ΕνημέρωσηΟικονομία

Η Γαλλία προσπαθεί να απαλλαγεί από τη φήμη για την αγένεια της λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Το Παρίσι βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μια νέα αρένα χωρητικότητας 8.000 ατόμων άνοιξε στα βόρεια του Παρισιού, το Ολυμπιακό Χωριό εγκαινιάστηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν στις αρχές Μαρτίου και οι αρχές εξακολουθούν να προσπαθούν απεγνωσμένα να βεβαιωθούν ότι ο Σηκουάνας θα είναι καθαρός για κολύμπι μέχρι το καλοκαίρι.

Η χώρα ετοιμάζεται αργά αλλά σταθερά για τους περισσότερους από 15 εκατομμύρια επισκέπτες που θα καταφθάσουν στην πρωτεύουσα και τα προάστια της μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου, αλλά υπάρχει κάτι ακόμα που εκκρεμεί: Είναι έτοιμοι οι Παριζιάνοι να υποδεχθούν αυτούς τους επισκέπτες; Είναι πραγματικά ευπρόσδεκτοι;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γαλλία δέχεται επικρίσεις όταν πρόκειται για τη φιλικότητα. Από το μακροχρόνιο κλισέ του μοχθηρού Γάλλου σερβιτόρου ή του βλοσυρού Παριζιάνου, μέχρι κι ένα απλό βίντεο στο TikTok που έγινε viral νωρίτερα φέτος, όπου μια Αμερικανίδα έλεγε δακρυσμένη στην κάμερα ότι το ταξίδι της στη Γαλλία ήταν «απομονωτικό» και ότι οι Γάλλοι ήταν αφιλόξενοι. Το βίντεο είχε χιλιάδες σχόλια από πολλά άτομα που συμφωνούσαν μαζί της.

@realphdfoodie Solo traveling in France is such an isolating experience. Do not recommend for solo travelers and people who do not speak French. #france #lyon #lyonfrance🇫🇷 #lyonfrance #solotraveler #solofemaletraveler #solotravelwoman #frenchculture #frenchcultureshock #fyp #fypシ ♬ original sound – RealPhDFoodie

«Αυτό το είδος κακών δημοσίων σχέσεων δεν με ανησυχεί γιατί είναι ανέκδοτο», λέει η Κορίν Μενεγκό, επικεφαλής του γραφείου τουρισμού του Παρισιού. «Νομίζω ότι ίσως πριν από 15 ή 20 χρόνια οι Γάλλοι ήταν λιγότερο φιλόξενοι, αλλά σήμερα έχουμε ξεπεράσει αυτό το κλισέ. Αναπόφευκτα έχετε ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που δεν είναι καλοί και δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για αυτό. Είναι μια πραγματικότητα των μεγάλων πόλεων, όπως στο Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο η Γαλλία προσπαθεί να καθαρίσει την αγενή εικόνα της πριν έρθουν οι ξένοι στην πόλη. Πέρυσι, το περιφερειακό εμπορικό επιμελητήριο ενημέρωσε για μια εκστρατεία φιλοξενίας με τίτλο «Do You Speak Touriste;» (Μιλάτε τουριστικά;) εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι που διεξάγεται στο Παρίσι. Ο επίσημος οδηγός έθιξε τις πολιτισμικές διαφορές, υπενθυμίζοντας απαλά στους Γάλλους ότι «Η πολιτισμική τάση στη Γαλλία είναι να δείχνει κανείς ανοιχτά τα συναισθήματά του, μέσω των χειρονομιών ή του τόνου της φωνής του. […] Σε άλλες χώρες, η διαφωνία εκφράζεται πολύ λιγότερο ανοιχτά».

«Υπάρχει ακόμα ο σερβιτόρος του καφέ που δεν σου μιλάει και σου σερβίρει σκυθρωπός μια Coca-Cola για 15 ευρώ. Δεν λέω ότι δεν υπάρχει πια. Αλλά είδαμε μια πραγματική βελτίωση», δήλωσε ο Φρεντερίκ Οκάρ, δημοτικός σύμβουλος αρμόδιος για τον τουρισμό και τη νυχτερινή ζωή στο Παρίσι. Λέει ότι η πανδημία του Covid-19 ήταν η μεγάλη καμπή.

«Υπήρχε αυτή η περίοδος που δεν είχαμε καθόλου τουρίστες. Και η τουριστική βιομηχανία συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να κάνει λίγη προσπάθεια».

