Διεθνή επικαιρότητα

Νέα παγκόσμια έρευνα συνδέει τη χρήση του Ίντερνετ με μεγαλύτερη ευημερία

Το να περνάει κανείς χρόνο στο Ίντερνετ παρουσιάζεται συχνά ως κάτι που πρέπει να αποφεύγεται, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι η χρήση του Διαδικτύου συνδέεται με μεγαλύτερη ευημερία στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ο πιθανός αντίκτυπος του Ίντερνετ, και ιδίως των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στην ευημερία έχει γίνει αντικείμενο έντονης συζήτησης. «Η ανάλυσή μας είναι η πρώτη που εξετάζει αν η πρόσβαση στο Ίντερνετ, η πρόσβαση στο κινητό Ίντερνετ και η τακτική του χρήση σχετίζονται ή όχι με την ευημερία σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο καθηγητής Andrew Przybylski, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος συνέγραψε τη νέα μελέτη.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Przybylski δήλωσε ότι οι προηγούμενες έρευνες επί του θέματος χαρακτηρίζονται από κακή διεξαγωγή, εστίαση στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, ενώ επίσης εξέταζαν κυρίως τις ανησυχίες σχετικά με την εν λόγω τεχνολογία, ιδίως σε σχέση με τους νέους.

2,4 εκατ. συμμετέχοντες από 168 χώρες

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Technology, Mind and Behaviour περιγράφει πώς ο Przybylski και ο Δρ. Matti Vuorre, του Πανεπιστημίου Tilburg στην Ολλανδία, ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν μέσω συνεντεύξεων στις οποίες συμμετείχαν περίπου 1.000 άτομα κάθε χρόνο από 168 χώρες στο πλαίσιο της δημοσκόπησης Gallup World Poll.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με την πρόσβαση και τη χρήση του διαδικτύου, καθώς και οκτώ διαφορετικές μετρήσεις ευημερίας, όπως η ικανοποίηση από τη ζωή, η κοινωνική ζωή, η ύπαρξη σκοπού στη ζωή και τα αισθήματα ευημερίας στο πλαίσιο της κοινότητας.

Η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από το 2006 έως το 2021, που περιλαμβάνουν περίπου 2,4 εκατομμύρια συμμετέχοντες ηλικίας 15 ετών και άνω. Χρησιμοποίησαν περισσότερα από 33.000 στατιστικά μοντέλα, που τους επέτρεψαν να διερευνήσουν διάφορες πιθανές συσχετίσεις, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη παράγοντες που θα μπορούσαν να τις επηρεάσουν, όπως το εισόδημα, η εκπαίδευση, τα προβλήματα υγείας και η κατάσταση των σχέσεων.

Ίντερνετ και ευημερία

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι η πρόσβαση στο Ίντερνετ και η χρήση του προέβλεπαν γενικά υψηλότερες μετρήσεις των διαφόρων πτυχών της ευημερίας, με το 84,9% των συσχετίσεων μεταξύ της συνδεσιμότητας στο Ίντερνετ και της ευημερίας να είναι θετικές, το 0,4% αρνητικές και το 14,7% μη στατιστικά σημαντικές.

Η μελέτη δεν μπόρεσε να αποδείξει αιτία και αποτέλεσμα, αλλά η ομάδα διαπίστωσε ότι οι μετρήσεις της ικανοποίησης από τη ζωή ήταν κατά 8,5% υψηλότερες για όσους είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Επίσης, η μελέτη δεν εξέτασε τη διάρκεια του χρόνου που οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το Ίντερνετ ή για ποιο λόγο το χρησιμοποιούσαν, ενώ ορισμένοι παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις συσχετίσεις μπορεί να μην είχαν ληφθεί υπόψη.

«Να έχουμε ανοιχτό μυαλό»

Ο Przybylski δήλωσε ότι είναι σημαντικό η πολιτική για την τεχνολογία να βασίζεται σε στοιχεία και να παρακολουθείται ο αντίκτυπος των όποιων παρεμβάσεων.

«Αν θέλουμε να κάνουμε τον διαδικτυακό κόσμο ασφαλέστερο για τους νέους, δεν μπορούμε να το κάνουμε με ακλόνητες πεποιθήσεις του παρελθόντος και προκάτ λύσεις για όλους. Πρέπει να έχουμε ανοιχτό μυαλό στα νέα δεδομένα», δήλωσε.

Ο καθηγητής Simeon Yates, του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, θεωρεί ότι έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στις βλάβες του διαδικτύου, αλλά υπάρχουν και οφέλη – αν και υπάρχουν περισσότερες αποχρώσεις, τις οποίες η νέα μελέτη δεν μπόρεσε να καταγράψει.

«Επειδή οι άνθρωποι αναφέρουν υψηλότερο επίπεδο ευημερίας, δεν σημαίνει ότι δεν τους συμβαίνουν αρνητικά πράγματα στο Διαδίκτυο», δήλωσε.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button