LifeStyle

Μαλί:Ο στρατός πλησιάζει τη στρατηγικής σημασίας πόλη Κιντάλ στον βορρά

Ο στρατός του Μαλί πλησίασε την Κιντάλ (βόρεια) κι ενεπλάκη το Σάββατο (11/11) σε συγκρούσεις με αντάρτες Τουαρέγκ.

Στρατός και αντάρτες υποστηρίζουν, πως έχουν το πλεονέκτημα έναντι της άλλης πλευράς και μάλιστα διάφορες πηγές έκαναν λόγο για μάχες, λιγότερο ή περισσότερο παρατεταμένες ή απομακρυσμένες από την Κιντάλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αυτονομιστές αντάρτες έκοψαν το δίκτυο τηλεπικοινωνιών στην Κιντάλ την Παρασκευή, μάλλον εν αναμονή επίθεσης του στρατού.

Οι ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα «ρήγμα στην αμυντική γραμμή» κοντά στην Κιντάλ.

Το Διαρκές Στρατηγικό Πλαίσιο (ΔΣΠ), (οργανωτική δομή συμμαχίας ένοπλων οργανώσεων στις οποίες κυριαρχούν οι Τουαρέγκ) ανέφερε επίσης μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πως ενεπλάκη σε «σκληρές μάχες» για να εμποδίσει την προέλαση οχηματοπομπής του στρατού του Μαλί και μισθοφόρων της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, την οποία προσκάλεσε το 2021 η στρατιωτική χούντα στο κράτος του Σαχέλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβεβαίωσε πως ανάγκασε τους αντιπάλους του να υποχωρήσουν καταφέρνοντάς τους «μεγάλες απώλειες».

«Βρισκόμαστε μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από την Κιντάλ. Θα συνεχίσουμε την προέλασή μας για να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια σε όλη την περιοχή», είχε πει ο αξιωματικός του στρατού του Μαλί, που ζήτησε να μην κατονομαστεί εξαιτίας της ευαίσθητης φύσης του ζητήματος.

Άλλος αξιωματικός, με βάση την Γκαό (βόρεια), αναφέρθηκε σε μάχες κοντά στο στρατόπεδο στην Κιντάλ, που πρόσφατα εγκατέλειψε η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ (MINUSMA).

«Οι μάχες άρχισαν (…) ακούγονται πολλά πυρά», δήλωσε αξιωματούχος στην περιοχή. Πρόσθεσε πως στην πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων, οι μισθοφόροι της Βάγκνερ είναι περισσότεροι από τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαλί (ΕΔΜα).

Οι μερικές δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Κιντάλ, ιστορικά εστίας αυτονομιστικών εξεγέρσεων και σταυροδρομιού στην πορεία προς την Αλγερία, προεξοφλούσαν αυτή την αναμέτρηση από το καλοκαίρι, όταν αντάρτες Τουαρέγκ, που είχαν ξεσηκωθεί το 2012 αλλά συμφώνησαν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός το 2014, πήραν ξανά τα όπλα.

«Άμαχος πληθυσμός οδεύει να εγκαταλείψει την πόλη», δήλωσε άλλος τοπικός αιρετός. «Πρέπει να αναμένεται μακρά μάχη», προειδοποίησε.

Ο στρατός ανακοίνωσε τις τελευταίες ημέρες πως προχώρησε σε αεροπορικά πλήγματα στην Κιντάλ, εναντίον θέσεων «τρομοκρατών», κατ’ αυτόν. Σύμφωνα με κατοίκους και αντάρτες, σκοτώθηκαν τουλάχιστον δεκαπέντε άμαχοι. Ο στρατός το αρνήθηκε.

Οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την Πέμπτη μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης την έναρξη «στρατηγικών κινήσεων με σκοπό να αποκατασταθεί η ασφάλεια και να εξαλειφθεί κάθε τρομοκρατική απειλή στην περιοχή της Κιντάλ».

Ο στρατός χρησιμοποιεί τον όρο «τρομοκράτες» είτε αναφέρεται σε αυτονομιστές, είτε σε τζιχαντιστές.

Μεγάλη στρατιωτική οχηματοπομπή, η οποία στάθμευε από τις αρχές του Οκτωβρίου στην Ανεφί, 110 χιλιόμετρα νότια, κίνησε την Πέμπτη και προχθές Παρασκευή προς την κατεύθυνση της Κιντάλ.

Αγώνας δρόμου

Το βόρειο τμήμα της χώρας μετατράπηκε ξανά από τον Αύγουστο σε θέατρο εχθροπραξιών μεταξύ διαφόρων πλευρών — του τακτικού στρατού, οργανώσεων αυτονομιστών ανταρτών, τζιχαντιστών. Η αποχώρηση του ΟΗΕ, τον οποίο “έσπρωξε” προς την έξοδο η στρατιωτική χούντα, πυροδότησε “κούρσα” για τον έλεγχο της περιοχής, με το κεντρικό κράτος να επιδιώκει να πάρει υπό τον δικό του έλεγχο βάσεις και αντάρτες και τζιχαντιστές να προσπαθούν, να επωφεληθούν.

Η απόσυρση της MINUSMA από τη βάση της στην Κιντάλ αποτέλεσε καταλύτη εξελίξεων.

Η ανυποταξία στην Κιντάλ και στην περιοχή της, όπου ο στρατός είχε υποστεί ταπεινωτικές ήττες μεταξύ του 2012 και του 2014, προκαλεί εδώ και χρόνια εκνευρισμό στην Μπαμακό, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματαρχών, που κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα το 2020 και επαναλαμβάνουν συνεχώς, πως έχουν σκοπό να αποκαταστήσουν την εθνική κυριαρχία σε όλη την επικράτεια.

Το στρατιωτικό καθεστώς έχει εκφράσει την αποφασιστικότητά του, να ανακτήσει τον έλεγχο της Κιντάλ, όπου το κεντρικό κράτος έχει αποστασιοποιηθεί εδώ και καιρό.

Η δύναμη των κυανοκράνων, είναι αντιμέτωπη με την ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας, εγκατέλειψε τη βάση της στην Κιντάλ την περασμένη εβδομάδα. Αυτονομιστές την κατέλαβαν, προλαβαίνοντας τον στρατό.

Η βιαστική φυγή της MINUSMA εξόργισε τη χούντα, που ήθελε η αποχώρησή της να συμπέσει με την άφιξη δύναμης του στρατού.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button