ΕνημέρωσηΟικονομία

Ο ρόλος των Social Media στις χθεσινές Γαλλικές Εκλογές

Γράφει ο Μάκης Σεριάτος

Οι χθεσινές γαλλικές εκλογές αποτέλεσαν σημείο καμπής για το πολιτικό σκηνικό της χώρας, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των αποτελεσμάτων. Τα social media, όπως το Twitter, το Facebook και το TikTok, αποτέλεσαν βασικά εργαλεία επικοινωνίας και προπαγάνδας, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τις απόψεις των ψηφοφόρων και διαμορφώνοντας τις πολιτικές συζητήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόβλεψη Αποτελεσμάτων μέσω Social Listening

Η χρήση εργαλείων social listening για την πρόβλεψη των εκλογικών αποτελεσμάτων αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική. Οι αναλυτές χρησιμοποίησαν εξελιγμένα αλγόριθμους και τεχνικές ανάλυσης δεδομένων για να καταγράψουν και να αναλύσουν τις συζητήσεις στα social media, παρέχοντας ακριβείς προβλέψεις για την άνοδο της ακροδεξιάς παράταξης, Εθνικό Μέτωπο υπό την ηγεσία του Jordan Bardella​​. Τα εργαλεία αυτά αποκάλυψαν την αυξημένη υποστήριξη προς το κόμμα, ιδίως μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων, μια αλλαγή που αποδόθηκε στην επιτυχημένη στρατηγική επικοινωνίας του κόμματος, η οποία εστίασε σε θέματα ασφαλείας και μεταναστευτικής πολιτικής​ ​.

Κυρίαρχα Θέματα Συζήτησης

Τα κυρίαρχα θέματα που συζητήθηκαν στα social media και επηρέασαν την εκλογική διαδικασία περιελάμβαναν την οικονομία, την ασφάλεια, τη μετανάστευση και τα δικαιώματα των γυναικών. Η οικονομική ανασφάλεια και η ανησυχία για την εγκληματικότητα κυριάρχησαν στις συζητήσεις, με πολλούς χρήστες να εκφράζουν υποστήριξη προς την σκληρή στάση του Εθνικού Μετώπου απέναντι στη μετανάστευση και την εγκληματικότητα​. Επιπλέον, η εκστρατεία του Bardella κατάφερε να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους μέσω στοχευμένων βίντεο στο YouTube Tik Tok και livestreams, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των social media για άμεση επικοινωνία με το κοινό.

Επιρροή στο Εκλογικό Αποτέλεσμα

Η επιρροή των social media στο εκλογικό αποτέλεσμα ήταν εμφανής. Η ικανότητα των πολιτικών να επικοινωνούν απευθείας με τους ψηφοφόρους και να διαμορφώνουν τις απόψεις τους μέσω των social media, ενίσχυσε την υποστήριξη προς τον Bardella και το κόμμα του. Οι αναλυτές σημείωσαν ότι οι στρατηγικές αυτές συνέβαλαν στην ιστορική νίκη του Εθνικού Μετώπου στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην αναγκαστική απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές​.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σημασία των social media στις σύγχρονες εκλογικές διαδικασίες είναι αναμφισβήτητη. Οι πολιτικοί που καταφέρνουν να αξιοποιήσουν τα μέσα αυτά για την προώθηση των μηνυμάτων τους και τη διαμόρφωση των απόψεων του κοινού, αποδεικνύονται συχνά οι μεγάλοι νικητές στις εκλογικές αναμετρήσεις. Οι χτεσινές γαλλικές εκλογές επιβεβαιώνουν αυτή την τάση, με τον ρόλο των social media να αποδεικνύεται καθοριστικός για την πολιτική εξέλιξη της χώρας.

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button