Διεθνή επικαιρότητα

Μελέτη: Ο καφές «προστατεύει» από τη νόσο του Πάρκινσον

Μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον πιθανότατα να επιφέρει η κατανάλωση καφέ, καταγράφει μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Neurology.

Η νέα μελέτη διαπιστώνει πως η κατανάλωση καφέ ενδέχεται να «προστατεύει» από τη νόσο του Πάρκινσον.

Εξετάζοντας στοιχεία από 184.024 άτομα για ένα διάστημα 13 ετών, μια διεθνής ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι τα άτομα που έπιναν καφέ διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με Πάρκινσον σε σχέση με εκείνα που δεν έπιναν καθόλου.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των πρωταρχικών μεταβολιτών της καφεΐνης– δηλαδή της παραξανθίνης και της θεοφυλλίνης- σε δείγματα αίματος εκατοντάδων ατόμων που είχαν διαγνωστεί με Πάρκινσον. Διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ των μεταβολιτών και του κινδύνου εμφάνισης Πάρκινσον.

«Η μελέτη αυτή κατέδειξε μια αντίστροφη συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ με καφεΐνη με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον σε μια από τις μεγαλύτερες διαχρονικές κοορτές παγκοσμίως με περισσότερα από 20 χρόνια παρακολούθησης», γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που διαπιστώνει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον, αλλά πάει ένα βήμα παραπέρα καθώς εξετάζει βιοδείκτες πρόσληψης καφεΐνης χρόνια πριν από τη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον.

Οι ερευνητές της νέας μελέτης διαπίστωσαν πως το κορυφαίο 25% των καταναλωτών καφέ είχε 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει Πάρκινσον, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Σε όλους τους καταναλωτές καφέ που συμμετείχαν στη μελέτη, η μείωση του κινδύνου κυμάνθηκε από 5 έως 63%, ανάλογα με τη χώρα. Ενώ η συσχέτιση εξακολουθούσε να ισχύει όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, η αιτιώδης συνάφεια δεν έχει αποδειχθεί ακόμη. Ωστόσο, φαίνεται ότι η καφεΐνη και τα συστατικά της προστατεύουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι νευροπροστατευτικές επιδράσεις της καφεΐνης- η ιδιότητά της δηλαδή να διατηρεί τη ροή της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο- θα μπορούσε ενδεχομένως να εξηγήσει αυτά τα ευρήματα. Η νόσος του Πάρκινσον χαρακτηρίζεται από μείωση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, λόγω απώλειας νευρικών κυττάρων στο τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται substantia nigra.

«Η αποκάλυψη της βιολογικής δράσης της καφεΐνης στη νόσο του Πάρκινσον έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, εμπλουτίζει τις γνώσεις μας σχετικά με την αιτιολογία της και θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών πρόληψης» κατέληξαν οι ερευνητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον, μια εκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αν και δεν είναι ακόμη σαφές τι ακριβώς προκαλεί την πάθηση, οι ερευνητές θεωρούν ότι τόσο τα γονίδια όσο και το περιβάλλον παίζουν ρόλο στην πιθανότητα εμφάνισής της.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button