Μέρος της προσπάθειας του Παρισιού να ανανεώσει τη φήμη του είναι μια «χάρτα φιλοξενίας», η οποία έχει υπογραφεί από περισσότερες από 1.600 επιχειρήσεις στον τουριστικό τομέα, από ξενοδοχεία μέχρι εστιατόρια και ξεναγούς. Η συμφωνία βασίζεται σε τρεις βασικές αρχές: προώθηση βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον μέτρων και υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί θα μπορούν να επιδεικνύουν ένα αυτοκόλλητο ή μια υπογραφή στην επιχείρηση τους, ώστε οι τουρίστες να γνωρίζουν ότι είναι ένα αξιόπιστο μέρος. Η πόλη εκπαιδεύει επίσης εργαζομένους σε περίπτερα εφημερίδων, αρτοποιεία και καταστήματα καπνού για να μπορούν να απαντούν στις ερωτήσεις των τουριστών.

Ωστόσο τόσο η Μενεγκό όσο και ο Οκάρ συμφωνούν σε ένα σημείο κι έχουν τις δικές τους απαιτήσεις: Οι επισκέπτες στο Παρίσι πρέπει επίσης να κάνουν το καθήκον τους. Σε έναν ιδανικό κόσμο, η Μενεγκό θα ήθελε οι τουρίστες να υπογράψουν μια δική τους χάρτα «καλής τουριστικής εθιμοτυπίας». «Όταν οι άνθρωποι έρθουν στο Παρίσι, θέλουμε να δεσμευτούν ότι θα σέβονται ορισμένα πράγματα: να σέβονται την ειρήνη και την ησυχία των γειτόνων τους, να χρησιμοποιούν ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερό και να μην αγοράζουν πλαστικά και προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα όταν μπορούν να αγοράσουν τοπικά».

Οι διαφορές στην εθιμοτυπία είναι από τα πρώτα πράγματα που παρατηρούν ορισμένοι ξένοι όταν μετακομίζουν ή επισκέπτονται τη Γαλλία.

Οι Αμερικανοί εκπατρισμένοι και δημιουργοί περιεχομένου μέσων κοινωνικής δικτύωσης Έμπερ Λάνγκλεϊ και Γκαμπριέλ Πεντριάνι αφιέρωσαν βίντεο στο ακανθώδες ζήτημα της γαλλικής ευγένειας στην απίστευτη σειρά τους TikTok, «The ABCs of Paris».

Στο βίντεο, ο Λάνγκλεϊ προειδοποιεί ότι, «Αυτό που θεωρείται ευγενικό στις ΗΠΑ μπορεί να μην θεωρείται ευγενικό στο Παρίσι». Οι δυο τους δίνουν συμβουλές όπως «Χαμογελάστε λιγότερο», «Μπείτε σε μια συζήτηση την ώρα του δείπνου» και «Φτάστε μοδάτα αργοπορημένοι».

Ακόμα λέει ότι ένας ταξιδιώτης που πάει για διακοπές, είναι εύκολο να ξεχάσει ότι 2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν τη ζωή τους εκεί και «πρέπει να σέβεστε την τοπική κουλτούρα και να προσεγγίζετε τις αλληλεπιδράσεις σας ταπεινά». Ισχυρίζεται πως είναι λανθασμένη αντίληψη ότι οι Γάλλοι είναι αγενείς, και λέει ότι είναι απλώς θέμα πολιτισμικών διαφορών. «Το μεγαλύτερο πράγμα εδώ είναι ότι ο πελάτης δεν έχει πάντα δίκιο. Στις ΗΠΑ, ο πελάτης είναι βασιλιάς».

Σε ένα παριζιάνικο καφέ, όπου οι σερβιτόροι ήταν από πάνω μέχρι κάτω ντυμένοι σύμφωνα με το στερεότυπο -λευκά πουκάμισα και μαύρα παπιγιόν- ζήτησε γάλα βρώμης.

Ο σερβιτόρος αρχικά δεν καταλάβαινε και ρωτούσε συνέχεια, «Ζεστό γάλα;» Όταν τελικά κατάλαβε, γέλασε, κουνώντας τα χέρια του απορριπτικά και είπε, «Όχι, όχι, δεν γίνεται, γάλα σόγιας, γάλα vegan, δεν έχουμε, μόνο la vache», και πρόσθεσε περιπαιχτικά, «Μουουου!»

Ο Λάνγκλεϊ λέει ότι δεν προβλήθηκε γιατί ειπώθηκε με τόσο καλό χιούμορ και συμπληρωματικό ήχο ζώου.

Θεωρεί ότι οι Παριζιάνοι καταβάλουν προσπάθειες τα τελευταία χρόνια μαθαίνοντας ότι λίγη φιλοξενία δεν βλάπτει, αλλά ίσως και οι Αμερικάνοι θα πρέπει να ξεχάσουν για λίγο το γάλα βρώμης και να δεχτούν την αγάπη της Γαλλίας για τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Με πληροφορίες από Washington Post

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button