ΕνημέρωσηΟικονομία

Η «Θυμέλη» έρχεται με επτά παραστάσεις σχημάτων που παίζουν για καλό σκοπό

Κοινό και …εραστές της τέχνης πρόκειται να συναντηθούν για μία ακόμη χρονιά και να εκφράσουν από κοινού την αγάπη τους για το θέατρο αλλά και για τον συνάνθρωπο. Πρόκειται για τη «Θυμέλη», τη συνάντηση θεατρικών ερασιτεχνικών σχημάτων, που διοργανώνει για 8η συνεχόμενη χρονιά το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ).

Αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις, φτιαγμένες με πολύ πάθος, προσήλωση, αγάπη και μεράκι, θα παρουσιαστούν από τις 13 έως τις 19 Μαΐου στο Θέατρο «METROPOLITAN» στις 8 το βράδυ. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, όμως το κοινό καλείται να φέρει τρόφιμα μακράς διαρκείας, χαρτικά, απορρυπαντικά και είδη προσωπικής υγιεινής, που θα συλλέγονται υπέρ της «Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Θεσσαλονίκης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να υποστηρίζουμε το ερασιτεχνικό θέατρο και αυτό που γίνεται είναι κάτι μοναδικό, γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι αφιερώνουν όλο τον ελεύθερο τους χρόνο σε αυτό το οποίο αγαπούν. Για τους ίδιους είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας, ενώ τις περισσότερες φορές είναι και το αποτέλεσμα εξαιρετικό», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου της ΠΚΜ Άννα Μυκωνίου.

Η ίδια φέρνει στη μνήμη της την πρώτη φορά που παρακολούθησε την προετοιμασία του συγκεκριμένου φεστιβάλ, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στο Κέντρο Πολιτισμού. «Είχα παρακολουθήσει ένα θίασο το πως κατέβασε τα σκηνικά του, πώς άρχισε να τα στήνει, τις πρόβες που έκανε σε ήχο και φώτα και δεν καταλάβαινες ποιος είχε τι ρόλο, δεν ξεχώριζε ο σκηνοθέτης, ήταν σαν ένα μελίσσι. Στο τέλος, αφού τελείωσαν τη δουλειά τους, άρχισαν να γελούν, να σπρώχνονται, να τρώνε όλοι μαζί ό,τι είχε φέρει ο καθένας και ήταν πραγματικά σαν οικογένεια. Αυτό εγώ το ζήλεψα», αναφέρει.

Για το λόγο αυτό -και παράλληλα με τις μεγάλες του πολιτιστικές διοργανώσεις, το Κέντρου Πολιτισμού επιμένει να στηρίζει τις πολλές θεατρικές ομάδες που υπάρχουν στην Περιφέρεια και να προβάλει τις προσεγμένες δουλειές τους, φροντίζοντας πάντα να στηρίζει και οργανώσεις με φιλανθρωπικό έργο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επτά μέρες της εβδομάδας – επτά θεατρικές παραστάσεις

Με το έργο «3» από τη θεατρική ομάδα «Χωρίς Όνομα», ανοίγει την αυλαία του στις 13 Μαΐου το φεστιβάλ «Θυμέλη». Ο τίτλος του έργου αντιστοιχεί στους τρεις μονολόγους που ενώνονται σε μία παράσταση, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιώργου Διαμαντουλάκη. Πρόκειται για το «Ας ανακεφαλαιώσω» της Βίλης Σωτηροπούλου, τη «Μαμά Φρικιό» του Ντάριο Φο και τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου, έργα που καταπιάνονται κατά βάση με γυναικεία θέματα, ενώ το ένα …διαδέχεται χρονικά το άλλο.

«Το πρώτο έργο μιλάει για τις σχέσεις μιας γυναίκας με άντρες και η πρωταγωνίστρια εξιστορεί το πώς από ένα μοναστήρι όπου κλείστηκε όταν ήταν 20 χρόνων, έχει φτάσει σήμερα στα 40. Το δεύτερο αφορά μία μητέρα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με το γιο της, που έχει μπλέξει με την πολιτική και τα ναρκωτικά, ενώ η τρίτη γυναίκα είναι πια μεγάλης ηλικίας και αναφέρεται κυρίως στον χρόνο που έχει περάσει και στον θάνατο που είναι κάπου εκεί κοντά», εξηγεί ο σκηνοθέτης της παράστασης.

Ο λόγος που παρουσιάζεται η συγκεκριμένη δουλειά, είναι διότι την περίοδο της πανδημίας, δεδομένων των αποστάσεων που έπρεπε να τηρούν, η κάθε μία από τις γυναίκες της θεατρικής ομάδας, δούλευε πάνω σε έναν μονόλογο, για να μπορεί να κάνει πρόβα χωρίς να έρχεται σε επαφή με κανέναν.

Αν και είναι μόλις το δεύτερο έργο που παρουσιάζει η ομάδα «Χωρίς Όνομα», η δυναμική της είναι μεγάλη, αφού η πρώτη τους δουλειά, οι «Δούλες» του Ζαν Ζενέ, έχει αποσπάσει έξι πρώτα βραβεία στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Θιάσων Ορεστιάδας, μεταξύ των οποίων το βραβείο καλύτερης παράστασης (από κριτική επιτροπή και από το κοινό), δύο πρώτα βραβεία γυναικείου ρόλου, βραβείο σκηνοθεσίας και βραβείο φωτισμών.

