ΕνημέρωσηΟικονομία

Ο Έλον Μασκ παρουσίασε το Grok, ένα ιδιόμορφο κι «επαναστατικό» μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Την περασμένη εβδομάδα, ο Έλον Μασκ πέταξε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να διαφημίσει τον υπαρξιακό κίνδυνο που ενέχει η τεχνητή νοημοσύνη. Λίγες μέρες αργότερα, ανακοίνωσε ότι η καινούρια του εταιρεία, η xAI, είχε αναπτύξει μια ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη – μια με λιγότερα προστατευτικά κιγκλιδώματα από τα ανταγωνιστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μοντέλο AI, που ονομάζεται Grok (ένα όνομα που σημαίνει «καταλαβαίνω» στους τεχνολογικούς κύκλους), «Έχει σχεδιαστεί για να απαντά σε ερωτήσεις με λίγη ευφυΐα και έχει μια επαναστατική τάση, γι’ αυτό μην το χρησιμοποιείτε αν μισείτε το χιούμορ!» – γράφει η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της εταιρείας. «Θα απαντήσει επίσης σε πικάντικες ερωτήσεις που απορρίπτονται από τα περισσότερα άλλα συστήματα AI».

Η ανακοίνωση δεν εξηγεί τι σημαίνει «πικάντικο» ή «επαναστατικό», αλλά τα περισσότερα εμπορικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, υποτίθεται ότι αρνούνται ρητά να δημιουργήσουν σεξουαλικό, βίαιο ή παράνομο περιεχόμενο και έχουν σχεδιαστεί για να αποφεύγουν την έκφραση προκαταλήψεων που προέρχονται από τα δεδομένα εκπαίδευσής τους.

Χωρίς τέτοια προστατευτικά κιγκλιδώματα, η ανησυχία είναι ότι ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να βοηθήσει τους τρομοκράτες να αναπτύξουν μια βόμβα ή θα μπορούσε να οδηγήσει σε προϊόντα που κάνουν διακρίσεις σε βάρος των χρηστών με βάση χαρακτηριστικά όπως η φυλή, το φύλο ή η ηλικία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η xAI δεν παραθέτει στοιχεία επικοινωνίας στον ιστότοπό της και τα email που αποστέλλονται σε κοινές διευθύνσεις επιστρέφουν. Ένα email που στάλθηκε στη διεύθυνση του X έλαβε μια αυτοματοποιημένη απάντηση που έλεγε: «Απασχολημένος τώρα, ξαναπροσπαθήστε αργότερα».

Η ανακοίνωση xAI λέει ότι το Grok είναι χτισμένο πάνω σε ένα μοντέλο γλώσσας που ονομάζεται Grok-1 και έχει 33 δισεκατομμύρια παραμέτρους. Η εταιρεία λέει ότι ανέπτυξε το Grok σε δύο μήνες, ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα σύμφωνα με τα πρότυπα της βιομηχανίας, και ισχυρίζεται επίσης ότι ένα θεμελιώδες πλεονέκτημα είναι η «γνώμη του σε πραγματικό χρόνο για τον κόσμο μέσω της πλατφόρμας X», της πλατφόρμας παλαιότερα γνωστής ως Twitter, την οποία ο Μασκ απέκτησε για 44 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Η Στέλα Μπίτερμαν, ερευνήτρια τεχνητής νοημοσύνης με το EleutherAI, μια προσπάθεια τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα, λέει ότι οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται στην ανακοίνωση του xAI φαίνονται εύλογοι.

Η Μπίτερμαν προτείνει ότι ο Grok θα χρησιμοποιήσει αυτό που είναι γνωστό ως «επαυξημένη γενιά ανάκτησης» για να προσθέσει ενημερωμένες πληροφορίες από το X στην έξοδο του. Άλλα μοντέλα γλώσσας αιχμής το κάνουν αυτό χρησιμοποιώντας αποτελέσματα μηχανών αναζήτησης και άλλες πληροφορίες.

Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, όπως το chatbot του OpenAI, ή το ChatGPT, τροφοδοτούνται από τεράστιες ποσότητες κειμένου που λαμβάνονται από βιβλία και το Διαδίκτυο, και στη συνέχεια δημιουργούν κείμενο ως απάντηση σε μια προτροπή. Τυπικά τους δίνεται επίσης περαιτέρω εκπαίδευση από ανθρώπους για να τα κάνει λιγότερο πιθανό να παράγουν προσβλητικά, αγενή ή επικίνδυνα αποτελέσματα, και να απαντούν σε ερωτήσεις με τρόπους που φαίνονται συνεκτικοί και εύλογα σωστοί, αν και εξακολουθούν να είναι επιρρεπείς στο να παράγουν λάθη και προκαταλήψεις.

Τα μοντέλα γλώσσας που αναπτύχθηκαν από την OpenAI, την Google και νεοφυείς επιχειρήσεις όπως η Anthropic, η Cohere και η Inflection AI συνήθως αρνούνται, για παράδειγμα, να δώσουν συμβουλές για το πώς να διαπράξετε εγκλήματα.

Δεν είναι σαφές από την ανακοίνωση της xAI εάν το Grok έχει εκπαιδευτεί ώστε να είναι πιο ανοιχτό σε αιτήματα που κρίνονται ακατάλληλα από άλλα μοντέλα ή αν απλώς δεν έχει λάβει το ίδιο είδος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το xAI δημοσίευσε τα αποτελέσματα πολλών δοκιμών αναφοράς που σχεδιάστηκαν για να μετρήσουν τις δυνατότητες μεγάλων γλωσσικών μοντέλων. Ο Αντρέι Μπάρμπου, ερευνητής στο MIT, λέει ότι τα αποτελέσματα φαίνονται παρόμοια με άλλα δημοφιλή μοντέλα.

Η xAI λέει ότι το Grok έχει μέχρι στιγμής δοκιμαστεί από μικρό αριθμό χρηστών, αλλά τώρα θα διατεθεί σε μια ευρύτερη ομάδα ατόμων που υποβάλλουν αίτηση για πρόσβαση. Ο Μασκ είπε σε μια ανάρτηση στο X ότι το μοντέλο θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους συνδρομητές X Premium+. Η xAI δεν έχει πει αν θα κυκλοφορήσει κανένα μοντέλο δημόσια.

Η ανακοίνωση της xAI λέει ότι η εταιρεία εργάζεται σε πολλές βασικές προκλήσεις που σχετίζονται με την προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής μοντέλων που μπορούν να αξιολογήσουν την αξιοπιστία της δικής τους παραγωγής και να ζητήσουν βοήθεια όταν είναι απαραίτητο, και να κατασκευάσουν μοντέλα που είναι πιο ανθεκτικά σε «αντίπαλες επιθέσεις» που έχουν σχεδιαστεί για να τους κάνει να συμπεριφέρονται άσχημα.

Συγκεκριμένα δηλώνει: «θα εργαστούμε για την ανάπτυξη αξιόπιστων διασφαλίσεων έναντι καταστροφικών μορφών κακόβουλης χρήσης».

Η ανακοίνωση για το Grok επίσης αναφέρει: «Χτίζουμε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που ωφελούν στο μέγιστο την ανθρωπότητα. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να σχεδιάζουμε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που είναι χρήσιμα σε άτομα κάθε υπόβαθρου και πολιτικών απόψεων. Θέλουμε επίσης να ενδυναμώσουμε τους χρήστες μας με τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μας, με την επιφύλαξη του νόμου. Στόχος μας με το Grok είναι να εξερευνήσουμε και να επιδείξουμε αυτή την προσέγγιση δημόσια».

Ο Μπάρμπου στο MIT λέει ότι με τόσα πολλά καλά μοντέλα γλώσσας εκεί έξω τώρα, το ερώτημα είναι τι σχεδιάζει να κάνει ο Mασκ με το Grok και πώς ελπίζει ότι θα βγάλει χρήματα. «Έχουν συγκεντρώσει καλούς ανθρώπους και φαίνεται ότι τώρα είναι έτοιμοι να κάνουν κάτι», λέει. «Δεν είναι ξεκάθαρο τι».

Με πληροφορίες από WIRED

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button