ΕνημέρωσηΟικονομία

Με κρατική ενίσχυση 50 εκατ. ευρώ η επένδυση της Μυτιληναίος σε μονάδα συμπαραγωγής στη Β. Μακεδονία

Σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της νέας μονάδας συμπαραγωγής ενέργειας που σχεδιάζει η Μυτιληναίος στη Β. Μακεδονία έγινε προ ημερών.

Η κυβέρνηση παρουσίασε τη νομοθετική της πρόταση με την οποία καθορίζονται οι όροι της συμφωνίας με τη Μυτιληναίος προκειμένου να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση και να κατασκευαστεί το έργο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μια μονάδα ενέργειας που θα παράγει ηλεκτρισμό (90 – 105 MW) και θερμότητα (135 – 150 MW) για τις ανάγκες των κατοίκων της χώρας.

Το σχέδιο έχει λάβει ήδη το χαρακτήρα της στρατηγικής επένδυσης, ενώ η πρόταση προβλέπει και κρατική ενίσχυση ύψους 50 εκατ. ευρώ. Επίσης, η Μυτιληναίος θα λάβει εγγυημένη τιμή πώλησης για την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει, η οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 1.150 γιγαβατώρες με αντίστοιχη παραγωγή θερμικής ενέργειας 275 γιγαβατώρες ετησίως.

Η επένδυση εκτιμάται ότι «κουμπώνει» με το νέο αγωγό φυσικού αερίου που θα κατασκευάσει ο ΔΕΣΦΑ προς τη γειτονική χώρα, καθώς η Μυτιληναίος θα μπορεί να καταναλώνει δικό της αέριο αντί να αγοράζει από τρίτους.

Ταυτόχρονα, η νέα μονάδα θα ενισχύσει την προσπάθεια της Β. Μακεδονίας να απεξαρτηθεί από τον άνθρακα, τη στιγμή που σήμερα εισάγει ποσότητες από το ελληνικό ορυχείο του Προσηλίου Σερβιών για να καλύψει τις ανάγκες της.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button