Την αμέσως επόμενη μέρα, την Τρίτη 14 Μαΐου, στη σκηνή του θεάτρου Μετροπόλιταν θα ανέβει η Θεατρική Ομάδα Δρυμού «Θεατροποινίτες» για να παρουσιάσει το έργο «Σίρλεϊ Βάλενταϊν» σε σκηνοθεσία Βίκυς Γρηγοριάδου. Μέσα από το έργο το κοινό θα δει την ιστορία μιας γυναίκας γύρω στα 50, που μετά την ενηλικίωση των παιδιών της έμεινε να ζει μόνη με τον άντρα της, όμως οι δύο τους είναι δυο ξένοι μέσα στο ίδιο σπίτι. Έτσι η Σίρλεϊ, βιώνοντας την απόλυτη μοναξιά αρκείται να μιλάει με τον τοίχο, στον οποίο λέει τα νέα της, τα προβλήματα και τον πόνο της, τονίζοντας ότι νιώθει πως έχει χαθεί μέσα στην καθημερινότητα, την επανάληψη και το νοικοκυριό της…

«Οι δύο εαυτοί μου…», ένα έργο βασισμένο στο θεατρικό της Χρύσας Σπηλιώτη «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική» σε σκηνοθεσία και διασκευή Μόνικας Αϊβάζογλου, παρουσιάζει η Θεατρική Ομάδα «Studio Έργον» και καλείται να απαντήσει στα εξής ερωτήματα: Ποιος είναι ο δυνατός; Πότε ωριμάζεις; Υπάρχει ο ιδανικός έρωτας; Ισχύει η ρήση «ο κουμπάρος την κουμπάρα…;» Πόση απόσταση υπάρχει ανάμεσα στην ευτυχία και τη δυστυχία; Έφτασες εκεί που ονειρεύτηκες; Πόση ματαιότητα υπάρχει σ’ αυτήν την πορεία;

Η Θεατρική Ομάδα Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος ανεβαίνει στο σανίδι την Πέμπτη 16 Μαΐου για να παρουσιάσει «Το όνειρο της Πεταλούδας», μία παράσταση που θα «μεταφέρει» το κοινό στο μαγικό κόσμο των ονείρων, μέσα από το σωματικό θέατρο, το σύγχρονο χορό, την παντομίμα, τη μουσική και με την συνεχή «συμβολιστική αναπαράσταση», όπως η πεταλούδα που συμβολίζει την ψυχή και την αναγέννηση. Η σκηνοθεσία, η σύλληψη της ιδέας, οι χορογραφίες, η κινησιολογία και η διδασκαλία είναι της Κικής Σπύρου.

Σκυτάλη την Παρασκευή 17 Μαΐου παίρνει η Θεατρική Ομάδα «Entremosotros» της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης για να παρουσιάσει το έργο «Οι Μικροί Φαρισαίοι» του Δ. Ψαθά σε σκηνοθεσία Θοδωρή Μαραντίδη. Μία καυστική κωμωδία με ζωντανή και επίκαιρη γραφή, όπου ο συγγραφέας …μπήγει βαθιά το νυστέρι στα σωθικά μίας διεφθαρμένης κοινωνίας όπου τα ήθη και τα έθιμα είναι ο καθρέφτης μιας σημερινής κοινωνίας. «Εκεί καταλαβαίνει ο άνθρωπος ότι μέσα στη ζωή υπάρχουν άνθρωποι καλοί και άλλοι που είναι λίγο …μουρντάρηδες. Το έργο εκτός από πολύ γέλιο πιστεύω ότι βγάζει και τον φαρισαϊσμό που υπάρχει σε αυτή την κοινωνία, έτσι ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν από αυτό, να δουν ποια είναι τα καλά και τα κακά της κοινωνίας μας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλμπέρτο Σεβή, ένας εκ των δύο δημιουργών της ομάδας πριν από 8 χρόνια.

«Οι Μικροί Φαρισαίοι» είναι το δεύτερο έργο που ανεβάζει φέτος η πολυμελής ομάδα, που έχει δώσει το στίγμα της και με προηγούμενες επιτυχημένες παραστάσεις οι οποίες -όπως λέει ο κ. Σεβή, έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη.

Η ιστορία της Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα παρουσιάζεται μέσα από μία μουσικο-θεατρική παράσταση με τίτλο «O Έρωτας στη Μάισσα Σαλονίκη», που ανεβαίνει το Σάββατο 18 Μαΐου από την Ερασιτεχνική Ομάδα Καθηγητών Θεσσαλονίκης «Μίμησις Πράξεως» σε κείμενα, σενάριο και σκηνοθεσία Μερόπης Κόπτση. Σε αυτό το …σεργιάνι με την ψυχή και το νου μέσα στα σοκάκια της πόλης μας από το χτες ως τα σήμερα, πρωταγωνιστής είναι ο έρωτας.

Τέλος, την αυλαία της Θυμέλης θα κλείσει η Θεατρική Ομάδα «Φύρδην Μίγδην» την Κυριακή 19 Μαΐου με το έργο «Σφαγή!», βασισμένο στην ομώνυμη ταινία του Ρόμαν Πολάνσκι, σε σκηνοθεσία Γιώτας Αλεξοπούλου. Tο έργο έχει ως αφορμή τη συμπλοκή δύο εντεκάχρονων παιδιών σε μια πλατεία και περιγράφει τη συνάντηση, σ’ ένα αστικό διαμέρισμα, των δύο ζευγαριών που καλούνται να συζητήσουν τον τσακωμό των παιδιών τους, με τρόπο ώριμο και πολιτισμένο. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς οι γονείς χάνουν τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να συμπεριφέρονται οι ίδιοι σαν «παιδιά». Καθώς κανείς από τους τέσσερις δεν αντέχει να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης, οι χαρακτήρες συγκρούονται, εφευρίσκουν συμμάχους και ανακαλύπτουν τον εχθρό στο ίδιο τους το σπίτι.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button