συνάντηση με εκπροσώπους επαγγελματιών και μάλιστα ενός κλάδου ο οποίος είναι μια από τις πιο βαριές βιομηχανίες της χώρας μας, μια συγκεκριμένη συνάντηση με συγκεκριμένο αντικείμενο, όπως τόνισε.

Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει ποτέ, ούτε είχε ποτέ αντίρρηση να συνομιλεί με τους πολίτες, να συνομιλεί με τους εκπροσώπους. Αυτή τη στιγμή προφανώς περιμένουμε να υποβληθεί ένα συγκεκριμένο αίτημα με συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία θα το συνοδεύουν και εδώ είμαστε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Τα δημοσιονομικά δεδομένα είναι αυτά τα οποία είναι και τα οποία δεν αλλάζουν, όσο κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι τα χρήματα φυτρώνουν, δεν φυτρώνουν. Και το πληρώσαμε πολύ ακριβά αυτό τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε μια σειρά από παρεμβάσεις: μειώσεις φόρων για τα λιπάσματα, για τις ζωοτροφές, της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Και τώρα νομίζω ότι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή έχουν μεγάλη σημασία. Δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά είναι ανακοινώσεις οι οποίες είναι κοστολογημένες, θα εφαρμοστούν και θεωρώ ότι είναι σημαντικές.

 Κυβέρνηση: Προϋπόθεση οι ανοιχτοί δρόμοι

Από την πλευρά της η κυβέρνηση απάντησε σε όλα τα αιτήματα των αγροτών όπως αυτά διατυπώθηκαν μετά την πανελλαδική σύσκεψη στην Νίκαια και δηλώνει υπέρ του διαλόγου για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Βασική προϋπόθεση ωστόσο, όπως λέει είναι οι ανοιχτοί δρόμοι αφού η χώρα δεν μπορεί να κοπεί στα δύο.

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρξει ενιαίος θερμικός φορέας που να εκπρόσωποί τους αγρότες ώστε να μπορέσουν να καθίσουν στον τραπέζι με τον πρωθυπουργό. Πάντως, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια ώστε να υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης των αγροτών αφήνουν όμως ένα παράθυρο ανοιχτό να δοθεί νωρίτερα η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και όχι στο τέλος του έτους.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button