ΕνημέρωσηΠολιτική

Ο ήχος από τα τρακτέρ ανησυχεί το Μαξίμου

Εν μέσω κινητοποιήσεων του αγροτικού κόσμου σε όλη τη χώρα, με τους αγρότες να διεκδικούν τη δικαίωση των αιτημάτων τους, ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής αναμένεται να ανακοινώσει επιπλέον νέα μέτρα για να στηρίξει το εισόδημα των αγροτών και να αποφευχθούν τα μπλόκα στη χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής (2/2) στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» θα απαντήσει στην Ολομέλεια της Βουλής, σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θέμα της ερώτησης είναι η αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας, από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel».

O Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να ανακοινώσει το πλαίσιο των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για τη μείωση του αυξημένου κόστους της αγροτικής παραγωγής αλλά και μέτρα για τη στήριξη των αγροτών του Θεσσαλικού κάμπου, που δοκιμάζονται ακόμη από το πέρασμα του «Ντάνιελ».

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, δηλαδή για τρίτη συνεχή χρονιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δεύτερο μέτρο που εξετάζεται αφορά τον ΕΛΓΑ και την αναπροσαρμογή του καθεστώτος αποζημιώσεων που χορηγεί στου πληγέντες αγρότες.

«Πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται για τους Έλληνες αγρότες, τα οποία συνδέονται και με τις επιχορηγήσεις από την Ευρώπη», ήταν τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη  μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, υποστηρίζοντας ότι όλα τα ελληνικά αιτήματα, έγιναν δεκτά.

Μάλιστα, την ίδια ώρα εκατοντάδες τρακτέρ παραμένουν παρατεταγμένα έξω από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπου διοργανώνεται η 30ή Διεθνής Έκθεση «Αgrotica», ενώ μεγάλο συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί, για να πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο (3/2).

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για το αυξημένο κόστος παραγωγής, καθώς και για την ακρίβεια στην ηλεκτρική ενέργεια και το αγροτικό πετρέλαιο.

Μέτρα από τον Λευτέρη Αυγενάκη

Επίσης, ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης προανήγγειλε:

 • Τη λειτουργία του αγροτικού 112, για την προειδοποίηση των αγροτών 72 ώρες πριν την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.
 • Το πρόγραμμα για τις παρακάρλιες περιοχές ύψους 40.394.378,80€. Το πρόγραμμα αφορά τους παραγωγούς 180.000 στρεμμάτων που είναι καλυμμένα με νερό.
 • Το άνοιγμα της πλατφόρμας για το μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, που αφορά σε δωρεάν αντικατάσταση απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
 • Το μέτρο ισχύει και για τους μελισσοκόμους.
 • Τη λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενημέρωση των δικαιούχων
 • Πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου – 245 εκατ. ευρώ.
 • Διόρθωση ενιαίας ενίσχυσης 2023. Η διορθωτική πληρωμή, ύψους 88 εκατ. ευρώ, θα γίνει πριν από το Πάσχα
 • Έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για τη μεταβατική περίοδο 2020- 2022.
 • Άνοιγμα της αίτησης ΟΣΔΕ 2024 τον Μάρτιο.
 • Πληρωμή των οικολογικών σχημάτων έως το Πάσχα- 425 εκατ. ευρώ.
 • Εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ και αποδέσμευση των νομίμων. Τα υπόλοιπα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.
 • Πληρωμή όσων δικαιούχων έχουν δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη.
 • Απαλλαγή από την υποχρέωση της αγρανάπαυσης 1.480.972 καλλιεργήσιμων στρεμμάτων. Αφορούν 127.232 Αγρότες

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button